Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 159m2

marek231984

Recommended Posts

Witajcie,

Mam pytanie dom 159 m2 + garaż 38 m2. Zapotrzebowanie budynku na ciepło 39,8 Kwh. Pytanie następujące: czy warto pomieszać systemy grzewcze i w sypialniach dać kable lub maty grzewcze ze względu na szybką zmianę temperatury a także sterowalność a reszta domu wodna podłogówka?????

W całym domu mają być panele podłogowe, oprócz łazienek,wiatrołapu i pralni. Na dachu będzie 4KW PV.

Strasznie wysokie OZC wychodzi. Jakie masz planowane ocieplenie?

Mamy prawie ten sam metraż, a nam wychodzi maksymalnie 12 kWh, wliczając w to CWU.

Mysle ze warto wiedziec o czym sie pisze, pisanie dla nabijania postów jest bez sensu, ozc ogólnie oznacza zapotrzebowanie na ciepło podawane w kWh/rok.

Mozna je podawac w postaci tzw wsp Eu. Jezeli by on wyniósł faktycznie 12 kWh/m2*a to są parametry domu pasywnego. Sadze jednak ze w wyniku takiego zwykłego niejchlustwa słowa pisanego chodzi raczej o projektowe obciązenie cieplne podwane w W lub kW. 12 kW to faktycznie wysoka a nawet bardzo wysoka wielkosc jak na obecne standardy

Mysle ze warto wiedziec o czym sie pisze, pisanie dla nabijania postów jest bez sensu, ozc ogólnie oznacza zapotrzebowanie na ciepło podawane w kWh/rok.

Mozna je podawac w postaci tzw wsp Eu. Jezeli by on wyniósł faktycznie 12 kWh/m2*a to są parametry domu pasywnego. Sadze jednak ze w wyniku takiego zwykłego niejchlustwa słowa pisanego chodzi raczej o projektowe obciązenie cieplne podwane w W lub kW. 12 kW to faktycznie wysoka a nawet bardzo wysoka wielkosc jak na obecne standardy

To fakt. I od tego chyba służy forum? Jeśli delikwent plecie głupoty z nieświadomości, to można zwrócić uwagę bez takiego nadęcia. I o nabijaniu postów pisze ten, co ma ich 8 razy więcej.

To fakt. I od tego chyba służy forum? Jeśli delikwent plecie głupoty z nieświadomości, to można zwrócić uwagę bez takiego nadęcia. I o nabijaniu postów pisze ten, co ma ich 8 razy więcej.

Ma ich 8 razy wiecej w 8 krotnie dłuzszym czasie, srednia roczna wychodzi podobna, a nawet mniejsza. Co do sensu wypowiedzi podtrzymuję co napisalem wczesniej, pomyłki w wielkosciach, jednostkach powodują ze tak naprawdę piszący nie wiedzą o czym czym piszą i wyciągają z tego błedne wnioski, co wymaga prostowania, aby błedów nie powielac.

I chwała Ci za to. Napisałem głupotę i post skasowałem. EOT.

To nie jest tak ze mam cos do Ciebie, problem jest ogólny. Za komentowanie i porady w dziedzinie wyników OZC sie teraz prawie wszyscy budujacy. To takie teraz popularne.

Tyle tylko ze i zlecajacy obliczenia OZC jak i komentatorzy mają tej wiedzy cokolwiek za mało. Skutek jest taki ze pomimo ze podana jest prawidłowa wartosc tych obliczen (a czasem i to nie) to interpretacja przysparza wielu kłopotów. Gdy jest błąd w jednostce lub nawiel wielkosci, to prawie pewne pojawi sie wiele postów z których zaden nie wniesie nic do dyskusji a tylko zagmatwa wątek, na co czesto narzekają szukajacy odpowiedzi lub nowi na forum.

Witajcie,

Mam pytanie dom 159 m2 + garaż 38 m2. Zapotrzebowanie budynku na ciepło 39,8 Kwh. Pytanie następujące: czy warto pomieszać systemy grzewcze i w sypialniach dać kable lub maty grzewcze ze względu na szybką zmianę temperatury a także sterowalność a reszta domu wodna podłogówka?????

W całym domu mają być panele podłogowe, oprócz łazienek,wiatrołapu i pralni. Na dachu będzie 4KW PV.

Myślę, że mieszanie systemów to zły pomysł. Trudniejsza wbrew pozorom będzie regulacja. Co do pytanie o ogrzewanie jestem ciekaw do jakich wniosków dojdziesz w temacie. Też mam ok 165m2 domek w budowie i ciągle nie wiem czy grzać buforem, pompą czy może gazem, którego nitkę mam w granicy.

Myślę, że mieszanie systemów to zły pomysł. Trudniejsza wbrew pozorom będzie regulacja. Co do pytanie o ogrzewanie jestem ciekaw do jakich wniosków dojdziesz w temacie. Też mam ok 165m2 domek w budowie i ciągle nie wiem czy grzać buforem, pompą czy może gazem, którego nitkę mam w granicy.

Regulacja jezeli bedzie strefowa nie będzie wcale trudniejsza, nawet przy mieszanej instalacji która bedzie drozsza, bez regulacji strefowej tez nie bedzie trudniejsza. Wystaczy odpowiednio ustawic krzywą grzewczą i zawory mieszające. Pytanie, po co tak komplikowac instalację? W domch takich jak ten fizycznie jest niemozliwe dobowo zmieniac temperatury, o sens tych zmian nawet nie pytam, chociaz mogę sie domyslac ze chodzi o oszczednosci na kosztach ogrzewania, problematyczne, powiedziałbym ze rzekome.

Witajcie,

Witaj, nie wiem, czy jest konieczność mieszania systemami grzewczymi. Powiedz mi jeszcze, chcesz mieszkać kable czy maty z czymś jeszcze? co rozważałeś? Ja zrobiłbym po prostu 100% ogrzewania podłogowego i do tego pompa ciepła, ze zdalnym i wygodnym sterowaniem. Co ty na to?

Hej, masz rację Asolt, źle to napisałem w poście. Dostałem wycenę na kable na cały dom DEVI/Danfoss na bazie 13 kabli grzejnych DEVIflex 18T oraz systemu sterowania DEVIlink Wi-Fi za kwotę 12.000 zł o mocy 19 KW, nie wiem czy iść w wodną podłogówkę czy zainstalować kable. Koszt kotłowni gazowej to ok 22.000 zł + podłogówka.

19 kW przy zapotrzebowaniu 6000-7000 kWh?

Bez sensu.

Co ma piernik do wiatraka?, ja nigdy nie dobieram mocy urządzen grzewczych do zapotrzebowania na ciepło, do obciązenia cieplnego poszczegolnych pomieszczen lub projektowego obciązenia cieplnego budynku i owszem.

W podłogówkę wodną wpuścisz ciepło z grzałki, PV, solara, PC, kominka z PW, kotła gazowego czy śmieciucha.

W kable wpuścisz tylko prąd.

Nie wygląda na to, ze zaczną go darmo dawać...

Podłogówka wodna to SPOSÓB dystrybucji ciepła.

Dość uniwersalny.

Adam M.

Co ma piernik? Jeżeli chałupa potrzebuje rocznie 6000kWh to przy odpaleniu całego zestawu będzie on pracował 300 godzin, nieprawdaż? Przy 150 dniach ogrzewania daje średnio 2 godziny na dobę. Dalej trzeba tłumaczyć? Tobie?

Srednio ja z moim psem mamy po trzy nogi. To całe liczenie jest od tyłu, czy nie lepiej i prosciej, bo pytajacy ma dokladne ozc dobrac moc kabli do poszczegolnych pomieszczen uwzgledniając II lub III taryfę. Przy G12w bedzie to ok 2,4. Mozna tez pomnozyc projektowe obciązenie cieplne budynku razy ten wspólczynnik i calkowita moc bedzie podobna.to wszystko jest w moich obliczeniach ktore ma pytający. a propo sredniej metodyka obliczen mówi o tzw temperaturze obliczeniowej, nie sredniej sezonowej, nie minimalnej, ale obliczeniowej. Mozna sie z jej wartoscią nie zgadzac i liczyc po swojemu, ale trzymam sie metodyki. Oczywiscie jakby nie liczyc to te 19 kW pasuje jedynie TB, w rzeczywistosci powinno byc co najmniej 2 razy mniejsze juz z uwzglenieniem II taryfy.

W podłogówkę wodną wpuścisz ciepło z grzałki, PV, solara, PC, kominka z PW, kotła gazowego czy śmieciucha.

Adam M.

To nowy dom, w podłogówkę wodną kol. Marek juz nie wpusci ciepła ze smieciucha, ich nie wolno instalowac, znam przypadki nie odebrania budynku przez PINB w powodu instalacji kotła III klasy (smieciucha).