Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, stary domek letniskowy na rod nowa instalacja elektryczna wszedze polozone 3 zylowa. Od mojej skrzyneczki z bezpiecznikami polecial kabel w ziemi 3x 4. W skrzynce odzielnie listwa pe i n , listwa t przez glowny wylacznik, kontrolke i glowny bezpiecznik rowniez na listwie. Instacje w domku juz tez wszedzie na 3 zylach z odpowiednim bezpicznikiem. I teraz wolam lokalnego elektryka aby mi to włączył a on wpina mi tylko t i n a pe zostawia bo to tył tn- c. Co teraz zrobic ? nie chce wszystkich gniazd mostkowac, rozdzielenie pen na pe i n przy 2 przewodach razem maja 8mm2 - malo, zmostkowac pe i n w mojej skrzynce? Czy dac jakies wlasne uziemienue gdzie? przy mojej skrzynce na pe, czy wymyslec juz przy slupie? Pomocy bo oczywiscie funduszy malo a chcialbym bezpiecznie wode w te wakacje zagotowac. Monter wyposcil mi gruby miedziany kabel dodatkowo ze skrzynki w domku bo mowi w razie czego. Na razie lezy nie podlaczony. Pomoc w doradztwie szukam.

Otworzył skrzynkę na słupie, wykręcił topikowy bezpiecznik, podłączył móje przewód T i N, zostawiając PE wolny (nie przypięty) mówiąc że tu jest siec TN-C, na pytanie a co z różnicówką wyjaśnił że on charytatywnie tu robi i coś sobie muszę wymyślać, (taki elektryk). Nie dyskutujmy może o nim tylko o sytuacji jak jest.

Chyba że to pytanie podchwtliwe (gramatyczne :)) załączył kable 3x4mm do skrzynki na słupie.

Może załączę odręczny schemacik (zamiast pierwszego bezpiecznika za RF ma być z N-ką różnicowoprądowy.

nie jestem najlepszy w rysunku :), od lewej górny róg to słup nie podłączony przewód PE. Ze znakami zapytania "koncepcję"

1 Połączenie w mojej skrzynce N i PE

Ponieważ mam od skrzyneczki wyprowadzony przewód 1x16 mm na zewnątrz budynku to do tego dorabiam uziemienie i w skrzyneczce i dalej łącze z szyną

2.Do szyny PE + jeszcze do N

3.Do szyny N + mostkiem do PE

4 Rozdział PEN juz na słupie - choć to ostateczność

Instalacje w ROD są często zrobione tak, że ZE daje "główny" licznik trójfazowy gdzie sprzedaje energię do Zarządu a co się dzieje w środku ma (i słusznie) w głebokim ... . Rozdział energii i podliczniki dla działek są w jurysdykcji Zarządu ROD.

O układzie TN-C czy innej sieci znormalizowanej możemy mówić tylko w kontekście skrzynki z licznikiem głównym. Dalsza sieć jest najczęściej w układzie TT-RIO-FAWELA, co zdaje się potwierdzać pan charytatywny. To co chce tam dobudować pawelur, to typowa sieć odbiorcza w układzie fawelowym. Odbiorniki będą działać, a ochronę pporażeniową należy zawierzyć opiece sił wyższych.

Żeby Ci pomóc, dawaj sieć od samego słupa "energetyki". Kable, zabezpieczenia, skrzynki, - opis słowny i foty, wszystko co po drodze od skrzynki ZE do Twojej.

Edytowane przez krzcel

4 Rozdział PEN juz na słupie - choć to ostateczność

A to akurat konieczność że na słupie, bo u siebie masz przekrój 4mm2, to co chcesz rozdzielać?

I sobie sprawdź czy w skrzynce da się rozdzielić.

I sobie sprawdź czy na pewno jest TN a nie TT, bo niby skąd to wiesz? Tylko kwity od ZE do wglądu Zarządzie ROD są dokumentem, wszelkie zapewnienia ustne są nic nie warte.