Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym to uzupełnić?

Recommended Posts

Teraz to słabo, bo nie ma jak stabilnie obsadzić progu. A będziesz go deptał i jeździł wózkiem z płytkami i innymi ciężkimi rzeczami.

Na tym etapie to wezwałbym wykonawcę do naprawy fuszerki - demontaż i montaż na poszerzeniu. Próg musi być stabilny i znosić duże obciążenia punktowe.

Od środka klej, siatka, tynk, a od zewnątrz styro i elewacja
Znaczy co do czego przykleić? Myślałem styrodur przyciąć, wsunąć, jakieś minimalne luki pianką i tyle. Potem to wyrównać od środka ze ścianą i zatynkować. Gdzie ten klej i siatkę i po co wewnątrz?

A u Ciebie nie ma mocowania drzwi od góry?
No pewnie nie ma. A ma być? Drzwi są standardowe, otwór nie.

Znaczy co do czego przykleić? Myślałem styrodur przyciąć, wsunąć, jakieś minimalne luki pianką i tyle. Potem to wyrównać od środka ze ścianą i zatynkować. Gdzie ten klej i siatkę i po co wewnątrz?

No pewnie nie ma. A ma być? Drzwi są standardowe, otwór nie.

Tak mocować pianką, a siatkę i klej od wewnątrz bo to może pękać.

Myślałem, że drzwi wejściowe u Ciebie mają 1m szerokości bo wtedy i mocowanie od góry, jeśli nie, to nie potrzeba.

Będę miał niższą wylewkę w związku z czym u góry po zamontowaniu drzwi została mi szpara. Podobnie zostanie mi dziura u góry przy bramie garażowej. Czym to uzupełnić? Przyciąć i wsunąć kawałek styroduru i wystarczy? Czy jakieś bardziej skomplikowane zabiegi czynić?

[ATTACH=CONFIG]416516[/ATTACH]

Odnośnie obrobienia góry już dostałeś właściwe porady. Szkoda że nie pytasz o dół .. ale to też już koledzy wytknęli.

Teraz to słabo, bo nie ma jak stabilnie obsadzić progu. A będziesz go deptał i jeździł wózkiem z płytkami i innymi ciężkimi rzeczami.

Na tym etapie to wezwałbym wykonawcę do naprawy fuszerki - demontaż i montaż na poszerzeniu. Próg musi być stabilny i znosić duże obciążenia punktowe.

Fakt, że dobra firma nie puściła by tak montażu i zaproponowałby jakieś podparcie progu. Może poszerzenia (o ile w tym "modelu" są dostępne, bo często w katalogach dla niższych serii drzwi jest zwykły badziew. Tylko że za nie trzeba zapłacić - chyba nie sądzisz Kaizen, że sprzedawca to da gratis. Jasne że koszt przerzuci na klienta. Być może i było proponowane.. ale z obawy o utratę "zlecenia" nie dość skutecznie. Teraz faktycznie to zdjęcie nadaje się do galerii fuszerek.

A u Ciebie nie ma mocowania drzwi od góry?

To wygląda na proste drzwi stalowe a te nie przewidują mocowania górnej belki

Ok, dzięki. Rozumiem, że w garazu identyczny patent? Tylko tam dziura będzie troche większa, na 15cm

W przypadku garażu trochę inaczej. Brama już jest? one zwykle mają listwę z uszczelką którą trzeba przykręcić do nadproża a 15cm styroduru skutecznie to utrudnia.

Szkoda że nie pytasz o dół
Nie pytam o dół bo tam jest wszystko jasne. Dojdzie wylewka pod sam próg. Na dole więc żadnej dziury nie będzie.Na dole drzwi są podparte na klinach, może tego nie widać

W przypadku garażu trochę inaczej. Brama już jest? one zwykle mają listwę z uszczelką którą trzeba przykręcić do nadproża a 15cm styroduru skutecznie to utrudnia.
Bramy jeszcze nie ma, czekam najpierw na wylewkę. Brama będzie zwykła uchylna, nie segmentowa. Wykonawca zapewnił, że w takim przypadku nie będzie problemu z montażem tylko będę musiał uzupełnić czymś dziurę na górze. Problem byłby z bramą segmentową. Cóż, nie znam się, nie mam powodu by mu nie wierzyć

Może i stoją na klinach, ale wylewkarze te cegły wykopią i drzwi będą mogły "siąść". Przypilnuj by w stanie tej lewitacji stały jak najkrócej i w tym czasie nikt po nich nie deptał, a jak się pojawi wylewka to od razu ja podeprzyj.

Wyjazd podłogi pod sam próg też nie jest w dzisiejszych czasach dobrym przykładem. Jeśli od zewnątrz wylejesz schody, to będzie styk zwany strasznym mostkiem. Najlepiej (jeśli nie poszerzeniami czy innym rodzajem podwaliny )byłoby to oddzielić np. styrodurem.

Brama uchylna chyba faktycznie nie koliduje z górą. Chociaż przy obecnie produkowanych cieniznach warto byłoby ją złapać jakimś kątownikiem do nadproża.

Wyjazd podłogi pod sam próg też nie jest w dzisiejszych czasach dobrym przykładem. Jeśli od zewnątrz wylejesz schody, to będzie styk zwany strasznym mostkiem. Najlepiej (jeśli nie poszerzeniami czy innym rodzajem podwaliny )byłoby to oddzielić np. styrodurem.
A mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat? Wylewkarz też coś wspominał o styrodurze, ale nie bardzo to ogarniam. Czyli dokąd powinna dojść wylewka przy drzwiach? Nie pod samą tą blaszkę na dole na którą przyjdzie próg później? Tak by wylewka dotykała tej blaszki? Czy zostawić tam cm luzu, dojechać tam płytką wykończeniową i na to próg? Gdzie by miał być ten styrodur? Myslałem, że gość zrobi od zewnątrz jakiś prowizoryczny szalunek z deski i doleje wylewką równo z elewacją zewnętrzną

No fajnie, że jest coś takiego jak termiczna osłona podłoża, ale co z tego dla mnie wynika? Muszę dać coś twardego pod tę blaszkę, na której będzie montowany próg. Nie przykręcę przecież progu do styroduru. Jak dociągnę wylewkę pod blaszkę to nie wsadzę styroduru. Jak to więc rozwiązać? Może inne drzwi mają prostsze rozwiązania niż KMT

Nie wiem jak jest w tej chwili w KMT. Konkurencyjna firma nawet do prostego progu oferuje poszerzenia PCV.

Jeśli już widzisz jak to jest rozwiązane w drzwiach wysokiej klasy, to próbuj ten pomysł zaadoptować na swojej budowie, np.: docinając styrodur (2,3 czy 5cm)ustaw go tak, by odizolowywał wylewkę w środku od zewnętrznych schodów i niech służy za szalunek a jednocześnie wylewka podjedzie pod próg by dało się go przykręcić i podeprzeć na nim drzwi. Nie powinieneś dopuścić do sytuacji by beton w środku stykał się z tym zewnętrznym. Bo zwyczajnie będzie realny mostek.

Inną opcją jest dobranie jakiś poszerzeń i ustawienie ich tak, by wypełnić przestrzeń pod progiem w miarę dokładnie. Do poszerzenia ze stalą spokojnie przykręcisz próg a pomiędzy dasz pianę. No i warto to zaizolować przeciw wodzie..

docinając styrodur (2,3 czy 5cm)ustaw go tak, by odizolowywał wylewkę w środku od zewnętrznych schodów i niech służy za szalunek a jednocześnie wylewka podjedzie pod próg by dało się go przykręcić i podeprzeć na nim drzwi.
Tak to właśnie wymyśliłem. Nie za dużo tego styroduru mi się tam zmieści, jakieś 2-3cm, ale może upchnę. Tak się zastanawiam - dlaczego styrodur a nie styropian? Poniżej przecież naokoło domu jest styropian więc schody zewnętrzne i tak w pewnym momencie stykną się ze styropianem, dopiero wyżej będzie styrodur.