Tomek0 10.07.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Witam, Zamierzam wybudować coś takiego jak na zdjęciu. Mam jednak pytanie w jaki sposób zamocować słupy (100x100) w ziemi by po chwili nie chybotały się w każdą stronę. Przez wgląd na huśtawki musi to być solidna konstrukcja. Czy takie coś zda egzamin: Wylanie fundamentu 70cm pod ziemią o wymiarach 50x50x40 ( szer.x dług. x wys. ), obsadzenie w tym kotwy, w której będzie słup i zasypanie tego do poziomu 0 jest słusznym rozwiązaniem? Pomijam oczywisty fakt jakim jest zabezpieczenie drewna przed wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.07.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Taka konstrukcja - stoi sama, to sześciokąt foremny więc stoi bardzo stabilnie bez zakotwiczenia w gruncie- na foto na podbudowie ze żwiru zdrenowanym więc zapewne nawet bez fundamentu zaimpregnowany postoi wiele lat. A te słupy to na pewno nie 10x10 a raczej 16x16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 10.07.2018 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Taka odpowiedź mnie zaskoczyła. I nie ma tutaj znaczenia, że na huśtawkach będą ludzie, którzy się bujają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.07.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Nie ma znaczenia - ze względu na konstrukcję przekątna powyżej 4m, a max 3 osoby po 100kg waga ławki i niski punkt zawieszenia 4 pozostałych ławek i wysokość konstrukcji ( tylko opcja max obciążenia jednej wchodzi w grę ewentualnego przechylenia w niebezpieczna stronę), konstrukcja jest wagowo stabilna przez to bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 10.07.2018 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Jestem spokojny o słuszność tej tezy. Mam jednak pytanie z kategorii łączenia. Czy jest możliwe by pozimowe belki ( nazwijmy je koroną ) można było niewidocznie zamocować z pionowymi słupami? Myślałem nałożeniu korony na swoim miejscu, wywierceniu 2 otworów fi12 w koronie i pionowych belkach od góry. Zanurzeniu pręta fi12 w jakimś kleju tak jak do kotew chemicznych. a od góry skręcić nakrętką. Ma to rację bytu? Chodzi o to by nie było widocznych łączeń, blach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.07.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Oczywiście że wszystko się da - tylko trzeba mieć odpowiednie narzędzia do obróbki drewna i się na tym znać(na obróbce drewna) To na foto jest zapewne łączone właśnie w ten sposób czyli odpowiednie zacięcia, czopy, kliny dodatkowo przeszlifowane i pokryte barwnym impregnatem więc tworzy idealna całość. Można łączyć połączeniami śrubowymi stosując odpowiednie tuleje gwintowane ale to już wyższa technika jazdy. Dobry cieśla zrobi coś porządnie i estetycznie, nie stosując gwoździ czy śrub. Stosowane metalowe łączniki to tylko max uproszczenie pracy - kiedyś tego nie było a więźby dachowe stały i stoją do dzisiaj i są nawet ładne Zdjęcie z obrazka to grafika komputerowa więc tam nic nie widać, ale da się to zrobić tak samo tylko długo i cierpliwie. Pozdrawiam Edytowane 10 Lipca 2018 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.07.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 zdjęcie nie jest grafiką. Widziałam etapy budowy tej konstrukcji gdzieś na pintereście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.07.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Czyli potwierdza to dobrą pracę cieśli bo nie widać elementów do połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 10.07.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Panowie takie łączenia to dobry cieśla robi w nocy o północy. Spokojnie do zrobienia, Kowalski czy Nowak też by to wykonał po zapoznaniu się z techniką wykonania, kwestia tylko czasu poświęconego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.07.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 większe zdjęcia: http://www.handimania.com/uploads/swings-around-a-fire-pit.jpg i po kolei: http://www.goodshomedesign.com/awesome-fire-pit-swing-set/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 12.07.2018 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Te zdjęcia dowodzą tego, że łączone jest śrubami od góry - tak przynajmniej to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.07.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Mi też się wydaje ze połączenie jest skrecane, aczkolwiek ja bym zasstosował długie wkręty; wklejanie pręta gwintowanego na kotwe chemiczną w drewno jakoś mi się nie widzi (być może nie słusznie, nie wiem). Można kupić konkretne wkrety, np. takie : https://allegro.pl/wkrety-ciesielskie-talerzowe-talerzyk-50szt-8x240-i6772035172.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.07.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Można też zastosować odpowiedniej długości/średnicy "dwugwint": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 24.11.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Podoba się takie ognisko jak na załączonym zdjęciu. Dwie kostki granitowe, wewnątrz dziura. I pytanie co dać na dno tej dziury.. Nie wiem, czy w środku powinna być kostka czy ziemia? Niby fachowiec mówi, że kostki granitowej się nie kładzie ale nie wiem, czy się nie kładzie czy mu się nie chce robić? Bardzo proszę o opinie i podpowiedzi. Jutro mają zacząc ognisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 24.11.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 większe zdjęcia: http://www.handimania.com/uploads/swings-around-a-fire-pit.jpg i po kolei: http://www.goodshomedesign.com/awesome-fire-pit-swing-set/ Piękne ognisko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 24.11.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Nie widzę powodu, żeby nie dać kostki granitowej, ja sobie poustawiałem trzy warstwy z łupanych "krawężników" granitowych, sprawdza się dobrze. W środku ziemia / piach, najłatwiejsze w utrzymaniu, nie robi się błoto, nie trzeba przesadnie czyścić - raz na sezon wybieram popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts