galanu 11.07.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Moi drodzy. Czekam na mapę do celów projektowych i za 2-3 tygodnie ruszam z projektem indywidualnym domu. Jestem już po wstępnych rozmowach z architektem, przedstawiłem swoje oczekiwania, większość decyzji już podjąłem (ściany, sposób ogrzewania, wentylacji), ale zawiesiłem się w temacie stropu. Dom ma być parterowy, bez poddasza użytkowego, w zasadzie nie potrzebuję nawet strychu. Dom oparty na planie zbliżonym do kwadratu ok 12x12m. Dom z betonu komórkowego. Muszę podjąć decyzję odnośnie wyboru stropu. Nie ukrywam, że takiego wyboru już dokonałem, ale nie wiem co mnie podkusiło żeby jeszcze "doczytać" i zgłębić wiedzę na forach i innych fachowych stronach. W tym momencie już całkiem zbaraniałem i wróciłem do punktu wyjścia Nie ukrywam, że liczy się dla mnie cena. Gdyby koszty nie grały roli wybrałbym strop lany. Ale z drugiej strony przy nieużytkowym poddaszu nie potrzebny jest mi ciężki strop. Jak zatem znaleźć złoty środek? - monolit - terriva - drewniany Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.07.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Ja też nie mam stropu i strychu:)https://forum.muratordom.pl/showthread.php?243282-Dach-z-p%C5%82yty-warstwowej&highlight=dach+p%C5%82yty+warstwowej Ale buduję w dość cichej okolicy, z dala od drogi. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 12.07.2018 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Widzę nie kwapicie się do pomocy to może inaczej podejdę do tematu Około 60km od miejsca gdzie będę budował dom siedzibę ma producent wyrobów betonowych produkujący m.in. stropy kanałowe czyli tzw. "plyty żerańskie". Co prawda do położenia stropu konieczny jest dźwig, ale tak się składa, że mogę go nająć w swoim miejscu pracy w zasadzie po kosztach paliwa. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.07.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Strop drewniany ocieplony pianką albo celulozą. Przy parterowym, szczególnie jak się nie ma zamiaru budować tam strychu to każde inne rozwiązanie to dla mnie niepotrzebne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 12.07.2018 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Strop drewniany ocieplony pianką albo celulozą. Przy parterowym, szczególnie jak się nie ma zamiaru budować tam strychu to każde inne rozwiązanie to dla mnie niepotrzebne koszty. Powieżchnia stropu to ok 150m2. Zakładając strop drewniany trzeba uwzlędnić wykonanie sufitu z płyt gk w pomieszczeniach czyli jakieś 120m2. To na bidę 10.000zł więc trzeba to uwzględnić w cenie. Ale nie ukrywam, że strop drewniany jest tym o czym myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.07.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Coś drogo wychodzą Ci te płyty KG, skąd bierzesz cenę?Mi wychodzi ok 6000zł za sam materiał, wliczając płyty, profile, gładzie na łączenia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 12.07.2018 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Coś drogo wychodzą Ci te płyty KG, skąd bierzesz cenę? Mi wychodzi ok 6000zł za sam materiał, wliczając płyty, profile, gładzie na łączenia itd. ok, ale ja tego sufitu nie zamierzam sam układać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 13.07.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Strop drewniany ocieplony pianką albo celulozą. Przy parterowym, szczególnie jak się nie ma zamiaru budować tam strychu to każde inne rozwiązanie to dla mnie niepotrzebne koszty. Byłeś kiedyś w takim domu, jak obok przechodzi trąba powietrzna? Opowiedz o swoich wrażeniach..... Do autora: popatrz gdzie będzie stał i jak będzie wyeksponowany na wiatr. W ostateczności dobrze zaprojektowane wiązary, solidne wykończenie płytami OSB + pełne deskowanie dachu. OSTATECZNIE (żaden budżet nie jest z gumy i to oczywiste) Radzę jednak wykonać strop betonowy (monolit?) i pełne deskowanie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 13.07.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Byłeś kiedyś w takim domu, jak obok przechodzi trąba powietrzna? Opowiedz o swoich wrażeniach..... Nie no, fajny argument. Ile razy była trąba powietrza w Polsce, kilka? Powodzie znacznie częściej, czyli co, mamy budować chałupy na statkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 13.07.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Nie wiem ile razy w Polsce była trąba powietrzna ale wiem że z roku na rok anomalie pogodowe dają nam się we znaki M.in. dlatego, profilaktycznie, wszystkie stropy w naszym domu to stropy monolityczne. Nasz wykonawca opowiadał nam jak widział dach, który zsunął się z budynku. Ot, po prostu wiatr ściągnął go i obrócił o 90 stopni. Brrrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 13.07.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Powieżchnia stropu to ok 150m2. Zakładając strop drewniany trzeba uwzlędnić wykonanie sufitu z płyt gk w pomieszczeniach czyli jakieś 120m2. To na bidę 10.000zł więc trzeba to uwzględnić w cenie. Ale nie ukrywam, że strop drewniany jest tym o czym myślę... Mam parterówkę z drewnianym stropem, poza łatwością i ceną wykonania nie widzę plusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 13.07.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Nie no, fajny argument. Ile razy była trąba powietrza w Polsce, kilka? Powodzie znacznie częściej, czyli co, mamy budować chałupy na statkach? Miałeś opowiedzieć o swoich wrażeniach..... Każdy ma wolny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 15.07.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Dla mnie strop drewniany to totalne nieporozumienie. Nie wybudowałbym, ani nie kupił domu z takim stropem. Nie ma on dla mnie żadnych plusów. Dobrego drewna obecnie jak na lekarstwo... A ile wyjdzie taniej od np. Terivy- przy kosztach budowy domu jest to różnica niezauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 15.07.2018 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Budując dach z wiązarów nie ma sensu w tym przypadku dawać innego stropu niż ten który jest i tak już częścią tegoż dachu. No chyba że chcemy płaski dach to wtedy strop betonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 30.07.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) Byłeś kiedyś w takim domu, jak obok przechodzi trąba powietrzna? Opowiedz o swoich wrażeniach..... Do autora: popatrz gdzie będzie stał i jak będzie wyeksponowany na wiatr. W ostateczności dobrze zaprojektowane wiązary, solidne wykończenie płytami OSB + pełne deskowanie dachu. OSTATECZNIE (żaden budżet nie jest z gumy i to oczywiste) Radzę jednak wykonać strop betonowy (monolit?) i pełne deskowanie dachu. Co Ty bredzisz? Na jakiej podstawie tak radzisz? Są normy obciążeniowe na to jak mają być budowane domy i dachy. Jakby było tak jak piszesz to 100% dachów by leciało, a lecą nieliczne - te źle zbudowane. Głupotą byłoby dawanie stropu żelbetowego w takim domu jak w temacie. Odpowiadając wprost na pytanie, tylko strop podwieszony do dźwigarów i zasyp izolacji w pasie dolnym Edytowane 30 Lipca 2018 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 30.07.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Ja popieram opinie że przy domu parterowym bez poddasza użytkowego jeśli ma być tanie rozwiązanie to tylko strop drewniany. A najtaniej wyjdzie z konstrukcja dachu na wiązarach - które od razu tworzą strop. Co innego jeśli góra ma być użytkowa - wtedy drewniany moim zdaniem ma za dużo wad - np. hałas. Natomiast w podanym przypadku - moim zdaniem drewniany - jak nikt tam nie będzie chodził to nie odczujesz różnicy i tyle.Co do trąb powietrznych także nie kumam tego argumentu.... znam bardzo dużo domów ze stropem drewnianym, nawet piętrowych i jakoś stoją od 20-30 a nawet 50 lat. Może od razu bezpieczniej bunkier postawic? Co do płyt GK - owszem dojdzie koszt, ale i tak może wyjść taniej niż monolit. A strop Monolitowy lub Terive tez trzeba przykryć tynkiem itp - to także są koszty. I to nie oznacza że strop drewniany jest najlepszy ogólnie, ale czy jest najlepszy w podanym przypadku, uwzględniając aspekt ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2018 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 znam bardzo dużo domów ze stropem drewnianym, nawet piętrowych i jakoś stoją od 20-30 a nawet 50 lat. Może od razu bezpieczniej bunkier postawic? I naprawdę nie słychać różnicy, jak jest burza czy silny wiatr? Nie wierzę. Funcjonalnie monolit rządzi. Nwjlepiej tłumi dźwięki, najlepiej usztywnia konstrukcję, najlepiej akumuluje ciepło, latwiej niż drewniany zaizolować. Wada to cena i czas wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 01.08.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 I naprawdę nie słychać różnicy, jak jest burza czy silny wiatr? Nie wierzę. . Moim zdaniem nie na tyle aby to przeszkadzało - serio u rodziców czy burza czy deszcz ja nie odczuwam niczego - chyba że odgłosy ulewy, ale to raczej kwestia pokrycia dachu. Obecnie w stropie drewnianym jest np 30cm ocieplenia, w starych domach nie ma go tam wcale... i tam efekty mogą być troche inne. Serio jeśli poddasze jest nieużytkowe a człowiek liczy koszty to drewniany strop jest ok - na pewno nie będzie mega uciążliwy, chyba że komuś przeszkadza nawet odgłos wody podczas brania prysznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 17.10.2018 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 I naprawdę nie słychać różnicy, jak jest burza czy silny wiatr? Nie wierzę. To zapraszam na oględziny do mnie. Zasyp dach celulozą a nie będziesz wiedział czy w nocy wiało czy nie. W poprzednim domu miałem wełnę, nie mogłem uwierzyć jaka jest różnica. Wszyscy piszą tylko o lambdzie a są inne ważne cechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 To zapraszam na oględziny do mnie. Zasyp dach celulozą a nie będziesz wiedział czy w nocy wiało czy nie. W poprzednim domu miałem wełnę, nie mogłem uwierzyć jaka jest różnica. Wszyscy piszą tylko o lambdzie a są inne ważne cechy Obydwa stropy drewniane? Bo o tym tu dyskusja. Ja mam żelbet i nawet bez izolacji hałas wchodził otworami wentylacji i kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts