Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za dużo tych okien? Ale to jest taki projekt, na tym polega jego uroda.

Usunąć duże okna w garażu i w kotłowni, od zachodu? Ale to małe okienka, tylko długie, poza tym pasują do bryły.

Kuchnie masz schowaną w głębi, nawet nie będziesz w stanie zobaczyć, czy ktoś przyszedł do domu, dla mnie to taka kuchnia za karę, ale gusta są różne. :-)

Ale, ten projekt chyba nie jest na wjazd od wschodu, rano będzie ciemno. Tylko w jednej sypialni masz słońce rano (i jednej na górze), w pozostałych masz światło wieczorem.

Za to z kuchni wyjście na taras - nie trzeba przez cały dom biegać z kawą i talerzami, jak chce się zjeść na tarasie. Do tego gotując ma się na oku dzieci bawiące w ogrodzie.

Od oglądania kto przyszedł jest videodomofon (centralka może być zamocowana w kuchni) :)

Ja uważam, że to przyzwyczajenie z kuchnią od frontu pochodzi z XIX wieku, gdzie życie toczyło się w kuchni (bo salon zamknięty, tylko do przyjmowania gości) a zamiast w telewizor wyglądało się co się dzieje na ulicy i obgadywało sąsiadów.

Mnie w tym projekcie razi dużo straconej przestrzeni na komunikację. Oraz brak dylatacji termicznej dom-garaż.

Z innych uwag - aby obejrzeć TV w salonie trzeba będzie zasłaniać okna.

Planujesz dom dla rodziny 2+3? Bo tam są 3 sypialnie + 1 pokój na parterze.

Przy wjeździe od wschodu usytuowałabym budynek wzdłuż północnej granicy. Chyba, że widoki z przyszłych okien sugerują coś innego?

Edytowane przez Elfir

Za to z kuchni wyjście na taras - nie trzeba przez cały dom biegać z kawą i talerzami, jak chce się zjeść na tarasie. Do tego gotując ma się na oku dzieci bawiące w ogrodzie.

(...)

wyglądało się co się dzieje na ulicy i obgadywało sąsiadów

Ja mam obecnie taki problem, że ktoś wchodzi i mówi, że nie ma nikogo, a ja nie widzę, bo nie mam kamery. Teraz mam kuchnię od zaplecza.

Ale z dziećmi to jest konkretny argument.

Ważne pytanie, jak widzisz ustawienie domu względem kierunków? Ja myślę, że obecny układ dyskwalifikuje ten projekt. Według mnie w naszym klimacie, rano światło jest bardzo potrzebne.

Nie rozumiem - "wchodzi i mówi, że nie ma nikogo?"

Dla kogoś, kto pracuje w domu, od frontu lepiej sytuować gabinet niż kuchnię.

Ja na przykład w kuchni mało siedzę. Łatwiej na front zerknąć mi z salonu.

Edytowane przez Elfir

Na przykład kurier albo gość od szamba. Chyba przyzwyczajeni, że się od razu wchodzi do domu. :-)

Gdy postawię coś nowego, będę miał ogląd na wszystko. Trochę mnie dziwi, ale tak chyba budowano stare domy, że się szło od razu na podwórko, każdy był zajęty przez cały dzień, ktoś się zawsze kręcił po podwórku. Tylko, u mnie nawet od drogi nie ma ruchu, dwie osoby przejdą przez dzień i jeden samochód, więc ustawienie do drogi plotek nie da, wolę oglądać ogród.

A co do domu, mówisz, że jest dużo przestrzeni zmarnowanej, ale to jest dom na 5 osób, duży dom, może dzięki temu, nie będą się potykać o siebie?

Nie widzę możliwości zrezygnowania z części okien, zrobi się z domu klocek.

Tam jest wszystko w paczce, kurier jest zazwyczaj ten sam. Gdy jest coś droższego, wrzuca to do ganku.

U mnie się nie kradnie, więc nic nie ginie, swojaki od wojny. Ja jestem uczciwy i nie mógłbym zrobić komuś świństwa.

Kurier mnie nie męczy zbytnio, mam problem z inkasentami. :-D I ogólnie nie lubię nie mieć kontroli. ;-)

Dziękuję za opinie.

Planujesz dom dla rodziny 2+3? Bo tam są 3 sypialnie + 1 pokój na parterze.

Teraz dzieci brak, ma być 2+2. Gabinet na dole jest konieczny.

Górę planuję podobną do tej 580x387_dcp332c_r2_l.png?ver=20161124102817

Mnie w tym projekcie razi dużo straconej przestrzeni na komunikację. Oraz brak dylatacji termicznej dom-garaż.

O dylatacji termicznej też myślałam, sądzę że to się da przerobić.

Zmarnowana przestrzeń na komunikację tu masz rację. Szukam zwartego rzutu domu, który ma tylko jeden dach kopertowy kąt powyżej 20 stopni, garaż 2 stanowiska i ma taras. Działka jest dość płytka 27,7 m, więc szukam domu do ok 12 m długości.

Carrara III spełnia najważniejsze wymagania, ale jeszcze się zastanawiam.

Masz nadmiarową jedną sypialnię wówczas.

Można z niej zrobić ogromną łazienkę (a w łazience mniejszą pralnię). Oczywiście pod warunkiem, że budżet przewiduje środki na takie "rozpasanie" :)

Ja bym trochę pozmieniała, by dostosować do warunków na działce, ale niestety ingeruje wówczas w konstrukcję. Trochę byłoby mi żal zmarnowanego terenu działki za garażem.

Oraz tego, że kotłownia jest za garażem, co komplikuje system wentylacyjny i możliwość prawidłowego oddylatowania garażu. Ale ja mam hopla na punkcie energooszczędności :D

Edytowane przez Elfir