Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 159m2

marek231984

Recommended Posts

Przy 150 dniach ogrzewania daje średnio 2 godziny na dobę. Dalej trzeba tłumaczyć? Tobie?

W czym tu widzisz problem? To nie PC, żeby taktowanie w czymś szkodziło. Więc może pracować w tanie strefie minutę i 5 minut przerwy. Jak zrobi się chlodniej - 2 pracy 4 przerwy.

Ale są zazwyczaj dwa argumenty za przewymiarowaniem kabli:

1. Dostarczenie dość mocy, by grzać w taniej strefie - devi zaleca wzór 24xobciążenie/10 x 1.2. Tu dali niewiele wiecej.

2. Mniejsza moc przy kablach 18w/mb doprowadzi do zbyt małego zageszczenia przewodów. Wprawdzie mozna dać kable 10W/m, ale wyjdzie znaczaco drozej i mniejsza moc. Więc po co przeplacać, jak dzięki wieksza moc pozwoli szybciej dogrzać w dziennym okienku?

19 kW przy zapotrzebowaniu 6000-7000 kWh?

Bez sensu.

Połowa z tego będzie akurat.

Nie ma sensu pakować tyle. Można dać kable 10W/m aby nie zwiększać zbytnio odstępu pomiędzy kablami ale myśle te 20cm będzie ok.

Przy 19kW w kablach będziesz potrzebował przyłącze elektryczne o mocy ponad 30kW (uwzględniając jeszcze "normalne" odbiorniki)

tu niby budowa domu pasywnego a koles mówi o 100W/m2 i faktycznie tyle pakują tych kabli w podłogę... dramat

tu nawet 150W/m2 Edytowane przez brencik

ok, dzięki. Dziś dostałem ofertę na folię Termofol na termostatch BVF 701 , układane bezpośredni na styropianie i zalewane wylewką. Miało by działać jako wylewka akumulacyjna. Rozważam jeszcze zrobienie wodnej podłogówki i założenia Kospela lub PC PW. Miał być gaz, aczkolwiek gazownia tak się ociąga z zrobieniem przyłącza, że pewnie za rok będzie dopiero.

ok, dzięki. Dziś dostałem ofertę na folię Termofol na termostatch BVF 701 , układane bezpośredni na styropianie i zalewane wylewką. Miało by działać jako wylewka akumulacyjna.

i nie mają nic przeciwko temu, żeby ekipa od mixokreta w gumiakach po tym biegała i stawiała na tym stojak wysypowy?

• 4 weeks później...
Myślę, że mieszanie systemów to zły pomysł. Trudniejsza wbrew pozorom będzie regulacja. Co do pytanie o ogrzewanie jestem ciekaw do jakich wniosków dojdziesz w temacie. Też mam ok 165m2 domek w budowie i ciągle nie wiem czy grzać buforem, pompą czy może gazem, którego nitkę mam w granicy.

Witam,

Jeżeli posiada Pan możliwość podłączenia swojego budynku do sieci gazowej, jednym z najbardziej ekonomicznych oraz komfortowych rozwiązań ogrzewania będzie zastosowanie gazowego kotła kondensacyjnego. W porównaniu do pompy ciepła, gazowy kocioł kondensacyjny co prawda będzie generował wyższe roczne koszty ogrzewania, lecz poniesie Pan znacznie niższe koszty inwestycyjne. Ogrzewanie gazowe jest bardzo komfortowym rozwiązaniem, które cechuje się bezobsługową pracą oraz niską emisją zanieczyszczeń do otoczenia budynku. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur lub Bosch Condens. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch