Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Puchąca sciana w przedpokoju od strony łazienki przy futrynie

Recommended Posts

Dzień dobry,

około 2 miesiące temu na przy futrynie łazienkowej w przedpokoju zaczęła wybrzuszać się farba( w dolnej części ). Jeżeli dobrze pamiętam od drugiej strony w ścianie nie ma żadnej instalacji wodnej, jest to ścianka działowa. wybrzuszenia zdarłem, pozostawiłem na 2 tyg, zagruntowałem dwukrotnie, połozyłem gładź, pomalowałem, ale bez efektu. Wczoraj podjąłem ponowną próbę. Zdjęcia w załącznikach. Czy ktoś ma pomysł z czego to może wynikać? Czy pianka montażowa pod futryna może zaciągać wilgoć z powietrza w łazience i to może być powodem? Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów, może ktoś męczył się z podobną sytuacją? Mieszkanie w bloku na pierwszym piętrze, bolk 3 lata temu oddany do użytkowania.

36975840_1978047468883427_5641730200912789504_n.jpg

36966116_1978047492216758_436934440430600192_n.jpg

37000942_1978046918883482_2111619047580762112_n.jpg

Po drugiej stronie na tej ścianie są kafle - ok 5 cm od ściany na ścianie prostopadłej jest umywalka, ale woda nigdy nie leje się po tej ścianie. Mniej więcej na wysokości tego wykwitu pod umywalka zauważyłem tez spory ubytek w fudze, chyba jej tam po prostu nie było od początku - ale woda nigdy tam się nie leje.

Cała łazienka była zabezpieczana folią w płynie.

odnośnie tego co na gorze to są sąsiedzi, 2 piętra

Zastanawia mnie fakt że część tej puchnącej ściany wychodzi jak by z pod futryny ...

Bo pod futryną zapewne nie ma tynku i wilgoć może wędrować :( Sprawdził bym jeszcze odpływ umywalki w ścianie i sąsiadów bo jeśli jest przeciek z góry to woda sobie znajdzie drogę - gdzie się zatrzyma to wychodzi i w tym przypadku jest to np miejsce łączenia futryny ze ścianą.

Szanowny Panie,

najprawdopodobniej przyczyną powstawania zawilgocenia jest zaciekanie wody. Zgodnie z poradami internautów, warto dokładnie sprawdzić umywalkę oraz instalację u sąsiadów, którzy mieszkają wyżej. Do czasu ustalenia i zlikwidowania przyczyny zawilgocenia aplikacja kolejnej warstwy gładzi oraz malowanie nie przyniesie oczekiwanego efektu, gdyż problem będzie powracał. Po jego rozwiązaniu i nałożeniu tynku lub gładzi rekomenduję zastosowanie (jako podkład) farby Śnieżka Zacieki-plamy, która skutecznie izoluje plamy i zabrudzenia