Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można pozbyć drzewa ?

Recommended Posts

Witam , mieszkam na wsi . Obok po sąsiedzku tam nikt nie mieszka od kilkunastu lat został tylko stara obora i zarośnięte krzewami i dużymi drzewami . Mój ogródek jest obok właśnie po sąsiedzku i te drzewa zasłaniają mi cienia na mój ogródek przez to moje drzewa owocowe słabo rosna . Dodam że tych drzew jest dużo stoją wzdłuż ogrodzenie około 60 m . Jedno drzewo to lipa stoi na wysokości jakieś 20 m a druga jest połowa mniejsza a resztę drzewa to akacje do 10 m są też wyrastają młode , chciałabym ich pozbyć . Czy właściciel pozwoli nam ich usunąć ? Martwie że mogą się nie zgodzić . Jak nie to czy można jest wysuszyć drzewa ?

Witam , mieszkam na wsi . Obok po sąsiedzku tam nikt nie mieszka od kilkunastu lat został tylko stara obora i zarośnięte krzewami i dużymi drzewami . Mój ogródek jest obok właśnie po sąsiedzku i te drzewa zasłaniają mi cienia na mój ogródek przez to moje drzewa owocowe słabo rosna . Dodam że tych drzew jest dużo stoją wzdłuż ogrodzenie około 60 m . Jedno drzewo to lipa stoi na wysokości jakieś 20 m a druga jest połowa mniejsza a resztę drzewa to akacje do 10 m są też wyrastają młode , chciałabym ich pozbyć . Czy właściciel pozwoli nam ich usunąć ? Martwie że mogą się nie zgodzić . Jak nie to czy można jest wysuszyć drzewa ?

Ja pie@#lę! Boże chroń, od takiego sąsiada!

Twoi przyszli sąsiedzi powinni zapoznać się z twoim postem przed zakupem.

. Czy właściciel pozwoli nam ich usunąć ? Martwie że mogą się nie zgodzić . Jak nie to czy można jest wysuszyć drzewa ?

Dlaczego nas się pytasz, czy właściciel wyrazi zgodę? To raczej jego spytaj.

Dla właściciela wycięcie tych drzew (bo rozumiem że to spore egzemplarze) wiąże się z postępowaniem w urzędzie i uzyskaniem zgody. Możesz mu zapłacić za fatygę.

Bierz pod uwagę, że kupując działkę sąsiadującą ze starodrzewem wyraziłaś zgodę na ten stan, w tym zacienienie działki.

Lipy jeśli ma więcej niż 10 lat nie pozwolą Ci wyciąć.

Zależy czy faktycznie immisja na działkę sąsiednią jest poważna. Trzeba odpowiednio uzasadnić wniosek

Edytowane przez Elfir

[quote=Elfir;7687874

Dla właściciela wycięcie tych drzew (bo rozumiem że to spore egzemplarze) wiąże się z postępowaniem w urzędzie i uzyskaniem zgody.

Małe sprostowanie: Teraz nie potrzebujemy zgody na wycięcie drzewa. Przed wycięciem zgłaszamy w urzędzie zamiar jego wycięcia i czekamy czy urzędnik nam tego nie zabroni. Jeżeli minie stosowny okres (nie pamiętam już jak długi, chyba dwa tygodnie) i urzędnik nie zaprotestuje to wycinamy.

W praktyce to wygląda tak: zgłaszamy na piśmie chęć wycięcia drzewa (gdzie, jakie, jaki obwód). Przyjeżdża urzędnik, zrobi zdjęcia. Czekamy, wycinamy.

Nie piszemy wniosków.