Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie przewody elektr pod napęd bramy przesuwnej 6m i domofonu z elektrozaczepem

Recommended Posts

Trzeba coś zakopać aby potem montować, chyba FAAC.

Na jakiej głebokości (wysoki poziom wody, gliniasta warstwa)je położyć aby nikogo nie poraziło; w jakiej osłonie?

Przewody wyprowadzone w ścianie fundamentowej w zwykłym peszlu, będą biegły pod podjazdem do betonowej stopy i wystają z betonu na wierzchu tej stopy.

Domofon na trzy miejsca w budynku, cuś jest niepodłączone w rozdzielni elektrycznej- przewód biały chyba jest w nim 7/8 kabelków, kolorowych :bash:

Jak to teraz ogarnąć aby potem nie trzeba było demolować...

Plisss, pomóżcie

Z góry dzięki

Edytowane przez GraMar

Do zasilania bramy przewód ziemny 2 sztuki 3x2,5mm2(napęd skrzynka instalacyjna)

Pomiędzy słupkami bramy od napędu do przeciwległego słupka (na jedną i drugą stronę) 2x YTDY 8X0,5 + ŻEL

Pomiędzy napędem, a lampką sygnalizacyjną otwarcia bramy U/UTP drut 4x2x0,5 lub wcześniej zastosowany YTDY 8X0,5 + ŻEL i jeśli do anteny K-60 2x1 żel

Pomiędzy napędem bramy, a domofonem YTDY 8X0,5 + ŻEL(skrzynka instalacyjna)

Do domofonu skrętka ziemna(żelowa) w oznaczeniu YTDY 8X0,5 + ŻEL( furtka - do skrzynki instalacyjnej) do kamer jeśli potrzeba w zależności od zastosowanego domofonu/wideodomofonu K-60 2x1 żel do monitora.

Przewody prowadzić jeśli nie bezpośrednio w ziemi to w rurze arota np QRK FLEX

Nie znając co zamontujesz jakiej firmy to to wystarczy na pewno.

Drugi przewód jako rezerwa - a wykorzystywany do oświetlenia bramy wjazdowej podczas wjazdu pojazdu, oświetlenia okolicy bramy ozdobne światła wyznaczające trasę od bramy do garażu, oświetlenie ogrodzenia frontowego, oświetlenia okolicznościowego np girlanda, choinka itp.

Dobrze , jeśli jest - gdy go potrzeba z reguły go nie ma.

Jeśli ktoś wykonuje taką instalację doradzam, aby ten przewód był :)

ps. kiedyś wykorzystałem ten przewód do sterowania bramą z garażu :) układ bez zbędnego pilota.

Ile arotów w takim razie warto wypuścić przez ściany piwnicy? I o jakiej średnicy arotach mówimy?

Z jednej strony nie chciałbym "dziurawić" ściany w zbyt wielu miejscach (żeby nie narażać się na zawilgocenie piwnicy), ale z drugiej strony nie chcę, żeby mi w przyszłości brakło kabli.

Ogólnie dwa, Q40 i to wszystko.

Jak wszystkie przewody (wg planów) wyprowadzi się na zewnątrz, a jest jeszcze miejsce to wciągam dwie "pilotki" i wystarczy jedna rura.

Co do zawilgocenia to zawsze istnieje ryzyko, że przez otwór wleje się woda, dlatego takie przepusty się zabezpiecza, są sposoby i elementy - nie widzę problemu.

Jak wykujesz otwór w fundamencie młotem - ręcznie to trudno jest zabezpieczyć taki otwór, ale jest to możliwe - stosuje się otwornice prawie trafiające w średnicę, uszczelniacze i kołnierze i wszystko jest szczelne i trwałe.

Serdeczne dzięki, ale z tymi dwoma przewodami to już chyba po ptokach.

W jednym peszlu jest jeden kabel czarny, średniej grubości a w drugim peszlu także czarny ale cieńszy.

Oba peszle wystają z zalanej stopy betonowej, ok 50 cm od dwu słupków, między nimi ciężko sunie brama, ok 200 kg.

BOJĘ SIĘ TERAZ cokolwiek montować przed ekipą brukarską, na razie porozciągać kabelki i powinno wystarczyć.

Czy tak powinno być aby nie zniszczyć montażu i sprzętu ??

Jaką kolejność prac Wy wybraliście?

Pozdrawiam :)

Ja u siebie rozprowadzałem cześć przed ekipą brukarską i w trakcie- nie wiedziałem do końca jak będą przebiegać ścieżki , a w trakcie rozkładałem sobie przepusty ( z których wielokrotne korzystałem) szczególnie robiąc nawodnienie. czy rozkładając instalację elektryczną po działce.

Ekipa nie robi tego w jeden dzień więc spokojnie jest czas, na przemyślenia i decyzję.

Witam, też przygotowuję się do budowy fundamentów pod bramę przesuwną. do stopy mam położone 3 kable: YDYżo 5x2,5mm2, XzTKMXpw 5x2x0,5, YTDY 6x0,5mm2. - mam nadzieję, że mam trochę rezerw, ale potrzebny dodatkowy kabel do koguta. Czy na tych kabelkach dam rade podpiąć video-domofon? I ponadto jak zagospodarować i jak poukładać te moje na czas zalewania stopy i podmurówek?

Czy do domofonu kłaść peszel obok podmurówki?