pawel250 23.07.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Mam do wyburzenia 30m3 fundamentów monolitycznych. Około 50 metrów bieżących. Głębokość 1,08m szerokość 52cm. Rozpiętość 13mx9m. Budowane pod dom jednorodzinny. Dostałem jedną ofertę z firmy rozbiórkowej na 5000zł.Zastanawiam sie*jak to zrobić taniej.Myślałem żeby wynająć koparkę osobno i wywóz gruzu załatwić osobno. Odejdzie wtedy marża dla firmy rozbiórkowej. Czy takie nie zbrojone fundamenty z betonu b20 koparka da radę połamać i zapakować na ciężarówkę. Czy musi być młot udarowy i HDS do załadunku ? Co zrobić z betonem czy kruszarnie sprzedające kruszywo skupują taki gruz chętnie czy biorą*za darmo czy trzeba im dopłacić ? Nie będą to jakieś śmieci tylko pełno wartościowy beton dobry na podbudowę więc nie widzi mi się oddawać*tego za darmo. Doradzi ktoś jak taką*operację najoptymalniej zaplanowąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.07.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Z firmą rozbiórkową jest tak że płacisz i nic cię nie interesuje, zostawiają ci czystą działkę? Nie wiem czy samemu wyjdzie zauważalnie taniej, do tego potrzebna jest konkret koparka, może nawet z młotem. Nie będzie to trwało godzinę czy dwie tylko cały dzień albo i więcej. Wynajęcie takiej koparki to minimum 150 zł na godzinę. Do tego musisz policzyć załadunek i transport. Jeśli wynajmiesz sprzęt na godziny to tak naprawdę nie wiesz ile zapłacisz, trzeba uważać bo możesz się przejechać. Na to, że sprzedasz beton nie licz, będzie dobrze jak ktoś ci go za darmo odbierze. Chyba, że go ładnie pokruszysz, ale to kolejne koszty albo sporo pracy. Myślałem żeby wynająć koparkę osobno i wywóz gruzu załatwić osobno. Odejdzie wtedy marża dla firmy rozbiórkowej. Myślę, że źle podchodzisz do sprawy. Liczysz to tak, jakby firma rozbiórkowa wynajmowała koparkę i transport i do tego dorzucała marże. A tak nie jest, oni prawdopodobnie mają swój sprzęt i to, że używają go do pracy powoduje że już zarabiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts