Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...
Ja też mam wanasa 350 . Nigdy nie miałem innego więc nie mam porównania . dla mnie działa tak jak powinien . Z problemów to po montażu w pierwszą zimę skraplała mi się woda na obudowie od spodu , telefon na serwis i 2 dni wymienili cały wymiennik 2 min roboty bez gadania. Problem znikł . Moim zdaniem dobry sprzęt , kontakt z serwisem też dobry ( raz wytestowany ) . Filtry oczywiście robię sam .

Dziękuje Panowie za opinie - chyba mój wybór też padnie na Wanasa 350. Czy możecie mi jeszcze powiedzieć jak działa ten "100% Bypass", faktycznie przy nagrzanej chacie latem i chłodniejszym wieczorze, jest to odczuwalne?

A samą sprawność odzysku ciepła jak oceniacie? Duże macie zimą różnice między wywiewem, a nawiewem? Zdradzicie nieco więcej z czego dorabiacie te filtry? :)

vietcong: Filtry antysmogowe masz na rekuperatorze, czy mówisz o jakichś dodatkowych filtrach na czerpni?

latem rekuperator nie schłodzi pomieszczeń. nie ma się tu co czarowac. Wieje za słabo i nie ma czynnika chłodzącego. Co prawda Wanas oferuje ostatnio jakies dodatkowe urządzenia, które w połączeniu z rekuperatorem mają dawać ułudę chłodu, ale bądźmy szczerzy - bez klimatyzacji nie schłodzisz niczego.

Ja latem właczam reku tylko nocą. zby cokolwiek przewiało kanały.

Co do odzysku to ja jestem zadowolony - aktualnie u mni wygląda to tak:

temp. zew - 6,7

temp. pomieszczeń - 23,5

temp. powietrza nawiewanego - 21,1

temp. pow. wyrzucanego 14,5

filtry G4 dorabiam z materiału G4 kupionego gdzies na sieci. M5 zamawiam albo w wanasie albo gdzies na sieci.

Aktualnie mam zamontowane filtry antysmogowe F9, ale już przy F7 nie czułem w domu żadnego zapachu choć na dworze była masakra.

Aby nieco ochronic te filtry zamontowałem między czerpnią a rekuperatorem dodatkowy filtr (G3 albo mniej), który wyłapuje robactwo itp. - mam zdjętą siateczkę w czerpni, bo często mi się zapychała kurzem i owadami.

• 3 weeks później...
Jak wygląda u was poziom wilgoci w domu? byłem u znajomego co ma wanasa 350 i wilgotność na poziomie 20%. Nie przeszkadza mu to wcale, dawniej mieszkał w bloku i mówił, że tam było jeszcze suchsze powietrze.

Czy uważasz, że problemy z niską wilgotnością to kwestia typu rekuperatora - w tym wypadku Wanasa? Chyba wszystkie rekuperatory bez odzysku wilogoci mogą - przy niektórych warunkach i zbyt intenstywnej wymianie - wysuszać za bardzo powietrze i sama marka urządzenia nie ma w tym względzie wielkiego znaczenia.

Czy uważasz, że problemy z niską wilgotnością to kwestia typu rekuperatora - w tym wypadku Wanasa? Chyba wszystkie rekuperatory bez odzysku wilogoci mogą - przy niektórych warunkach i zbyt intenstywnej wymianie - wysuszać za bardzo powietrze i sama marka urządzenia nie ma w tym względzie wielkiego znaczenia.

Dokładnie , ja się bronię przed tym tak że zmniejszyłem siłę % pierwszego biegu ( który normalnie chodzi cały czas ) i wilgotność się zwiększyła - kwiatki zaczęły rosnąć :)

Jak wygląda u was poziom wilgoci w domu? byłem u znajomego co ma wanasa 350 i wilgotność na poziomie 20%. Nie przeszkadza mu to wcale, dawniej mieszkał w bloku i mówił, że tam było jeszcze suchsze powietrze.

Każde ogrzanie powietrza zmniejsza wilgotność względną. Żeby nie przesuszać w chłody są dwa wyjścia:

1. Nawilżać (ERV, nawilżacz, kwiaty, suszenie prania itp.)

2. Nie wentylować i kisić się w CO2 i smrodzie.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?343385-Suche-powietrze-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=7600180&viewfull=1#post7600180

• 8 months później...

Witam, również posiadam Wanasa od niedawna w moim nowym domu i jest ok tylko pytanie jakie macie ustawienia? w sensie czy opcja BYPASS musi być cały czas włączona? zaznaczona "ptaszkiem" ? czy teraz kiedy mamy już sezon grzewczy musi być wyłączony żeby powietrze z zewnątrz nie schładzało pomieszczeń.

Pozdrawiam