GraMar 17.07.2018 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 (edytowane) Trzeba coś zakopać aby potem montować, chyba FAAC. Na jakiej głebokości (wysoki poziom wody, gliniasta warstwa)je położyć aby nikogo nie poraziło; w jakiej osłonie? Przewody wyprowadzone w ścianie fundamentowej w zwykłym peszlu, będą biegły pod podjazdem do betonowej stopy i wystają z betonu na wierzchu tej stopy. Domofon na trzy miejsca w budynku, cuś jest niepodłączone w rozdzielni elektrycznej- przewód biały chyba jest w nim 7/8 kabelków, kolorowych Jak to teraz ogarnąć aby potem nie trzeba było demolować... Plisss, pomóżcie Z góry dzięki Edytowane 17 Lipca 2018 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.07.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Do zasilania bramy przewód ziemny 2 sztuki 3x2,5mm2(napęd skrzynka instalacyjna)Pomiędzy słupkami bramy od napędu do przeciwległego słupka (na jedną i drugą stronę) 2x YTDY 8X0,5 + ŻELPomiędzy napędem, a lampką sygnalizacyjną otwarcia bramy U/UTP drut 4x2x0,5 lub wcześniej zastosowany YTDY 8X0,5 + ŻEL i jeśli do anteny K-60 2x1 żelPomiędzy napędem bramy, a domofonem YTDY 8X0,5 + ŻEL(skrzynka instalacyjna)Do domofonu skrętka ziemna(żelowa) w oznaczeniu YTDY 8X0,5 + ŻEL( furtka - do skrzynki instalacyjnej) do kamer jeśli potrzeba w zależności od zastosowanego domofonu/wideodomofonu K-60 2x1 żel do monitora. Przewody prowadzić jeśli nie bezpośrednio w ziemi to w rurze arota np QRK FLEX Nie znając co zamontujesz jakiej firmy to to wystarczy na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 17.07.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Do zasilania bramy przewód ziemny 2 sztuki 3x2,5mm2(napęd skrzynka instalacyjna) Do czego drugi przewód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.07.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Drugi przewód jako rezerwa - a wykorzystywany do oświetlenia bramy wjazdowej podczas wjazdu pojazdu, oświetlenia okolicy bramy ozdobne światła wyznaczające trasę od bramy do garażu, oświetlenie ogrodzenia frontowego, oświetlenia okolicznościowego np girlanda, choinka itp. Dobrze , jeśli jest - gdy go potrzeba z reguły go nie ma. Jeśli ktoś wykonuje taką instalację doradzam, aby ten przewód był ps. kiedyś wykorzystałem ten przewód do sterowania bramą z garażu układ bez zbędnego pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.07.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Ile arotów w takim razie warto wypuścić przez ściany piwnicy? I o jakiej średnicy arotach mówimy? Z jednej strony nie chciałbym "dziurawić" ściany w zbyt wielu miejscach (żeby nie narażać się na zawilgocenie piwnicy), ale z drugiej strony nie chcę, żeby mi w przyszłości brakło kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.07.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Ogólnie dwa, Q40 i to wszystko.Jak wszystkie przewody (wg planów) wyprowadzi się na zewnątrz, a jest jeszcze miejsce to wciągam dwie "pilotki" i wystarczy jedna rura.Co do zawilgocenia to zawsze istnieje ryzyko, że przez otwór wleje się woda, dlatego takie przepusty się zabezpiecza, są sposoby i elementy - nie widzę problemu.Jak wykujesz otwór w fundamencie młotem - ręcznie to trudno jest zabezpieczyć taki otwór, ale jest to możliwe - stosuje się otwornice prawie trafiające w średnicę, uszczelniacze i kołnierze i wszystko jest szczelne i trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 17.07.2018 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Serdeczne dzięki, ale z tymi dwoma przewodami to już chyba po ptokach. W jednym peszlu jest jeden kabel czarny, średniej grubości a w drugim peszlu także czarny ale cieńszy. Oba peszle wystają z zalanej stopy betonowej, ok 50 cm od dwu słupków, między nimi ciężko sunie brama, ok 200 kg. BOJĘ SIĘ TERAZ cokolwiek montować przed ekipą brukarską, na razie porozciągać kabelki i powinno wystarczyć. Czy tak powinno być aby nie zniszczyć montażu i sprzętu ?? Jaką kolejność prac Wy wybraliście? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.07.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Ja u siebie rozprowadzałem cześć przed ekipą brukarską i w trakcie- nie wiedziałem do końca jak będą przebiegać ścieżki , a w trakcie rozkładałem sobie przepusty ( z których wielokrotne korzystałem) szczególnie robiąc nawodnienie. czy rozkładając instalację elektryczną po działce.Ekipa nie robi tego w jeden dzień więc spokojnie jest czas, na przemyślenia i decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 18.07.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Witam, też przygotowuję się do budowy fundamentów pod bramę przesuwną. do stopy mam położone 3 kable: YDYżo 5x2,5mm2, XzTKMXpw 5x2x0,5, YTDY 6x0,5mm2. - mam nadzieję, że mam trochę rezerw, ale potrzebny dodatkowy kabel do koguta. Czy na tych kabelkach dam rade podpiąć video-domofon? I ponadto jak zagospodarować i jak poukładać te moje na czas zalewania stopy i podmurówek?Czy do domofonu kłaść peszel obok podmurówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 18.07.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Pod bramę wystarczy 3x1,5 czarny ziemny, fotokomórki żelowy od słupka jednego i słupka drugiego do fundamentu bramy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts