Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na wylewce z mixokreta

Recommended Posts

Witam. Miesiąc temu wylali u mnie wylewki z mixokreta. Wylewki grubości 7cm pod nimi 15cm Eps 80. Wykonawca dał plastyfikator, włókna i siatkę zbrojeniową 10x10. Po 3 tygodniach zdjąłem folie którymi były przykryte wylewki. Czyli od tygodnia wylewki są bez folii. Przez pierwsze 3 dni po wylaniu delikatnie polewałem wylewki spryskiwaczem. Dwa dni temu pojawiły się w jednym pomieszczeniu dwie rysy długie na 3 metry i 1,5 metra. Są to drobne rysy nie szerokie.

W tym pomieszczeniu gdzie pojawiły się te rysy będą płytki. Glazurnik powiedział mi jeszcze przed wylewkami że przyjdzie położyć płytki jak wygrzeję podłogę i co ma spękać to spęka. Czy jeszcze podczas wygrzewania podłogi może wylewka pękać? Druga sprawa to dlaczego przez 3 tygodnie pod folią wylewka nie spękała a po ponad 3 tygodniach pojawiły się te dwie rysy?

Na tym jednym zdjęciu widać rysę i przecięcie delatacyjne.

Co w ogóle sadzicie o tych rysach? Czy jest potrzeba ich naprawy jeśli będą płytki?

a.jpg

aa.jpg

Edytowane przez hudy8

Pęknięcia pojawiły się w dwóch pomieszczeniach nie w jedym jak myślałem. W jednym pokoju na piętrze jest pęknięcie ok metra od ściany. Pokój ma 12m2.

Na dole w salonie są dwa pęknięcia. Salon ma 27m2 dylatacje są dwie. Jedna ok 4,5 metra od ściany a kokejna jakieś 1,5 metra od niej.

Pęknięcie zaczyna się na pierwszej dylatacji i idzie do drugiej dylatacji i kończy się jakieś 1,5 metra za nią.

Dylatacje moim zdaniem są prawidłowo zrobione.

Nie martwię się bardzo samymi pęknięciami gdy one się zdarzają. Martwie się jednak o rurki ogrzewania czy mogą one się uszkodzić w miejscu pęknięcia? Druga sprawa to płytki. Żona wymyśliła sobie płytki drewnopodobne. Gdyby były deski lub panele to problemu by nie było a tak to może podłoga pięknie pękać.

Dla mnie na tym drugim zdjęciu to wygląda jak dwa pęknięcia, a nie dylatacja.

Jak oni Ci robili dylatację ?

To szersze pęknięcie to dylatacja jest ono od samego początku. Robili to pacą po ułożeniu wylewki. Pęknięcie jest tylko jedno, ta cieńsza rysa, i zaczyna się przy dylatacji jak na zdjęciu.