Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to prawidłowo poprawić montaż okna-drzwi tarasowych - popękane pustaki.

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się Was poradzić jak porządnie rozwiązać problem jaki zastałem niedawno na swojej budowie. Dodam, że niby fachowcy mnie uspokajają cyt" będzie kostka brukowa to sie podleje trochę betonem da styropian i będzie luks" jednak jakoś mnie to nie przekonuje.

A sytuacja wygląda tak jak na zdjęciu, dodam że wcześniej było wszystko ok. teraz wykruszył się pustak i jak to teraz dobrze naprawić ?

Czy faktycznie podlać betonem (dodam że w środku już są wylewki) i docieplić styropianem czy inaczej jakoś ? W tym, momencie pod ramą dolną nie ma nić poza tym co jest na zdjęciu, czyli styropian. Fachowcy twierdzą że im się to wykruszyło, i przestało podobać więc wycieli resztę i tak jak pisałem wyżej podleją betonem i dadzą styropian (tylko jak to będzie zimą ?)

Pytam o wasze opinie bo też nie jestem w tym znawcom, a straciłem trochę zaufanie do wykonawców.

IMG_3708.jpg

O panie... Okno do zdemontowania, wyburzyć to gówno pod dolną ramą, kupić poszerzenie i zamontować prawidłowo.

//edit: zadzwoń do producenta okien i zapytaj, czy to jest prawidłowy montaż ich okien. Jak dobrze pokierujesz, to sprzedawca wyczaruje dobrych montażystów i prawidłowo to załatwi.

Ogólnie sprawa wygląda tak że to buduje deweloper, wcześniej było pokruszony pustak środkowy - teraz prawie w ogóle go nie ma.

a ten gruz pod spodem to resztki pustaka... Facet twierdzi że to podleje, dociepli i będzie ok - ale też mam wątpliwości i szczerze mówiąc nie wiem co zrobić, bo to jest etap dewelopera który idzie w zaparte że to żaden problem co tu jest bo on też to jeszcze specjalnie troche skuł żeby zrobić "dolewkę" :(

Powiedz mu, że jak nie zrobi prawidłowo, to zgłosisz mu reklamację.

Nie jest to zgodne ze sztuką budowlaną (może z jakąś inną sztuką) i masz gotowy mostek termiczny + luźne okno - nawet jeśli poprawi to wg Twojej informacji. Środkowy pustak poszedł właśnie głównie z uwagi tą "kotwę" dociągającą okno przez styropian - zapewne nie było jeszcze mocno eksploatowane, więc wyobraź sobie co będzie przy codziennym użytkowaniu.

Okno nie może stać na styropianie, a jeśli go nie będzie, to masz przemarzanie na całej szerokości progu. Konieczne jest systemowe poszerzenie, jak koledzy wyżej już pisali.

• 2 weeks później...

Mam podobny problem.

Mam drzwi tarasowe 2x2m posadowione na 5cm pasku z xps położonym na fundamencie, przymocowane dwoma kotwami tylko po bokach.

Pod dolną ramą nie ma żadnych klocków podporowych (stoi tylko na zwykłym xps), podobnie po bokach (oba skrzydła otwierane, jedno uchylne).

Jak to ratować, wsadzić jakoś klocki podporowe, zamocować na śruby?

Wzywać nie ma kogo, bo nie byli to profesjonalni montażyści, tylko znajomi, znajomych, spece od wszystkiego.

Miałem zamówić klinaryt, ale wyszło "szybko, szybko" i nie było jak. Teraz szukam danych ze świata żywych - będzie to stało tylko na tym zwykłym xps (ew. z podparciem), czy zrywać i zrobić jednak uczciwie :)