APCM 24.07.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Witam, Ruszamy w tym roku z budową taniej parterówki. Oto wstępna wycena SSO, co o tym sądzicie. Zakres prac do wykonania: 1. uzyskanie wszystkich zezwoleń i załatwienie formalności urzędowych (pozwolenie na budowę), 2. nadzór nad wykopami, 3. wykonanie ław fundamentowych, beton B20, 4. wymurowanie ścian fundamentowych (do 6 warstw bloczków), 5. dwukrotne malowanie ścian fundamentowych środkiem typu dysperbit, 6. wykonanie termoizolacji ścian fundamentowych (styropian + klej + siatka), 7. zamontowanie foli kubełkowej, 8. zasypanie i zagęszczenie piachu wewnątrz ścian fundamentowych, 9. rozprowadzenie kanalizacji budynku, 10. zalanie podkładów betonowych pod posadzki (chudziak beton B15,) 11. wymurowanie ścian nośnych i działowych parteru (gazobeton Prefabet lub Solbet) 12. montaż gotowych nadproży nad drzwiami i oknami (zgodnie z projektem), 13. wykonanie stropu drewnianego nad parterem, 14. wykonanie elementów żelbetowych parteru (zgodnie z projektem), 15. wykonanie wieńcy parteru, 16. wymurowanie szczytów, 17. montaż więźby dachowej - wiązar prefabrykowany (drewno impregnowane C24) 18. odeskowanie i opapowanie połaci dachowej - deski impregnowane, papa Mida 19. ołatowanie połaci dachu, 20. montaż obróbek blacharskich i orynnowania (wykonawca docina i wygina obróbki na placu budowy) Avaline 21. wykonanie pokrycia dachowego – dachówka betonowa Creaton Goteborg KOSZT 120 netto + 8% vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 24.07.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Sama robota czy z materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 24.07.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Wydaj mi się że chyba ta kwota to za samą robociznę. Bo mi śpiewali 80 - 120 tysięcy za wykonanie 160m2+32m2 garaż ( w bryle domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 25.07.2018 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Jest to kwota za robocizne wraz z materiałem. Szacowany czas wykonania 6 tygodni od wbicia łopaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 25.07.2018 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 130 tyś za domek SSO w 6 tygodni brać w ciemno;) Wcześniej spisz umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 25.07.2018 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Umowe spisujemy w przyszłym tygodniu, taką wycenę przy w/w materiałach dostaliśmy. Też uważam że to dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Jest to kwota za robocizne wraz z materiałem. Szacowany czas wykonania 6 tygodni od wbicia łopaty. Nierealna cena. Pilnuj pieniędzy i jakości, bo to za piękne, zeby było prawdziwe. Płać z dołu, po odebraniu etapu, bo możesz się obudzić bez pieniędzy i bez domu albo z totalną fuszerką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 25.07.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 albo wrzuc normalne zdjecie projektu bo to ma 5cmx5cm ... może to 80m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 25.07.2018 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Płatności mam ustalone z dołu, za każdy etap robót, po ich odebraniu. Uzyskanie pozwolenia i przekazanie projektu 5000 Stan zero - 20 000 potem stan z postawionymi ścianami i czwarta rata po postawieniu dachu Konstrukcja domu jest dość prosta Pow. użytkowa domu: 113,7m2 Pow. zabudowy: 136 m2 Kąt dachu: 30 Wymiary domu: 13,81m x 9,85m W środku same ściany działowe. Ten sam dom w stanie SSO już stoi w innej miejscowości 20 km od mojej budowany przez tych samych ludzi, zaraz wstawiają okna i robią instalacja, potem bedzie zimował i na przełomie października/listopada mogą rozpocząć prace u mnie. Wszystko oczywiście spisane na papierze. Tak to wygląda na innej budowie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 25.07.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Podobny dom właśnie buduję, SSO wyjdzie mnie ok 120 tyś. Rożnica taka, że mam membranę zamiast deskowania, i blachę zamiast dachówki betonowej. Robocizna kosztowała mnie 33 tyś, do tego koparka po mojej stronie. Czas budowy to niecałe 3 miesiące - ale ekipa (3 osoby) się nie śpieszy, było tez kilka przestojów z powodu pogody czy dowozu materiałów. Jakby się bardziej sprężali to 2 miesiące jest jak najbardziej realne. Tego typu domek, z takich materiałów jest bardzo prosty i szybki w budowie, chociaż te 6 tygodni to dosyć wyśrubowany termin. Jeśli firma ma dobrze ogarnięte dostawy materiału, własną koparkę, zniżkę na wiązary (albo nawet wykonują je sami) to są w stanie zarobić na takim domku jakieś 40-45 tyś. Więc to wcale nie takie nierealne. Oczywiście pilnować trzeba i płacenie po robocie to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 25.07.2018 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Tak, firma specjalizuje się w dachach (domach z drewna itp.) - wiązary robią sami.Zakładają 6 tygodni przy pracy bez przestojów związanych z pogodą lub innymi nieplanowanymi postojami. Na cenę wpływa też trochę brak kominów (ogrzewanie gazowe wyrzut przez boczną ścianę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 25.07.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 prosta stodoła, zapewne brak nośnych w środku cena realna dojdą ci okna i tyle, zadbaj tylko o umieszczenie dokładnie materiałów jakich mają Ci użyć i pilnuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 25.07.2018 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Dokładnie. Prosta bryła, brak nośnych w środku. Materiałów oczywiście będę pilnował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts