axzu 20.07.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Witam! Mam ogromny problem z panelami. Tydzień temu robiłem tzw. generalne sprzątanie gdzie wypastowałem mleczkiem podłogi - najpierw ręcznie, potem mopem dla wyrównania połysku na całej powierzchni. Problem zaczął się wczoraj kiedy robiłem standardowe sprzedanie z odkurzaniem podłóg. Jak zawsze odkurzałem też parkiet. Skończyłem pracę i potem patrze, że podłoga jest cała w długich rysach. Końcówka odkurzacza była w tzw. trybie do parkietu, żeby nie porysować powierzchni, jednak potem zobaczyłem, że kółka od odkurzacza się nie kręcą( jakieś włosy je blokowały) tylko ocierają się o podłogę i to na pewno od nich. Jednak co tydzień odkurzałem podłogi i takich rewelacji nie miałem. A jestem pewien, że te kółka musiały nie kręcić się już wcześniej. Ogólnie są one z dość miękkiego materiału, coś między gumą, a plastikiem. No, ale stało się jak się stało. Napastowałem porządnie podłogę raz jeszcze, bo miałem nadzieję, że rysy znikną. Niestety nic to nie dało i jestem lekko załamany, bo okropnie to wygląda. Teraz pytanie, czy te rysy to tylko uszkodzona warstwa ochronna, która wytworzyła pasta i da się to jakoś odratować zmywając jakoś pastę do podłóg(jak?), czy jest to nie do odratowania bez specjalisty. Co polecacie zrobić w takiej sytuacji? Z góry pięknie Wam dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.07.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Oprócz zablokowanych kółek, przyczyną mogła byc słabo sprżątnięta podłoga przed pastowaniem. Pastując tarłeś również ziarnkami piasku o parkiet. Jak tanio usunąc głębokie rysy - nie wiem. Jednak jest to argument za odkurzaczem centralnum . Aby było jasne: Nie handluje takim sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axzu 20.07.2018 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Podłoga była porządnie sprzątnięta. Najpierw odkurzana, potem umyta ręcznie wodą z płynem do drewna i jak to wszystko wyschło to dopiero pastowałem. Przyczyną są na pewno kółka odkurzacza. Tylko czy jest możliwe, aby te rysy to była po prostu porysowana warstwa nałożonej pasty ? Bo dziwi mnie to, że przed pastowaniem, gdy odkurzyłem podłogę ( na pewno również z zablokowanymi kółkami ) nie było żadnych rys, a dopiero po tym jak napastowałem i odkurzyłem pojawiły się takie rewelacje. Czy usunięcie pasty z podłogi może coś dać, jeśli tak to jak to można najlepiej usunąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.07.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Podłoga była porządnie sprzątnięta. Najpierw odkurzana, potem umyta ręcznie wodą z płynem do drewna i jak to wszystko wyschło to dopiero pastowałem. Przyczyną są na pewno kółka odkurzacza. Tylko czy jest możliwe, aby te rysy to była po prostu porysowana warstwa nałożonej pasty ? Bo dziwi mnie to, że przed pastowaniem, gdy odkurzyłem podłogę ( na pewno również z zablokowanymi kółkami ) nie było żadnych rys, a dopiero po tym jak napastowałem i odkurzyłem pojawiły się takie rewelacje. Czy usunięcie pasty z podłogi może coś dać, jeśli tak to jak to można najlepiej usunąć ? spróbuj w mało widocznym miejscu zmyć nałożone woski pielęgnacyjne i sprawdź czy ślad jest mniej widoczny. Jeżeli nie to spróbuj zmatowić delikatnie wełną stalową 400 lub 600 . Miejsce dokładnie oczyścić z opiłków po wełnie i nałożyć środek pielęgnacyjny. Sprawdź skutek. Użyj środka DR Schutz lub Emulsja Ochronna Starwax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts