dynx 17.07.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Witam, Mam taka sprawe. Na podlodze na parterze w salonie mam kafle. W zimie podloga byla cholernie zimna (to juz ktorys z kolei dom z kaflami na parterze i tak zimnych jeszcze nie mialem). Teraz zamierzam polozyc tam panele. I tu mam dylemat. Zrywac kafle dac grubszy podklad (np. 7mm) czy klasc panele na kafle na cienszym podkladzie (np. 2mm)? Polozenie grubszego podkladu na kafle nie wchodzi w gre bo bede mial za duza roznica wysokosci miedzy salonem a kuchnia/przedpokojem. Ktore rozwiazanie bedzie cieplejsze? Czy jak poloze panele na kafle z cienkim podkladem to nie 'przejma' one zimna od spodu? Moze lepiej je zerwac i polozyc cos grubszego? Jak sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.07.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 (edytowane) Witam, Mam taka sprawe. Na podlodze na parterze w salonie mam kafle. W zimie podloga byla cholernie zimna (to juz ktorys z kolei dom z kaflami na parterze i tak zimnych jeszcze nie mialem). Teraz zamierzam polozyc tam panele. I tu mam dylemat. Zrywac kafle dac grubszy podklad (np. 7mm) czy klasc panele na kafle na cienszym podkladzie (np. 2mm)? Polozenie grubszego podkladu na kafle nie wchodzi w gre bo bede mial za duza roznica wysokosci miedzy salonem a kuchnia/przedpokojem. Ktore rozwiazanie bedzie cieplejsze? Czy jak poloze panele na kafle z cienkim podkladem to nie 'przejma' one zimna od spodu? Moze lepiej je zerwac i polozyc cos grubszego? Jak sadzicie? Szwedzke Stowarzyszenie Producentów Materiałów Posadzkowych w 2005 roku wydało oświadczenie, iż nie zaleca posadzek ceramicznych na podłogę w pomieszczeniach mieszkalnych. Wynika to z dyskomfortu cieplnego jaki tworzą płytki ceramiczne, PCV i im podobne. Niestety my też nie jesteśmy krajem śródziemnomorskim. Być może, włoskie płytki kojarzą się nam ciepłem Adriatyku, ale tu w Polsce są ona tak samo zimne jak nasze. Zapraszam do lektury Edytowane 17 Lipca 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.07.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 To nie znacie takiego ustrojstwa jak ogrzewanie podłogowe ? Gdzie się uchowaliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Szwedzke Stowarzyszenie Producentów Materiałów Posadzkowych w 2005 roku wydało oświadczenie, iż nie zaleca posadzek ceramicznych na podłogę w pomieszczeniach mieszkalnych. Dasz linka do źródła? To chyba pierwszy przypadek, że producent odradza swój produkt. Czy to stowarzyszenie producentów podłóg innych, niż ceramiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Jak sadzicie? Jaki jest zbudowana ta podłoga? Jakie grubości warstw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.07.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Dasz linka do źródła? To chyba pierwszy przypadek, że producent odradza swój produkt. Czy to stowarzyszenie producentów podłóg innych, niż ceramiczne? Published by the Swedish Flooring Trade Association, GBR (Edition 1:2005) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynx 17.07.2018 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Dom zbudowany parenascie lat temu - my go kupilismy w zeszlym roku. Tak, znam takie ustrojstwo jak ogrzewanie podlogowe - tylko co? Mam teraz przerabiac instalacje? Nie zalezy mi na tym zeby podloga byla ciepla. Chce poprawic sytuacje - mam dwie opcje i szukam lepszej.Nie mam pojecia jak zbudowana jest podloga - musialbym szukac w papierach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.07.