andzin2000 15.07.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Witam, mam mały problem z ZGK. Przez cała długość mojej działki (około 200m) leci stara kanalizacja pod która już wcześniej nie mogłem się wpiąć bo kierownictwo ZGK napisało że to jest stara kanalizacja a oni wydają teraz warunki że można się wpiąć tylko do nowej która idzie w drodze gminnej no i tak zrobiłem ze starymi budynkami. Ale teraz planuję budowę domu wielorodzinnego i 4 m od planowanej inwestycji jest położona nowa kanalizacja którą nie wiadomo jak zrobił i zalegalizował sąsiad tzn rura 160 idzie od sąsiada do mnie na działkę postawiona jest studzienka - skręt 90stopni i znów idzie do sąsiada i do kanalizacji miejskiej tej w/w w drodze gminnej. Chciałem się w nią wpiąć ale ZGK napisało mi że nie jest właścicielem tego przyłącza i muszę znów kopać się do tej drogi gminnej. Miał ktoś z was podobny problem? Myślałem o zgodzie od sąsiada tylko czy to wystarczy i czy musi być to wpis do księgo wieczystej jako wieczyste użytkowanie?Mała prośba - proszę o komentarze osób z doświadczeniem i pomysłami a nie zaśmiecających forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.07.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Wyrażałeś zgodę na budowe tej studzienki? Obcej studzienki na twojej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzin2000 15.07.2018 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Jak kupiłem obiekt to stał 2 lata "bez właściciela" i kanalizacja była na działce ale nie było jej na mapie, została dodana do mapy geodezyjnej jak byłem już właścicielem po dwóch latach od zakupu. Ale nie drę kotów z sąsiadem bo nie mamy o co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.07.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Obca instalacja narusza Twój stan posiadania, w księdze wieczystej brak śladu czyli instalacja jest bezprawna - zbywający podrzucił ci kukułcze jajo. Męska rozmowa z sąsiadem - ty nie robisz dymu a sąsiad udostępnia ci studzienkę do podłączeni. Wpis w KW byłby pożadany na tę okoliczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts