Marta47 12.07.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Witam, chcemy postawić nowe ogrodzenie - mieszkamy na osiedlu domków jednorodzinnych przy skrzyżowaniu. Na chwilę obecną od jednej z ulic mamy ok. 75 cm ziemi pomiędzy obecnym ogrodzeniem a chodnikiem. Mam dwa pytania zanim przystąpimy do prac, mam nadzieję, że pomożecie 1) Czy mogę zmniejszyć szerokość ziemi, czyli odległości pomiędzy nowym fundamentem a chodnikiem do 50 lub 45 cm? Inne ogrodzenia przy tej ulicy postawione są albo równo z chodnikiem albo z zachowaniem minimalnej szerokości ziemi (5-10 cm)... Czy teoretycznie wszystko co jest do chodnika to mój teren? 2) Czy z racji tego, że działkę mamy przy skrzyżowaniu - muszę zgłaszać budowę ogrodzenia do urzędu? W internecie znajduję różne interpretacje: że niby prawo się zmieniło i nawet na działkach przy ulicach nie trzeba nic zgłaszać, inni piszą że wystarczy samo zgłoszenie i odczekanie 30 dni czy nie będzie sprzeciwu a trzecia wersja to nawet złożenie wniosku o pozwolenie na budowę. To jak to jest zgodnie ze stanem prawnym na dzień dzisiejszy? Z góry dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 17.07.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Wydaje mi się, że musisz zmieścić się na swojej działce, trzeba wyznaczyć to przez geodetę jeśli masz wątpliwości do swoich granic działki.Ja nie przekroczyłam rurek, zostały po stronie zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.07.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Wskazanie punktów granicznych. Nie możesz przekroczyć prostej łączacej środki krzyży na sąsiednich kamieniach granicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 17.07.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Bardziej martwiłabym się projektem i uzgodnieniem zjazdu z drogi na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts