pulatom 08.07.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Na początek witam wszystkich serdecznie. Od pewnego czasu remontuję sobie kapitalnie mieszkanie 50mkw na parterze domu wielorodzinnego. Doszedłem już do etapu instalacji wodno-kanalizacyjnej i ogrzewania. Chciałbym zrobić na całości podłogówkę z rurek miedzianych, bez grzejników. Niestety, jako źródło ciepła w moim przypadku możliwy będzie jedynie "normalny" piec dolnego spalania na paliwo stałe. Wiem, że można zrobić podłogówkę na osobnym układzie zamkniętym, łącząc go z otwartym przez wymiennik/bufor. Ale czy nie dałoby się tego uprościć, łącząc go po prostu z otwartym? Wiem, że temperatura może być ciut za wysoka, ale może puszczenie wody najpierw przez bojler coś by pomogło (jak na rysunku 2)? Czy jest to bez sensu i lepiej zrobić jak na rysunku 1? Zawór letni i osobne zasilanie bojlera nie jest dla mnie konieczne do szczęścia. Oczywiście odpowietrzanie (pominięte na rysunkach) byłoby i na zbiorniku wyrównawczym i w postaci odpowietrzników automatycznych na listwach rozdzielających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.07.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Jak dasz szeregowo, to nie masz regulacji temperatury ani przepływu przez podłogi i bedziesz mial za goracą podłogę i za zimną wodę użytkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pulatom 08.07.2018 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Hm, czyli gdybym zrobił jak na rysunku 1 plus ew. dodatkowy zaworek do bojlera, to miałoby szansę działać prawidłowo?Zakładając, że rurki rozłożę wg profesjonalnego projektu i i będę się starał utrzymywać umiarkowaną temperaturę na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts