Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek wolnostojący - komin

piotras123

Recommended Posts

Dzień dobry,

chcę założyć kominek wolnostojący w bliźniaku w którym na etapie budowy nie zostało to przewidziane.

Mam więc pytanie jak najlepiej taki komin zainstalować?

mam jeden wolny kanał który miał być pod okap w aneksie, wiadomo że nie bezpośrednio ale pomyślałem że w taki kanał może jest możliwość dodać jakiś wkład kominowy? Moża jakoś inaczej można taki kanał przystosować? Wiadomo - obok jest drugi, odzielny kanał do wentylacji pomieszczenia.

Druga opcja komin stalowy zewnętrzny, czy na taki potrzebne jest zezwolenie i jaki jest średni koszt za metr takiego komina. Kominek ma być mały i służyć bardziej dla przyjemności niż służyć do grzania.

z góry dziękl

pozdrawiam

Jeszcze nikt nie zdążył odpowiedzieć a Ty już nie zadowolony, nawet hejtować nie ma po co;-)

Zauważyłeś że jest sezon wakacyjny.

Jaki to by nie był kominek i jak używany wymaga komina a nie czegoś tam. Masz niepotrzebny kanał wentylacyjny tzn. taki zrobiony ponad miarę i o odpowiednim przekroju, pewnie da się wykorzystać. Najlepiej zapytać kumatego kominiarza na miejscu.

Kolega @piotras123 jest z warszawy, tam czas biegnie szybciej i nie ma czasu na czekanie :)

Masz komin wentylacyjny ale nie podałeś średnicy (wymiarów0 i materiału z którego został wykonany.

Nie ma "średniego kosztu komina stalowego".

Koszt komina zależy od średnicy, materiału i kształtek.

Podaj więcej informacji i spokojnie czekaj na odpowiedź.

Odpowiedzi otrzymujesz (lub nie) za darmo więc nie krzycz "płacę i wymagam". :)

• 2 weeks później...