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 To nie znacie takiego ustrojstwa jak ogrzewanie podłogowe ? Gdzie się uchowaliście ? Warto wiedzieć jaka jest średnia temperatura posadzki ogrzewanej w dzisiejszych ocieplonych budynkach i co się będzie działo, kiedy będziemy podnosić jej temperaturę, chcąc uzyskać komfort cieplny pod stopami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 (edytowane) Published by the Swedish Flooring Trade Association, GBR (Edition 1:2005) Czyli brak producentów. Chodzi o opracowanie pod tytulem Wooden floors over underfloor heating? Do tego publikacja tematyczna i tendencyjna; "This guide to good practice provides basic information about what you should think about with respect to different kinds of wooden floors" A na koniec, ktore zdanie interpretujesz jako odradzanie ceramiki? Chyba nie to: It is generally considered that tiles, due to their low heat transfer resistance, are more suitable over underfloor heating than wood. ? Edytowane 17 Lipca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Nie mam pojecia jak zbudowana jest podloga - musialbym szukac w papierach... Papier wszystko przyjmie. A bez tej wiedzy nie podejmiesz racjonalnej decyzji. Pytanie, jaka izolacja (ogrzewanie w warstwie kleju moze mieć sens, ale przy marnej izolacji moze być kosztowne). Moze byc marna hydroizolacja i przez to problemy z panelami czy drewnem. Może lepiej nie zaczepiać, moze położyć drewno, a moze i tak warto zrobić grubszą demolkę i zyskać komfort i niższe koszty ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.07.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Warto wiedzieć jaka jest średnia temperatura posadzki ogrzewanej w dzisiejszych ocieplonych budynkach i co się będzie działo, kiedy będziemy podnosić jej temperaturę, chcąc uzyskać komfort cieplny pod stopami. mam podłogówkę i mam komfort cieplny pod stopami , bez gorącej podłogi bo to źródło niskotemperaturowe . Mam też ocieplony dom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.07.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Witam, Mam taka sprawe. Na podlodze na parterze w salonie mam kafle. W zimie podloga byla cholernie zimna (to juz ktorys z kolei dom z kaflami na parterze i tak zimnych jeszcze nie mialem). Teraz zamierzam polozyc tam panele. I tu mam dylemat. Zrywac kafle dac grubszy podklad (np. 7mm) czy klasc panele na kafle na cienszym podkladzie (np. 2mm)? Polozenie grubszego podkladu na kafle nie wchodzi w gre bo bede mial za duza roznica wysokosci miedzy salonem a kuchnia/przedpokojem. Ktore rozwiazanie bedzie cieplejsze? Czy jak poloze panele na kafle z cienkim podkladem to nie 'przejma' one zimna od spodu? Moze lepiej je zerwac i polozyc cos grubszego? Jak sadzicie? Jak podłoga nie izolowana albo baaaardzo symbolicznie to kafle wiadomo dadzą odczycie zimna ... W normalnych domach obecnie budowanych daje się podłogówkę i ma się ciepłą posadzkę ... W Twoim przypadku kupić wykładziny dywanowe i ... będzie ciepło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.07.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Czyli brak producentów. Chodzi o opracowanie pod tytulem Wooden floors over underfloor heating? Do tego publikacja tematyczna i tendencyjna; "This guide to good practice provides basic information about what you should think about with respect to different kinds of wooden floors" A na koniec, ktore zdanie interpretujesz jako odradzanie ceramiki? Chyba nie to: It is generally considered that tiles, due to their low heat transfer resistance, are more suitable over underfloor heating than wood. ? W ty opracowaniu jest wiele ciekawych informacji. Owszem interpretacja to tak jak komfort cieplny - każdy postrzega czy odbiera to subiektywnie. http://www.kima.se/website1/1.0.1.0/7/Wooden_floors_over_underfloor_heating.pdf W tych tematach prowadzono obszerne badania w ubiegłym wieku (Fanger, Olesen), tylko za komuny nikt o tym nie myślał, a teraz ze względu na czas każdy woli słuchać niż myśleć, stąd też pałeczkę przejęli marketingowcy. Chcąc poznać temat z bardziej obiektywnej strony, proponuję aktualną lekturę: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,problem_strat_ciepla_przez_podlogi_w_kontekscie_energooszczednosci_i_odczuc_cieplnych___cz_ii,10603 jest też