Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja - jest nowa studzienka a nie mogę się wpiąć bo ZGK nie jest właścicielem

andzin2000

Recommended Posts

Witam, mam mały problem z ZGK.

Przez cała długość mojej działki (około 200m) leci stara kanalizacja pod która już wcześniej nie mogłem się wpiąć bo kierownictwo ZGK napisało że to jest stara kanalizacja a oni wydają teraz warunki że można się wpiąć tylko do nowej która idzie w drodze gminnej no i tak zrobiłem ze starymi budynkami. Ale teraz planuję budowę domu wielorodzinnego i 4 m od planowanej inwestycji jest położona nowa kanalizacja którą nie wiadomo jak zrobił i zalegalizował sąsiad tzn rura 160 idzie od sąsiada do mnie na działkę postawiona jest studzienka - skręt 90stopni i znów idzie do sąsiada i do kanalizacji miejskiej tej w/w w drodze gminnej.

Chciałem się w nią wpiąć ale ZGK napisało mi że nie jest właścicielem tego przyłącza i muszę znów kopać się do tej drogi gminnej.

Miał ktoś z was podobny problem? Myślałem o zgodzie od sąsiada tylko czy to wystarczy i czy musi być to wpis do księgo wieczystej jako wieczyste użytkowanie?

Mała prośba - proszę o komentarze osób z doświadczeniem i pomysłami a nie zaśmiecających forum.

Obca instalacja narusza Twój stan posiadania, w księdze wieczystej brak śladu czyli instalacja jest bezprawna - zbywający podrzucił ci kukułcze jajo. Męska rozmowa z sąsiadem - ty nie robisz dymu a sąsiad udostępnia ci studzienkę do podłączeni. Wpis w KW byłby pożadany na tę okoliczność.