Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ruszamy w tym roku z budową taniej parterówki. Oto wstępna wycena SSO, co o tym sądzicie.

Zakres prac do wykonania:

1. uzyskanie wszystkich zezwoleń i załatwienie formalności urzędowych (pozwolenie na budowę),

2. nadzór nad wykopami,

3. wykonanie ław fundamentowych, beton B20,

4. wymurowanie ścian fundamentowych (do 6 warstw bloczków),

5. dwukrotne malowanie ścian fundamentowych środkiem typu dysperbit,

6. wykonanie termoizolacji ścian fundamentowych (styropian + klej + siatka),

7. zamontowanie foli kubełkowej,

8. zasypanie i zagęszczenie piachu wewnątrz ścian fundamentowych,

9. rozprowadzenie kanalizacji budynku,

10. zalanie podkładów betonowych pod posadzki (chudziak beton B15,)

11. wymurowanie ścian nośnych i działowych parteru (gazobeton Prefabet lub Solbet)

12. montaż gotowych nadproży nad drzwiami i oknami (zgodnie z projektem),

13. wykonanie stropu drewnianego nad parterem,

14. wykonanie elementów żelbetowych parteru (zgodnie z projektem),

15. wykonanie wieńcy parteru,

16. wymurowanie szczytów,

17. montaż więźby dachowej - wiązar prefabrykowany (drewno impregnowane C24)

18. odeskowanie i opapowanie połaci dachowej - deski impregnowane, papa Mida

19. ołatowanie połaci dachu,

20. montaż obróbek blacharskich i orynnowania (wykonawca docina i wygina obróbki na placu budowy) Avaline

21. wykonanie pokrycia dachowego – dachówka betonowa Creaton Goteborg

KOSZT 120 netto + 8% vat

Przechwytywanie.jpg

Jest to kwota za robocizne wraz z materiałem. Szacowany czas wykonania 6 tygodni od wbicia łopaty.

Nierealna cena. Pilnuj pieniędzy i jakości, bo to za piękne, zeby było prawdziwe. Płać z dołu, po odebraniu etapu, bo możesz się obudzić bez pieniędzy i bez domu albo z totalną fuszerką.

Płatności mam ustalone z dołu, za każdy etap robót, po ich odebraniu.

Uzyskanie pozwolenia i przekazanie projektu 5000

Stan zero - 20 000

potem stan z postawionymi ścianami i czwarta rata po postawieniu dachu

Konstrukcja domu jest dość prosta

Pow. użytkowa domu: 113,7m2

Pow. zabudowy: 136 m2

Kąt dachu: 30

Wymiary domu: 13,81m x 9,85m

W środku same ściany działowe.

Ten sam dom w stanie SSO już stoi w innej miejscowości 20 km od mojej budowany przez tych samych ludzi, zaraz wstawiają okna i robią instalacja, potem bedzie zimował i na przełomie października/listopada mogą rozpocząć prace u mnie.

Wszystko oczywiście spisane na papierze.

Tak to wygląda na innej budowie:

20180716_181443.jpg

received_1804931146221597.jpg

Podobny dom właśnie buduję, SSO wyjdzie mnie ok 120 tyś. Rożnica taka, że mam membranę zamiast deskowania, i blachę zamiast dachówki betonowej. Robocizna kosztowała mnie 33 tyś, do tego koparka po mojej stronie. Czas budowy to niecałe 3 miesiące - ale ekipa (3 osoby) się nie śpieszy, było tez kilka przestojów z powodu pogody czy dowozu materiałów. Jakby się bardziej sprężali to 2 miesiące jest jak najbardziej realne. Tego typu domek, z takich materiałów jest bardzo prosty i szybki w budowie, chociaż te 6 tygodni to dosyć wyśrubowany termin.

Jeśli firma ma dobrze ogarnięte dostawy materiału, własną koparkę, zniżkę na wiązary (albo nawet wykonują je sami) to są w stanie zarobić na takim domku jakieś 40-45 tyś. Więc to wcale nie takie nierealne. Oczywiście pilnować trzeba i płacenie po robocie to podstawa.

Tak, firma specjalizuje się w dachach (domach z drewna itp.) - wiązary robią sami.

Zakładają 6 tygodni przy pracy bez przestojów związanych z pogodą lub innymi nieplanowanymi postojami.

Na cenę wpływa też trochę brak kominów (ogrzewanie gazowe wyrzut przez boczną ścianę)