część pierwsza. http://inzynierbudownictwa.com.pl/drukuj,10470 http://inzynierbudownictwa.com.pl/drukuj,10603 lub trochę wcześniejsze: http://www.izolacje.com.pl/artykul/id17,cieplochlonnosc-posadzek-drewnianych?p=1 i jeszcze trochę wcześniejsze tego autora. Czy te wyniki badań są tendencyjne? Niech to każdy oceni wg siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 W ty opracowaniu jest wiele ciekawych informacji. Owszem interpretacja to tak jak komfort cieplny - każdy postrzega czy odbiera to subiektywnie. Gdzie znalazłeś w tym dokumencie podstawę do stwierdzenia: Szwedzke Stowarzyszenie Producentów Materiałów Posadzkowych w 2005 roku wydało oświadczenie, iż nie zaleca posadzek ceramicznych na podłogę w pomieszczeniach mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.07.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 (edytowane) mam podłogówkę i mam komfort cieplny pod stopami , bez gorącej podłogi bo to źródło niskotemperaturowe . Mam też ocieplony dom . Masz to co Tobie najbardziej odpowiada, ale są tacy, którzy stojąc na ceramice, kamieniu i mając 22 oC pod stopami czują się dobrze, a inni z kolei mogą odczuwać dyskomfort. I co mają wtedy zrobić, kiedy ta temperatura podłogi bilansuje straty ciepła w pomieszczeniu? Owszem można podkręcić temperaturę podłogi, ale to wtedy wewnątrz pomieszczenia za ciepło, o stratach ciepła też trzeba wspomnieć. 1 stopień wyżej w pomieszczeniu to około 6% strat ciepła. I grzać trzeba dłużej. W sumie ceramika lepiej przewodzi ciepło a użytkownik płaci więcej za ogrzewanie niż przy drewnie. Wniosek prosty z tego wynika: Każdy powinien ocenić swoją ciepłolubność a fachowcy, jedni czy drudzy, powinni obiektywnie doradzić jak to zrobić. Edytowane 17 Lipca 2018 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.07.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Gdzie znalazłeś w tym dokumencie podstawę do stwierdzenia: Czytaj ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynx 17.07.2018 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Czy moglibysmy wrocic do meritum???"Zrywac kafle i dac grubszy podklad (np. 7mm) czy klasc panele na kafle na cienszym podkladzie (np. 2mm)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.07.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Czy moglibysmy wrocic do meritum??? "Zrywac kafle i dac grubszy podklad (np. 7mm) czy klasc panele na kafle na cienszym podkladzie (np. 2mm)" Bardzo trudno "dogodzić" na odległość. Jeśli coś zrobisz z podłogą to tak zostanie na dłużej. Tu proponuję test na własnych nogach - daj korek ok 4 mm i panel - nie za twardy, bo im twardszy tym zimniejszy. Jeśli chcesz cieplej to na ten korek daj wykładzinę dywanową. Pośredni sposób - możesz też dać Barlinka na grubszym podkładzie korkowym, lub inną ciepłą posadzkę z drewna przykleić do płytek. Pamiętaj, że im twardszy materiał na powierzchni i gęstszy w swojej masie, tym mniej komfortowy cieplnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 17.07.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Wszystko zależy od tego, jak dobrze chce się to zrobić i jakim funduszem dysponuje. Jeśli zrobisz dobrze, to będzie drogo, ale zaoszczędzisz na ogrzewaniu. Gdybym miał takie pieniądze, zrobiłbym posadzkę od początku.Gdybym nie miał pieniędzy, to bym skuwał te kafle, one i tak są do wyrzucenia w przyszłości, bo podłoga nie spełnia żadnego standardu, więc jest do zrobienia za jakiś czas. Tylko, trzeba wziąć pod uwagę, że my nic nie wiemy. Przy kuciu może się okazać, że na przykład pod spodem nie masz sensownej podłogi i zacznie się to kruszyć, wtedy będzie wszystko do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.07.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 A sprawdzał autor co ma pod podłogą? Może tam w ogóle nie ma izolacji. 2 czy 7 mm pianki absolutnie nic ci nie da w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts