Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podproże po oknem tarasowym - isomur?

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie i proszę uprzejmie o odpowiedź.

Jestem na etapie stanu surowego otwartego. Jak przygotować się do montażu okna tarasowego?

Wysokość otworu od szlichty 2,60, będzie styropian i wylewka - zajmą 20 cm, okno docelowo ma mieć 2,30.

Czym najlepiej, skutecznie podmurować podproże? Isomur?

Pozdrawiam :)

Dzięki za zdjęcie, wiem, że próbujesz pomóc, doceniam, ale ja nadal mam wątpliwości. Czy możesz mi wypisać warstwowo?

SZLICHTA+CO?+POSZERZENIE 0,6 CZY 0,9 = ? tak, żeby moja wylewka 20 cm i płytka z klejem około 2 cm pięknie licowała z szyną okna.

Przepraszam, uczę się.

Dzięki za zdjęcie, wiem, że próbujesz pomóc, doceniam, ale ja nadal mam wątpliwości. Czy możesz mi wypisać warstwowo?

SZLICHTA+CO?+POSZERZENIE 0,6 CZY 0,9 = ? tak, żeby moja wylewka 20 cm i płytka z klejem około 2 cm pięknie licowała z szyną okna.

Przepraszam, uczę się.

zastosuj

https://sklep.grupamagnum.eu/cieply-montaz-cieple-parapety/klinaryt-pod-progi-psk-z-podparciem-szyny-jezdnej-70-300-mm.html

bardzo dobre rozwiazanie rozwiazuje dwa problemy masz podparte okno oraz podparta szyne jezdna

Cześć, mam pytanie i proszę uprzejmie o odpowiedź.

Jestem na etapie stanu surowego otwartego. Jak przygotować się do montażu okna tarasowego?

Wysokość otworu od szlichty 2,60, będzie styropian i wylewka - zajmą 20 cm, okno docelowo ma mieć 2,30.

Czym najlepiej, skutecznie podmurować podproże? Isomur?

Pozdrawiam :)

Coś tu jest nie tak z liczeniem. Jeśli otwór 260, a poziom zero 20cm, to okno wychodzi ok 240cm (minus luzy montażowe). Poszerzenia się łączy dowolnie by uzyskać jak najbardziej optymalny wymiar.

Wreszcie - można użyć klinarytów lub innych typów podwalin:

A nie możesz dać klinarytu?

http://www.klinar.pl/Podwaliny-z-klinarytu

U nas podwalina pod psk była dużo tańsza od systemowego poszerzenia.

Tak to wyglądało

Mam wrażenie, że tu jest nie klinaryt a XPS. I to jeszcze piana jest pomiędzy oknem a XPS?

A nie możesz dać klinarytu?

A oprócz wątpliwej etykietki "klinaryt" to śmiesznie to trochę wygląda, że pod drzwiami XPS, a obok zamiast BK inny materiał, świetnie przewodzący ciepło do gruntu przez ścianę fundamentową. Ludzie właśnie kombinują, jak pierwszą warstwę ocieplić (stąd pomysł na złoty biznes isomuru) - a tu zrobione dokładnie odwrotnie.

Coś tu jest nie tak z liczeniem. Jeśli otwór 260, a poziom zero 20cm, to okno wychodzi ok 240cm (minus luzy montażowe). Poszerzenia się łączy dowolnie by uzyskać jak najbardziej optymalny wymiar.

Wreszcie - można użyć klinarytów lub innych typów podwalin:

Mam wrażenie, że tu jest nie klinaryt a XPS. I to jeszcze piana jest pomiędzy oknem a XPS?

Dobrze piszesz, to ja źle napisałem ze to klinaryt sugerując się stroną z której było zamawiane, a pianka to już moje dodatkowy wymysł.

Jeśli dobrze pamiętam to było to: PROFIL DRZWIOWY PD01XT

Kaizen

Bardzo słuszna uwaga ale....jak widzę chałupa przed ociepleniem więc jeśli zostanie to wykonane z głową to fakt że pierwsze warstwy są z cegły nie ma znaczenia

Ma znaczenie, bo chodzi o mostek do gruntu. Tego izolacja elewacji ani ściany fundamentowej od zewnątrz nie naprawi. Właśnie dlatego ludzie kombinują z isomurem, zasypywaniem porthermu perlitem czy inne cuda. Przy podłogówce to jeszcze ważniejsze, niż przy grzejnikach, bo podłoga grzewcza ma znikomą czy nawet brak izolacji do tej cegły, a temperaturę ma sporo wyższą w głębi, niż temperatura powietrza w domu.

Ściana fundamentowa ocieplona jest styro 15cm 0,036. Elewacja to 20cm 0,031. Jakbym chciał walczyć o każdy W to bym stawiał dom na płycie.

MOnL599wowzNJiZJ3ZAXHqYRV72NVhMX6QmHUwR1rbzLkRhm5DI3yXn4aMxuJFvPuq-0EAQYf5OyYWiCDj_pTiQ4Yl3sIndx34Ei1wJD4S23X-It3U3RGGub89-BYCQOUJ1m_ZiwdbE4p6RNhUY3isoid7EHASH3YK6kQRQgJpIwKlDaVvZWqYNnZ22OGt5evb92mnf3B92yRX5K3V1xkujHBBtYNvU2rnPHmLNK3kmYIPOIZ1fymLp2Nmf8GY272kRCVH4wmhyI_hVGtVVaar0CpFKHJOuiEntbDFO7pQkzsDGvLsqPy0OfKAnyFvVf5tZmJpRThKnQ04DakQ03AvvxCgxbhPKDxBvgcv40Mc-2LygRsyEsx0kee6jOidAxE9EPHHdgtu_bzGS2V9g2580T0t84HUMrFSNNlUgOLdAqY31wCEb4FN-OqsVJH_6BQXwSa9wd_91JkpXxhJu1Asr35290cOT8za133UnmisabMM-snw0yzWrfaf7z05DcZZrVVoY6lQFdbhMELOOw8lchZx-hdZ0-E_t8TqaQo1uzSxM_CsccDfEYp8zJtMWKTK0iSOHcWk56gshzl_AGOPJ2oCQDXCIViZJ3kw22rYVL2Ra2kLzvcYUHvEqeOR21zKkOYdLWKM1YfZtSK0DL62o8HHtILVcv=w1570-h883-no

Izolacja wygląda w ten sposób, to jedyne zdjęcie które mam z tego połączenia jak wygląda. Styro z fundamentu styka się z elewacyjnym dodatkowo jest to wszystko wypełnione pianką. Wbijałem pistolet i lałem piankę.

Przecież pierwszy dom jest dla wroga, a to jest nasz pierwszy.