Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody - czy mogę sam zrobić ?

PiotrKostek

Recommended Posts

Cześć !

Mój przypadek jest taki - mam działkę przez którą przebiega rurociąg, mam zgodę wodociągów na przyłączenie i uzgodniony projekt. Wygląda to tak, że od wodociągu muszę w odległości 2 m wstawić studzienkę wodomierzową a następnie od wodomierza ciągnąć rurę do domu. Problem jest taki, że tej rury to będzie 85m. Całość po mojej działce. Dałem ten projekt do wyceny firmom wykonującym instalacje - dostałem oferty na powyżej 20tys zł :jawdrop:

Czy mogę sobie tą instalację wykonać sam zgodnie z projektem ? to znaczy wykopać koparką stosowny wykop - cena to max 1500zł, wysypać go piaskiem tak jak jest w projekcie ułożyć rurę ? Wiem, że powinien to potem obejrzeć gość z wodociągów.

Ew. firmie zostawiłbym studzienkę i te 2m do rurociągu - chyba, że to też mogę sam zakopać - w projekcie mam typ studzienki - z kompletem zaworów i sposób jej posadowienia. Bo w takim wypadku koszty to się zamkną maksymalnie w 5tys zł. Jak to wygląda ? Bo to jakaś mafia wodna. Jeszcze dodam, że u nas od zeszłego roku wodociągi nie wykonują już robót zleconych.

Piotr

Możesz. Jedynie odbiór musi obejrzeć uprawniona osoba, zwykle polega to na wykonaniu testu szczelności (taka pompka z manometrem). Tą osoba może być inspektor z wodociągów - u mnie wzieli za to 100zł + VAT.

Wcinkę w istniejącą instalację też oczywiście robia wodociągi.

Edytowane przez cactus

Wydawałem warunki przyłączy wodnych przez 2 lata i z doświadczenia to raczej starałem się studzienek unikać. Problematyczne jest wykonanie i zabezpieczenie na zimę, a wodomierze to bardzo delikatne urządzenia. Studzienkę wodomierzową to musisz robić? Takie wydali Ci warunki? Lepiej by było jej nie robić a wodomierz zainstalować w miejscu docelowym w domu. Odejdą dodatkowe koszta.

Musisz dobrać odpowiednią średnicę i typ nawiertki. Dodatkowo dołóż osobną zasuwę na przyłączu. Praktyka pokazuje że nawiertko-zasuwy psują się po iluś tam użyciach.

Wykop jeśli już będziesz robił to zasypuje się ziemią rodzimą i już, a jeśli będziesz się upierał to obsypka około 30cm piasku i reszta ziemia. Przed zesypaniem zadzwoń i ustal kontrolę z konserwatorem.

Wydawałem warunki przyłączy wodnych przez 2 lata i z doświadczenia to raczej starałem się studzienek unikać.

Z doświadczenia? A nie przez wymogi prawne?

"§ 116. 1. Zestaw wodomierza głównego, na połączeniu z siecią wodociągową, powinien być umieszczony w piwnicy budynku lub na parterze, w wydzielonym, łatwo dostępnym miejscu, zabezpieczonym przed zalaniem wodą, zamarzaniem oraz dostępem osób niepowołanych. W budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej miejscem tym powinno być odrębne pomieszczenie.

2. Dopuszcza się umieszczenie zestawu wodomierza głównego w studzience poza budynkiem, jeżeli jest on niepodpiwniczony i nie ma możliwości wydzielenia na parterze budynku miejsca, o którym mowa w ust. 1."

No właśnie nie - podłączam wodę do domu a nie na budowę. Takie dostałem warunki - wodomierza nie chcieli zainstalować mi w domu tylko w studzience na granicy działki. Mam uzgodniony projekt z wodociągami i muszę robić studzienkę. Pewnie, że wolałbym mieć wodomierz w domu...

Dla mnie najważniejszą informacją jest, że mogę sobie ten wykop sam wykonać. Już studzienkę jakoś przeżyję.

Kurcze, żebym sobie nie strzelił tym w stopę - złożę odwołanie i każą mi prowadzić całą rurę z ich odbiorem za te 20 tys... bo wtedy to czuję, że mnie firmy zetną przy samej skórze - to jakaś mafia jest z tą wodą. Dowiadywałem się u projektanta i u wykonawców - mogę zrobić przyłącze z odbiorem do studzienki - czyli te 2 m a potem sobie prowadzić jak chcę - koszt się zamyka w 4tys ze studzienką...