Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawne ocieplenie murłaty

kurly

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę, gdyż w tym tygodniu będę zaczynał ocieplać już poddasze wełną mineralną i chcę poprawnie ocieplić murłatę i przestrzeń znajdującą się za nią. Ogólnie schemat jak to u mnie wygląda można zobaczyć na poniższym rysunku:

poddasze.jpg

1 - styropian do samego dachu z minimalną szczeliną wentylacyjną

2 - ściana kolankowa

3 - krokwia (na krokwi deskowanie na deskach membrana paro przepuszczalna na to łaty kontrłaty i blacha)

4 - murłata

5 - ścianka kolankowa z suchej zabudowy (na razie sam stelaż docelowo będzie ocieplona wełną gr 75mm)

I teraz nie wiem jak dobrze ocieplić przestrzeń za murłatą i samą murłatę żeby nie zawiewało mi do środka i żeby pozbyć się mostów termicznych.

Mam dwa pomysły:

poddasze ocieplenie.jpg

I tak po lewej opcja z samą wełną mineralną czyli dociąć i szczelnie upchać zostawiając oczywiści między deskowaniem szczelinę wentylacyjną

Albo tak jak po prawej nr 7 ułożyć na murłacie membranę paro przepuszczalną a na niej dopiero wełnę 7

Jeśli są lepsze sposoby chętnie wysłucham bo chcę to zrobić dobrze

Izolację ściany masz tylko do krokwi? Nie wchodzi między nie?

Podbitki nie będzie? Zostaje niczym nieosłonięta szczelina między elewacją a deskowaniem?

Tak czy inaczej murłatę obrobiłbym styropianem o jak najlepszej lambdzie. Tam i tak będzie mostek i grozi zawilgocenie - styropian lepiej dopasujesz, zachowa kształt i mniej zaszkodzi mu ewentualna wilgoć i membrany nie trzeba.

Na deskach mam membranę, a nie papę tak firma dekarska zmieniała mi pokrycie dachowe i tak doradzili.

A ocieplenie zewnętrzne dochodzi tylko do krokwi od strony wewnętrznej czyli od poddasza styropian dochodzi do deskowania z dachu z tym, że jest tam mała szczelina pełniąca rolę wentylacji. Od strony elewacji jest tam przymocowana krokwią po obwodzie domu, która wydłuża trochę dach i osłania szczelinę wentylacyjną - tą szczelina nie jest duża bo to jest kwestia kilku mm więc nie ma tam wielkich przeciągów ale wymiana powietrza jak najbardziej jest

Pytanie teraz co tam zrobić żeby było dobrze

Żeby może łatwiej sobie to wyobrazić poniżej wstawiam zdjęcie jak to dokładnie u mnie wygląda:

1a.jpg

1-szczelina wentylacyjna (połączenie styropianu z elewacji z dachem)

2-krokwia

3-murłata

4-ściana kolankowa

5-nie wiem jak to się fachowo nazywa ale jest to element dachu

6-deskowanie

Chcę ocieplić tą przestrzeń tak by było to zrobione poprawnie bez strat ciepła zbędnych mostków termicznych itp. Tak jak podałem wcześniej myślałem nad dwiema opcjami pierwsza to po prostu upchać w tym miejscu wełnę mineralną, a druga to jak na wcześniejszym rysunku opcja z folią paro przepuszczalną.

Po wypowiedzi kolegi Kaizena dochodzi trzecia opcja czyli włożyć tam styropian tylko czy to nie będzie powodowało przedmuchów między styropianem, a ścianką kolankową? czy może dodatkowo opiankować styropian pianką PU od strony murłaty niesty murłata nie leży na ścianie kolankowej a do niej tylko przylega więc od dołu murłaty widać takie coś:

2.jpg

Szukałem na sieci rożnych rozwiązań ale w większości są opisane rozwiązania tyczące się ocieplenia murłaty, która leży na ściance kolankowej co trochę ułatwia sprawę.

Edytowane przez kurly