Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa miejsca na ognisko

Tomek0

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam wybudować coś takiego jak na zdjęciu. Mam jednak pytanie w jaki sposób zamocować słupy (100x100) w ziemi by po chwili nie chybotały się w każdą stronę. Przez wgląd na huśtawki musi to być solidna konstrukcja. Czy takie coś zda egzamin:

Wylanie fundamentu 70cm pod ziemią o wymiarach 50x50x40 ( szer.x dług. x wys. ), obsadzenie w tym kotwy, w której będzie słup i zasypanie tego do poziomu 0 jest słusznym rozwiązaniem? Pomijam oczywisty fakt jakim jest zabezpieczenie drewna przed wilgocią.

Bez tytułu.jpg

Taka konstrukcja - stoi sama, to sześciokąt foremny więc stoi bardzo stabilnie bez zakotwiczenia w gruncie- na foto na podbudowie ze żwiru zdrenowanym więc zapewne nawet bez fundamentu zaimpregnowany postoi wiele lat. :)

A te słupy to na pewno nie 10x10 a raczej 16x16

Nie ma znaczenia - ze względu na konstrukcję przekątna powyżej 4m, a max 3 osoby po 100kg waga ławki i niski punkt zawieszenia 4 pozostałych ławek i wysokość konstrukcji

( tylko opcja max obciążenia jednej wchodzi w grę ewentualnego przechylenia w niebezpieczna stronę), konstrukcja jest wagowo stabilna przez to bezpieczna.

Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Jestem spokojny o słuszność tej tezy. Mam jednak pytanie z kategorii łączenia. Czy jest możliwe by pozimowe belki ( nazwijmy je koroną ) można było niewidocznie zamocować z pionowymi słupami? Myślałem nałożeniu korony na swoim miejscu, wywierceniu 2 otworów fi12 w koronie i pionowych belkach od góry. Zanurzeniu pręta fi12 w jakimś kleju tak jak do kotew chemicznych. a od góry skręcić nakrętką. Ma to rację bytu?

Chodzi o to by nie było widocznych łączeń, blach itp.

Oczywiście że wszystko się da - tylko trzeba mieć odpowiednie narzędzia do obróbki drewna i się na tym znać(na obróbce drewna)

To na foto jest zapewne łączone właśnie w ten sposób czyli odpowiednie zacięcia, czopy, kliny dodatkowo przeszlifowane i pokryte barwnym impregnatem więc tworzy idealna całość.

Można łączyć połączeniami śrubowymi stosując odpowiednie tuleje gwintowane ale to już wyższa technika jazdy. Dobry cieśla zrobi coś porządnie i estetycznie, nie stosując gwoździ czy śrub. Stosowane metalowe łączniki to tylko max uproszczenie pracy - kiedyś tego nie było a więźby dachowe stały i stoją do dzisiaj i są nawet ładne :)

Zdjęcie z obrazka to grafika komputerowa więc tam nic nie widać, ale da się to zrobić tak samo tylko długo i cierpliwie.

Pozdrawiam

tradycyjne-zlacza-ciesielskie_1.jpg

Edytowane przez CityMatic

Mi też się wydaje ze połączenie jest skrecane, aczkolwiek ja bym zasstosował długie wkręty; wklejanie pręta gwintowanego na kotwe chemiczną w drewno jakoś mi się nie widzi (być może nie słusznie, nie wiem). Można kupić konkretne wkrety, np. takie :

https://allegro.pl/wkrety-ciesielskie-talerzowe-talerzyk-50szt-8x240-i6772035172.html

• 2 years później...
Podoba się takie ognisko jak na załączonym zdjęciu. Dwie kostki granitowe, wewnątrz dziura. I pytanie co dać na dno tej dziury.. Nie wiem, czy w środku powinna być kostka czy ziemia? Niby fachowiec mówi, że kostki granitowej się nie kładzie ale nie wiem, czy się nie kładzie czy mu się nie chce robić? Bardzo proszę o opinie i podpowiedzi. Jutro mają zacząc ognisko

IMG_20201117_212009.jpg