grzendi 19.07.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Witam Chciałbym się Was poradzić jak porządnie rozwiązać problem jaki zastałem niedawno na swojej budowie. Dodam, że niby fachowcy mnie uspokajają cyt" będzie kostka brukowa to sie podleje trochę betonem da styropian i będzie luks" jednak jakoś mnie to nie przekonuje. A sytuacja wygląda tak jak na zdjęciu, dodam że wcześniej było wszystko ok. teraz wykruszył się pustak i jak to teraz dobrze naprawić ? Czy faktycznie podlać betonem (dodam że w środku już są wylewki) i docieplić styropianem czy inaczej jakoś ? W tym, momencie pod ramą dolną nie ma nić poza tym co jest na zdjęciu, czyli styropian. Fachowcy twierdzą że im się to wykruszyło, i przestało podobać więc wycieli resztę i tak jak pisałem wyżej podleją betonem i dadzą styropian (tylko jak to będzie zimą ?) Pytam o wasze opinie bo też nie jestem w tym znawcom, a straciłem trochę zaufanie do wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Wcześniej nie było OK, bo to fuszerka. Powinno być poszerzenie systemowe. Tu masz jakiś śmietnik pod progiem. To "wylewka" się wysypała na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.07.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 O panie... Okno do zdemontowania, wyburzyć to gówno pod dolną ramą, kupić poszerzenie i zamontować prawidłowo. //edit: zadzwoń do producenta okien i zapytaj, czy to jest prawidłowy montaż ich okien. Jak dobrze pokierujesz, to sprzedawca wyczaruje dobrych montażystów i prawidłowo to załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.07.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Ten beton w pustakach to chyba B5 kręcony przez fochofców na budowie. Ps. to mój pod kostkę granitową ( krawężnik ) jest lepszy po 4 latach jak ponosiłem to musiałem wykuwać udarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.07.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Co wy piszecie najlepsza jest kotwa mocowania na środku dolnej futryny - dobrze trzyma może to ona spowodowała to "spustoszenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzendi 19.07.2018 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Ogólnie sprawa wygląda tak że to buduje deweloper, wcześniej było pokruszony pustak środkowy - teraz prawie w ogóle go nie ma. a ten gruz pod spodem to resztki pustaka... Facet twierdzi że to podleje, dociepli i będzie ok - ale też mam wątpliwości i szczerze mówiąc nie wiem co zrobić, bo to jest etap dewelopera który idzie w zaparte że to żaden problem co tu jest bo on też to jeszcze specjalnie troche skuł żeby zrobić "dolewkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.07.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Mówię, dzwoń do producenta okien i zapytaj, czy tak osadzone okno spełnia warunki gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzendi 19.07.2018 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Mówię, dzwoń do producenta okien i zapytaj, czy tak osadzone okno spełnia warunki gwarancji. to pewnie nie będzie łatwe, ale nie ma wyjścia trzeba będzie pójść na wojne z deweloperam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.07.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Powiedz mu, że jak nie zrobi prawidłowo, to zgłosisz mu reklamację. Nie jest to zgodne ze sztuką budowlaną (może z jakąś inną sztuką) i masz gotowy mostek termiczny + luźne okno - nawet jeśli poprawi to wg Twojej informacji. Środkowy pustak poszedł właśnie głównie z uwagi tą "kotwę" dociągającą okno przez styropian - zapewne nie było jeszcze mocno eksploatowane, więc wyobraź sobie co będzie przy codziennym użytkowaniu.Okno nie może stać na styropianie, a jeśli go nie będzie, to masz przemarzanie na całej szerokości progu. Konieczne jest systemowe poszerzenie, jak koledzy wyżej już pisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzendi 20.07.2018 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Masakra z tymi fachowcami, w sumie to też nie jasne co się nagle stało bo wcześnie wyglądało to ok. Dew. twierdzi że pod oknem prowadzili sobie rure do wylewek, co dla mnie jest chore..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.07.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Masakra z tymi fachowcami, w sumie to też nie jasne co się nagle stało bo wcześnie wyglądało to ok. Dew. twierdzi że pod oknem prowadzili sobie rure do wylewek, co dla mnie jest chore..... [ATTACH=CONFIG]416538[/ATTACH] Ale to nie ma znaczenia, jak wyglądało - i tak było źle zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.07.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Samo podmurowanie nie jest złe o ile się je dobrze wykona. Pewnie że są lepsze opcje jak wszelkiego rodzaju podwaliny pod okna, ale one swoje kosztują i ktoś za nie musi zapłacić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfetru 02.08.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Mam podobny problem. Mam drzwi tarasowe 2x2m posadowione na 5cm pasku z xps położonym na fundamencie, przymocowane dwoma kotwami tylko po bokach. Pod dolną ramą nie ma żadnych klocków podporowych (stoi tylko na zwykłym xps), podobnie po bokach (oba skrzydła otwierane, jedno uchylne). Jak to ratować, wsadzić jakoś klocki podporowe, zamocować na śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.08.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Wezwać firmę na poprawki. Jeśli proponowali - to przyjąć ofertę i dopłacić za dobre rozwiązanie systemowe. Tylko tak będzie dobrze. Opcja: podpory = jest taka sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfetru 03.08.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Wzywać nie ma kogo, bo nie byli to profesjonalni montażyści, tylko znajomi, znajomych, spece od wszystkiego. Miałem zamówić klinaryt, ale wyszło "szybko, szybko" i nie było jak. Teraz szukam danych ze świata żywych - będzie to stało tylko na tym zwykłym xps (ew. z podparciem), czy zrywać i zrobić jednak uczciwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 03.08.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Zerwij i zrób uczciwie, żebyś po zimie nie przyszedł i nie napisał "halo, cieknie mi spod okna / ugina się okno / blokuje się przy otwieraniu / pękła mi szyba, pomocy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfetru 03.08.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Zmyliło mnie, że zwykły profil drzwiowy PD01XT też ma wytrzymałość 300 kPa na ściskanie, więc ten xps nie wydawał się problemem.Drzwi (2 skrzydła) nie mają więcej niż 70-80kg/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts