carlo400 08.07.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Witam. Jeśli temat nie znajduje się w dobrym miejscu to z góry przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie tematu. Jestem młody ale potrzebuje pomocy do wykończenia tarasu i garażu. Posiadam domek jednorodzinny. Garaż był dobudowany. Problem polega na tym że nie jest on szczelny i przez płytki dociera woda do stropu a potem do garażu. Sufit w garażu się sypie. Czasami przecieka. Myślałem nad uszczelnieniem jego. Nie znam się na tyle dobrze jak wy ale wpadł mi do głowy pomysł aby zaizolować go i wylać nowa posadzkę. Myślałem o położeniu foli potem cienkiego styropianu a następnie wylaniu posadzki. Kolejnym etapem będzie położenie płytek. Czy ten pomysł jest godny uwagi i warto przyjść taką strategię? Czy może macie jakiś inny pomysł jak to zabezpieczyc? Czy przydatne było by wysmarowanej go przed wylaaniem uszczelniaczem tak jak się robi to łazienkach, pod prysznicem czy nie będzie to zbyt wiele miało sensu. Taras ma około 20m2. Jaka powinna być grubość posadzki. Koszt wylania posadzki ze styropianem tak na oko. Z góry dziękuję wam za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 08.07.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 (edytowane) zrób spadek ze styropianu wylewkę na to 2 warstwy papy nie klej żadnych płytek bo nie ma sensu legary albo płytki na tzw taras wentylowany Edytowane 8 Lipca 2018 przez robos2234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasanna 08.07.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 08.07.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 (edytowane) Można też pokombinować z membraną EPDM (na warstwie spadkowej) przykryty zbrojoną szlichtą betonową zamiast papy (teoretycznie możesz położyć na to gres), ale niestety podroży to inwestycję. Grubość zbrojonej szlichty to minimum 4 cm. EDIT:Jeśli możesz nieco podnieść taras / balkon, to warto rozważyć dołożenie izolacji termicznej.P.S. Proszę krytycznie traktować moje wpisy (ale nie jestem ekspertem w tym temacie). Edytowane 8 Lipca 2018 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlo400 10.07.2018 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Fajny pomysł z tymi legarami. Fajnie to będzie wygladac. Jak będę miał jeszcze pytania to będę się odzywał. Dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlo400 10.09.2018 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Witam po raz drugi. Dopiero co skończyłem komin w domu i został mi taras o którym pisałem w tym temacie. Bardzo dużo daliście mi propozycji jednak nie wiem jak to zrobić. Tzn czy wylewka bedzie idealna jeśli mam 8cm do zagospodarowania. Na zdjęciach wszystko jest pokazane. Widać, że fachowców jest masa, tylko szkoda że każdy się za takiego uważa. Dlatego piszę tutaj do was o pomoc, ponieważ wolę zrobić top sam. Czegoś się naucze, a i jak coś zepsuje to będę miał do siebie pretensję. Czy warto jest zdjąć poprzednią warstwę aby zaoszczędzić z wysokością. Myślę żeby to wyrównać. Będę miał 12 cm. wysmarować to gumą w plynie. Czy kleik co się używa do papy również się nada czy są jakieś tanisze sposoby jakiś renowator używany do pap a nie specyfiki za które trzeba zapłacić 50+zł za litr gdzie na 1 m2 należy użyć około 2l bno taras jest w miary duży około 20m2,. czyli uszczelniacz, folia, styropian 2cm wylewka, plytki czy co tam sobie później wymyślę, ale to pewnie w przyszlym roku ale na zimę musze to zabezpieczyć. Macie jakieś pomysły? CZy to będzie dobry pomysł i jaką grubiść wylewki proponujecie. Z góry dziękujję po raz 2 za pomoc. Pozdrawiam https://zapodaj.net/1b367a7cd86bf.jpg.html https://zapodaj.net/0661de0e15dfc.jpg.html https://zapodaj.net/8278fae0c84fb.jpg.html https://zapodaj.net/90def248bbff8.jpg.html https://zapodaj.net/f4b0b4f44ebdf.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.09.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Jak chcesz kleić płytki, to będzie albo bardzo drogo, albo będą odpadały. Pomyśl o płytach tarasowych betonowych, skoro masz dużo wysokości do pozbycia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.09.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 po zdjęciach widać, ze to nie miało prawa działać. Niestety masz kupę roboty.1. zerwać wszystko do gołego betonu2. dobrze byłoby go wysuszyć3. zagruntować jakimś lepiszczem i na to papa na gorąco i to x2dopiero jak to zrobisz, wylac z 5 cm szlichte zbrojoną. Dopiero takie podłoże mozesz zagospodarować np. deskami tarasowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlo400 10.09.2018 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Wiedziałem ze na was mogę liczyć Panowie. Sławek właśnie na taką konkretną odpowiedź liczyłem. A styropian będzie p[otrzebny przed wylewką czy już nie potrzebny? Kaizen dzięki również za odpowiedź. Jak już będzie zrobiony podkład pod plytki to wezmę pod uwagę twoje płytki betonoweJerszcze raz dziękiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.09.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 myślę, ze masz za mało miejsca na styropian. , jeśli chciałbyś dać styropian i miałby on ocieplać ten strop, to powinno go być z 10-12cm, a Ty masz 8cm(po zerwaniu wszystkiego może z 10cm) na wszystko. Chyba, że jakaś cienka warstwę, aby ukształtować spadek tej posadzki.Teraz na tych płytkach to jest jakis spadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlo400 10.09.2018 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Jest lekki spadek. Ale wszystko wyjdzie po zerwaniu. Jak już położę papę i bedę zastanawiać się nad wylewką to pomyślę czy znajdzied się jakieś miejsce na cienką wartwę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts