Rafal_K 19.07.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 WitamW październiku 2017 zamontowałem oczyszczalnie biologiczno mechaniczną w gruncie gliniastym ( użytkowana od maja 2018 ) , tuż za oczyszczalnią wykopałem studnię chłonną szerokość i długość 2,5 m głębokość 2 m .Problem w tym że studnia bardzo słabo odbiera wodę z oczyszczalni ( a po wczorajszych deszczach zalało ja całą + oczyszczalnie ) . Wychodzi na to ze moja studnia działa też jako sztuczna depresja odbierając wody gruntowe z otoczenia .Na wykonanie drenażu nie mama miejsca ( i tak wydaje mi się mój grunt nie nadaj się do takiego rozwiązania - sąsiad parę domów dalej ma wykonany drenaż i zrobiło mu się trzęsawisko) .Macie pomysł jak to rozwiązać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Wyrzucić oczyszczalnię, zamontować szambo, zrobić z rzyci jesień średniowiecza specom od badań geotechnicznych i/lub tym, co wcisnęli w te warunki oczyszczalnię domagając się pokrycia kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 19.07.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Jak nie masz miejsca na jakiś nasyp i dodanie pompowni, podającej do niego, to masz poważny problem. Ja pomiędzy studnią, a oczyszczalnią wstawiłbym jakąś zasuwę burzową, czy zawór i wybierał w takich okresach oczyszczalnię jak szambo. Zbiornik oczyszczalni musi być jednak twardy bo inaczej się może zapaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_K 19.07.2018 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Mogę wykonać nasyp ale gdzieś 25 m dalej .Może uszczelnić plastikową nadstawkę studni chłonnej wstawić pompę z pływakiem wkopać wąż fi 40 (gumowy zbrojony - taki mam ) i wykonać nasyp - ale jaki wymiary - żeby o to działało ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 19.07.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Taki plan da radę, jeśli nie będziesz tam dawał wód gruntowych i deszczówki, tylko to co leci z oczyszczalni.Pompa da radę pchnąć i tak 25m, ale to musi być w gruncie twarda rura, taka jak do wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_K 20.07.2018 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 WitamJakie wymiary przyjąć tego nasypu ( np szerokość 2 m długość 3 m i wykoś 1m wystarczy ) - albo jak to policzyć uwzględniając złe warunki gruntowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 23.07.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Nie wiem jakie wymiary, ale 2 na 3 to wygląda jak podniesiony kopiec na studnię. Raczej 3m na 10m to bliżej by było do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts