Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domku drwnianego-> pomoc w wyborze

Emide

Recommended Posts

Witam serdecznie .

Czytam i myslę i ciągle mam wątpliwości co robić, wiec muszę się Was poradzic ;)

Na mojej działce mam domek drewniany okolo 20-25m2 jest on oddalony od domu jakies 20-30m

Ze względu że chciałbym zacząć jego remont zaczynam od planowania instalacji.

Chcialbym żeby ten mały domek drewniany "letniskowy" mogłby być używany również zimą.

Może w ciagu roku postawiłbym drugi? (ale to juz dalszy plan)

planowalem zrobic tak ze wode pociągnę od domu, w domku "letniskowym" zrobie ogrzewacz przeplywowy do cieplej wody, lecz mam problem z wyborem ogrzewania.

Wymyslilem sobie ogrzewanie podłogowe, ale czym to ogrzać.

narazie mam na mysli:

-kominek z plaszczem wodnym i podłogówka- lecz nie wiem jak sie to bedzie spisywalo i w domku wiecznie brudno.

-Kominek pelletowy- nie widzialem na zywo lecz mysle ze taki kominek chalasuje zbyt mocno zeby byl w tym samym pomieszczeniu gdzie sie spi;)

-mozna pociagnąć rury CO z domu do domku drewnianego lecz jest to kawałek i obawiam sie ze strata Ciepla bedzie za duza.

-Gaz ewentualnie tylko z butli wiec raczej dosc drogi.

Może macie jakies pomysly?

bo juz nie wiem jak to ugryźć zeby bylo sensownie.

Domek "Letniskowy"

-Ok 30m2

sciany +sufit ->deska,plyta osb, ocieplenie wata 20,kontrłata +wata 15,osb, (gips lub deska) --- przynajmniej tak to sobie wymyslilem.

podłoga-> styropian 15, beton ->chetnie podłogówka i plytki

z góry dzieki za odpowiedzi :)

Edytowane przez Emide

Pomysł, by ogrzewać budynek użytkowany krótkoczasowo, w nieprzewidywalnym i trudnym do określenia co do długości trwania okresie, emiterem ciepła o dużej bezwładności cieplnej nie jest zbyt najszczęśliwszy...

tu się zgadzam. do domów, które nie mają być stale zamieszkane lepiej wybrać kaloryfery czy ogrzewanie nadmuchowe.

Nic nie zamarznie. Mam instalację napełnioną płynem niezamarzającym (może to być dowolny antyfryz do chłodnic). Kocioł Kospel (małe gabaryty, można go umieścić nawet w szafce) + grzejniki Regulus. Mała pojemność wodna, więc antyfryzu potrzeba raptem kilka litrów...

Instalacja "odpalana" i sterowana może być zdalnie.

Bogusław

• 1 year później...
Nic nie zamarznie. Mam instalację napełnioną płynem niezamarzającym (może to być dowolny antyfryz do chłodnic). Kocioł Kospel (małe gabaryty, można go umieścić nawet w szafce) + grzejniki Regulus. Mała pojemność wodna, więc antyfryzu potrzeba raptem kilka litrów...

Instalacja "odpalana" i sterowana może być zdalnie.

Bogusław

Na co jest ten piec? Na prąd? Jak z wydajnością tego i kosztami montażu i eksploatacji w przypadku takiego domku w porównaniu z grzejnikami konwekcyjnymi na przykład ?