pawnook 24.07.2018 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Witam,Panie i Panowie, mam taki dylemat, architekt miał zrobić 20cm izolacji styropianu od gruntu na chudziaku (klasyczne fundamenty), a zrobił 15cm. niestety ze względu na jego urlop i kolejny czas oczekiwania na PnB - 3 tygodnie opoźnienia postanowiłem złożyć wniosek z projektem na 15cm styro. Teraz pytanie co mogę zrobić żeby wrócić do 20cm? budowa jeszcze niezaczęta,więc można pokombinować. Z projektu wygląda tak 40cm piasek, 10cm chudziak, 15 styropian. Chudziak lany na równo fundamentami. Myślałem, żeby obniżyć poziom chudziaka względem fundamentów o 5cm, ale wówczas dostaje w gratisie mostek. Drugi pomysł to podnieść budynek o 5cm, tyle że wtedy to odsępstwo od projekty?? obecnie na gotowo mam 268cm przy podwieszonym suficie . Są jakieś lepsze opcje? A może w ogóle nie kombinować i zostawić te 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Jak wysoko poziom zero? Może będzie miała sens zamiana 5cm ściany fundamentowej na ścianę nadziemia. Chudziaka lepiej nie robić w zagłębieniu, bo wyrównać gontrudniej, hydroizolacja trudniejsza i mostek większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 24.07.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Drugi pomysł to podnieść budynek o 5cm, tyle że wtedy to odsępstwo od projekty?? Przeczytaj tutaj czy to jest istotne odstępstwo od projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 24.07.2018 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 No właśnie redblack, znalazłem Twój post później - chwile po stworzeniu tematu. Przy mojej wysokości budynku i tych 2% spokojnie mogę dać 5cm, bez żadnego kombinowania z konstrukcją fundamentową. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts