Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł na zagospodarowanie salonu .

garażowy

Recommended Posts

Witam . Szukam sugestii, pomysłu na układ , ogólną aranżacje salonu który widać na zdjęciu . Mam pewien pomysł ale nie chciałbym niczego sugerowac aby was nie kierowac błędnie.

W salonie tym ma sie znaleźć miejsce z dużym stołem na około 12 osób a także duży narożnik lub kanapy z wygodnym miejscem do oglądania tv. Tv- 55 cali wiszący na scianie . Na najdłuższej scianie ( przeciwległej do drzwi) znajdują sie dwa okna .

Prosze o propozycje na rozmieszczenie tych głównych mebli tak aby było to wygodnie i praktycznie . PozdrawiamIMG_20180718_200849.jpg

Chciałem cie tylko zainspirować.

Ok, nie wiem w jakim standardzie chcesz zrobić ten salon i jaki masz na to budżet, ale ja widzę to tak:

- Telewizor na ścianie - będziesz potrzebował do tego uchwytu. Chcesz tylko powiesić, czy ma być na wysięgniku i się obracać? Pamiętaj, aby mieć gdzieś blisko gniazdko (chyba nie chcesz ciągnąć kabla). Skoro wiszący to pamiętaj, że gdzieś będziesz musiał upchnąć dekoder i inne sprzęty jak np. konsole itp.

- Duży stół - pewnie na jakieś uroczystości więc kwestia dobrania eleganckiego stołu i krzeseł a nad to jakąś elegancką lampę. Nie wiem jak masz rozmieszczone oświetlenie w pomieszczeniu.

- Z drugiej strony duża sofa narożna, jakiś mały stolik, telewizor na ścianie. Ewentualnie ozdoby: lampa stojąca, kwiaty, obrazy, kolorowe oświetlenie led wokół sufitu itp. itd.

Jak chcesz, aby ktoś ci zrobił rzut i rozmiesił ci to na planie, to uderz do Elfir.. ona ogarnia takie sprawy.

W sumie tyle to i ja wiem , kwestia przemyślanego rozmieszczenia i o to mi własnie chodzi aby ktoś mi to rozrysował i sensownie rozmieścił , może być odręcznie. Oświetlenie to jeszcze kwestia do ustalenia , gdyż etap wymiany elektryki mam dopiero przed sobą więc wchodzi w grę kżde rozwiązanie oświetleniowe .

W takim razie kanapa może stać tyłem do okna.

Skoro światło świeci cały dzień i to nisko (skoro pod wieczór) to i tak trzeba zakładać zasłanianie okien. Z racji tego, że nie lubię ołtarzyków z TV, dałabym go na ścianie naprzeciw okien , nie rzucającej się w oczy po wejściu do pokoju. Wówczas dwie kanapy w układzie L.

Przy takim układzie dwie ściany prostopadłe do okien trzeba byłoby ciekawie wyeksponować, bo będą to duże płaszczyzny.

Ale to już zależy od preferowanego przez ciebie stylu.

Edytowane przez Elfir

Gdybyś zamiast narożnika postawił na dwie kanapy, miałbyś szansę na zmianę aranżacji wnętrza bez wymiany mebli.

dwie kanapy 220x100 (można dac mniejsze)

16ee3ccefec33d5agen.jpg

nrożnik:

7de0791ad3e838dbgen.jpg

Nie wiem jak wygląda układ pozostałych wnętrz, ale polecam wejście do tak dużego salonu o szerokości min. 150cm. Zwykle drzwi będą wyglądać nieproporcjonalnie.

Edytowane przez Elfir

35d147c4614d4db8med.jpg

20aa5e1ec0c0efe7med.jpg

4134d238acbd056dmed.jpg

987f3f26df83e020med.jpg

Tak to wyglądało 2 tygodnie temu , teraz juz mam wylewki zrobione i ogrzewanie podłogowe .

Na suficie widać belki stropowe ( po zerwaniu starego sufitu ) . Co myślicie żeby je wyszlifo

wac pomalować lakierem a płyty G-K zamontować pomiędzy belkami około 5-10 cm powyżej dolnej płaszcyzny belek .. Reszte przestrzeni pozostawić na izolacje akustyczną i kolejne pytanie , czym najlepiej wygłuszyć tą przestrzeń pomiędzy sufitem a podłogą na piętrze , ponieważ teraz jak ktoś chodzi w pokoju na górze to słychać jakby sufit miał spaść...

Edytowane przez garażowy