Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała pompa ciepła do wody + chłodzenie domu

brait

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie projektowania domu (działka, warunki przyłączy gazu, wody, kanalizacji itd jest). Zastanawiam się nad możliwością montażu małej pompy ciepła która miałaby za zadanie ogrzewanie wody zaś latem chłodzenie pomieszczeń. Ogrzewanie domu to gaz (ogrzewanie podłogowe, w sypialniach tylko grzejnik). W domu będzie rozprowadzona rekuperacja i tak myślałem, czy jest sens i w ogóle możliwość wsparcia rekuperacji chłodem z pompy ciepła ? Teściowe mają nowo wybudowany dom, ogrzewanie podłogowe gaz i rekuperacja, jest dobrze ocieplony ale latem dla mnie jest tragedia 25 - 26 stopni ciepła - fakt są dwa wielkie okna, nocą na poddaszy w sypialni +24 stopnie. Ostatnio montowali tradycyjny ścienny klimatyzator. Chcę uniknąć takiego stanu. Reasumując czy mała pompa ciepła do ogrzewania wody oraz wprowadzenie chłodu do rekuperacji ma sens ? Czy to coś da ?

Jak jeszcze możecie podpowiedzieć żeby schłodzić powietrze latem w pomieszczeniach salon + sypialnia ? Marzeniem byłoby ustawienie sobie temp. w salonie tak 23 stopnie w łazience podobnie w sypialni max 20 może nawet mniej i sterowane komputerem. W łazience czujka ruchu, gdy ktoś jest pod prysznicem dogrzewa pomieszczenie ale to sfera marzeń i kosztów. Może ktoś miał podobny dylemat ?

Mam pompę ciepła co CUW i co prawda ma ona funkcję zwiększenia przepływu powietrza w celu ustawienia chłodzenia powietrza jako priorytetu, jednaj jak zauważył przedmówca pompa w tej chwili pracuje u mnie około 2-3 h na dobę przy pełnym komforcie wody dla 2 osób, zasobnik ma 300 l natomiast cop w tej chwili zbliżony jest do 4 na prawdę jest to giga wydajne urządzenie koszt cuw dla mojego domu to około 12 zł na miesiąc . Żeby wykorzystać chłodzenie to trzeba by zużyć z 300-400 litrów wody na dobę

tak też myślałem, że chłód powstanie tylko w momencie zużycia ciepłej wody. A ona nie leje się non stop. Co możecie w takim wypadku zaproponować żeby móc schładzać powietrze w wybranych pomieszczeniach ? (partner czyli głównie salon i kuchnia oraz sypialnia), jeżeli zamontuję klimatyzator będzie rzucał powietrze tylko w jednym kierunku - przed siebie. Co innego można zastosować ?

Skoro jesteś na etapie projektowania, to może znajdź projektanta od klimatyzacji. Wymyśli to jakoś tak, że dyskretnie gdzieś schowasz. Pompa to dublowanie rozwiązania podstawowego czyli przygotowanie CWU i niewielkie korzyści dla chłodzenia. Skoro rozpatrujesz pompę ciepła, nawet małą, to może warto odstawić gaz i postawić na pompę z chłodzeniem przez klimakonwektor lub chłodzenie pasywne. Jak pododajesz to może się okazać, że wydasz na jedno rozwiązanie tyle samo ile byś wydał na kompletną instalację gazową, kocioł, zbiornik, armaturę, klimatyzator itp. Rekuperator możesz rozbudować o gruntowy wymiennik ciepła, ale to jest kasa.

PS. Rolety też dają możliwość schłodzenia mieszkania, jak je zamkniesz.

Edytowane przez maciejos36

tak też myślałem, że chłód powstanie tylko w momencie zużycia ciepłej wody.

Nie w momencie zużycia, a w momencie grzania. Więc ustaw grzanie wody na czas, gdy potrzebujesz chłodu.

Klima będzie skuteczniejsza, bo ma większą moc. Część zimna odzyska rekuperator i rozprowadzi po domu. Ale na etapie projektowania pomyśl o rozplanowaniu przeszkleń i okapu/zadaszenia/zadrzewienia, zeby zminimalizować zyski słoneczne latem. Do tego wietrzenie nocą i mniesza wentylacja w upały i klima moze okazać się zbedna.

• 1 month później...

Witam,

Jeżeli jest Pan na etapie projektowania domu, to zachęcam do rozważenia zastosowania jedynie powietrznej pompy ciepła do ogrzewania budynku zamiast kotła gazowego. Dzięki rewersyjnej pracy sprężarki, pompa ciepła może być wykorzystywana również do chłodzenia budynku w sezonie letnim. Realizowane jest to np. poprzez współpracę z instalacją ogrzewania podłogowego w budynku. Takie rozwiązanie nie wymaga inwestycji w dodatkowe urządzenia, jak np. klimatyzator. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o powietrznych pompach ciepła z rodziny Logatherm zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla

W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus