remontowo 25.07.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Na początek przywitam się serdecznie. Już od dłuższego czasu poczytuje sobie to forum - bardzo ciekawe. I wiem, że wiele pomocnych osób tu się udziela. A chodzi o to, że chcę w tym miesiącu ocieplić styropianem przybudówkę u Rodziców. Ale zanim zacznę kłaść styropian (o to też będzie kilka pytań), potrzebuję przenieść licznik elektryczny. Obecnie jest na drugiej połowie bliźniaka, czyli u sąsiadów. Już potrzebne papiery złożyłem do mojego zakładu energetycznego. Będzie to przeniesienie licznika i zwiększenie mocy do 17 (kWh ?? chyba taka jednostka) i licznik na trzy fazy. Obecnie jest 5 kWh i jedna faza. Tak jak wspomniałem papiery złożone, jeszcze żadnej decyzji nie ma, ale w energetyce mówią że jest to wszystko możliwe i można już robić przygotowania. A że styropian chcę już na dniach kłaść to muszę przed tym poprowadzić kabel od przyłącza (które jest na szczycie domu u sąsiada) do nowej skrzynki na mojej połowie domu. Kabel będzie szedł po ścianie zewnętrznej. Zakładu energetycznego nic nie interesuje jak zostanie to wykonane i nie dadzą żadnych wytycznych - ma to być zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną / elektryczną. Elektryka już wstępnie mam umówionego itd, ale ten kabel (samo położenie, bez żadnego podłączania) chcę już położyć i zamontować skrzynkę. Kabel to będzie 4 x 10 w miedzi. I tu pytanie do Was - czy są wymogi czy kabel musi iść w rurce metalowej czy plastikowej? Ja osobiście chciałbym metalową - może być? Drugie pytanie: jak wielka musi być skrzynka na domu aby zmieścił się tam licznik trójfazowy z zabezpieczeniem (może w przyszłości licznik taryfowy) - może przyślecie konkretne linki? Czy można w tej samej skrzynce umieści gniazdo siłowe? czy nie - bo energetyka zaplombuje tą skrzynkę??? Może jeszcze o kabel spytam - może coś też polecicie (jakiś link)? To była jedna część pytań. A teraz o ocieplenie... Ściana jest z BK... i niestety dosyć krzywa... tu coś wystaje, tam jakaś górka.... Jak podejść do tematu? Czy najpierw jakoś wyrównać tą ścianę mechanicznie? Czy może styropianem - nakładając kleju mniej lub więcej? Czy może po przyklejeniu przycierać tarką styropian? Jak opcja jest najlepsza i najszybsza?? Przepraszam za tyle pytań, ale liczę na Waszą pomoc. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 energetyka powinna zrobić przyłącze do licznika.Do tego potrzebny jest projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontowo 25.07.2018 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Tak jest jak się zakłada nowe przyłącze - Tak mi mówił pan z energetyki. Przy przenoszeniu licznika ich nic nie obchodzi - no jedynie że ma być zgodnie ze sztuką, i żadnego projektu nie chcieli i nie dadzą mi. Może ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 To była studentka na infolinii czy oficjalne warunki przyłączenia otrzymane na piśmie?Mój mąż pracuje dla ENEA i chwycił się za głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.07.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 PGE Konstancin? Bo tam przez takie cyrki przechodziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontowo 25.07.2018 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Elfir - byłem osobiście. Złożyłem wniosek o zwiększenie mocy, i dostarczyłem oświadczenie właściciela drugiej połówki bliźniaka że zgadza się aby po jego domu leciał kabel. I tyle... Powiedzieli, że już mogę prowadzić kabel do przyłącza (na szczycie domu) z nowej skrzynki. I mam czekać na pismo, że zwiększona moc została przydzielona - wtedy podpiąć nowe kable. Tak mi tłumaczyli, wszystko zapisałem, więc teraz nic nie przekręcam. Agb - tak. I jak to u Ciebie wyglądało? tak jak u mnie? Czy ktoś udzieli mi konkretnej odpowiedzi na pytania z postu 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.07.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 U mnie było nieco inaczej bo ja miałem licznik w budynku, a chciałem mieć w linii ogrodzenia. I nie wiem po co Tobie na budynku? Żeby przy kolejnym remoncie przechodzić to samo? Rada #1, pojedź do PGE jeszcze raz. W BOK Dystrybucji są conajmniej 2 kobiety. Pod żadnym pozorem nie idź do ciemnowłosej, która siedzi zazwyczaj po lewej. Nawet jakbyś miał puścić 15 osób w kolejce Rada #2 u mnie w ramach wniosku o zwiększenie mocy (kW, nie kWh) zawnioskowałem jednocześnie o zmianę lokalizacji licznika i PGE zrobiło to na swój koszt. Ja tylko musiałem zapłacić za kW zwiększonej mocy. I potem we własnym zakresie instalacja od skrzynki z licznikiem do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontowo 26.07.2018 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 U mnie takiej opcji nie ma... Penie inna sytuacja niż u Ciebie Agb. Przeniesienie licznika w ogrodzenie wiąże się z prowadzeniem nowej linii z nowego słupa, i cały koszt byłby przerzucony na mnie a to jest ok. 6 tyś - więc całkiem niepotrzebny wydatek - może być na ścianie. Zostaje tak jak jest ... czyli sytuacja z pierwszego postu. Doradzi ktoś jaką skrzynkę trzeba zakupić? jak wielką?I jak podejść do tematu ze styropianem? Będę wdzięczny za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontowo 27.07.2018 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Chyba okres wakacji, bo wszyscy doświadczeni wyjechali:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) Też przenosiłem licznik bez żadnego projektu (2011r , Enea) przyjechali sprawdzili skrzynkę zewnętrzną na ścianie z bemami , nową skrzynkę w domu , powiesili licznik , zaplombowania i pojechali . Dwa miesiące temu miałem zmieniany licznik na dwukierunkowy i gościa nic nie interesowało oprócz licznika. Skrzynkę potrzebujesz tak dużą , by zmieścić to co masz obecnie przy liczniku zakładając , że masz nowe bezpieczniki itd . Nikt konkretnie tutaj nie podpowie bo nie wiadomo ile masz bezpieczników , zabezpieczeń , a już tym bardziej czy nie będziesz zmieniał/powiekszał instalacji skoro zmieniłeś moc przyłaczeniową to zapewne coś przybędze , swoją drogą to podaje się w kW. Z doświadczenia powiem , żebyś założył taką z zapasem . Ja miałem kilka pól wolnych , ale po założeniu PV musiałem dołożyć szafkę natynkową na dwa liczniki i dwa bezpieczniki. Osobną szafkę mam też na poddaszu bo było robione później . Zaproś elektryka i porozmawiaj z nim o tym co masz i co ewentualnie przybędzie to wtedy podpowie. Skrzynki w domu nie plombujące , tylko licznik do niego jest ich , a za już Twoje. Gniazdo na siłę w skrzynce zajmie sporo miejsca i to raczej nietrafiony pomysł , choć widywałem takie rozwiązanie. Przewód w ociepleniu lepiej w metalowej rurce , ja mam w plastikowej puszczone( tylko na 150cm w ociepleniu) , ale obecnie wcisnałbym plastikową w metalową i w to kabel . Podstawa/płyta licznika jest uniwersalna. Jeśli ściana nierówna to , przejedź mechanicznie. Ja podcinałem rowek w styro. Edytowane 27 Lipca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontowo 27.07.2018 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Dzięki za kilka sugestii. Chodzi mi tylko o skrzynkę (na zewnątrz) na licznik plus zabezpieczenie bezpiecznikowe trójfazowe... całą rozdzielnie mam w środku w domu. A jak byś podszedł do tematu z ociepleniem? (patrz post 1) Jak mądrze to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) Edytowałm posta gdy pisałeś swojego , czytaj końcówkę . To była studentka na infolinii czy oficjalne warunki przyłączenia otrzymane na piśmie? Mój mąż pracuje dla ENEA i chwycił się za głowę. No niestety taki tam bajzel , że szkoda gadać , każdy ma inne stanowisko - całkiem jak na forum. Zapytaj mu się , czy Enea bilansuje miedzyfazowo prosumentów . Odpowie , że tak , ale cały szkopół w tym, w jaki sposób. Edytowane 27 Lipca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 27.07.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Co do przyłącza: Energetyki jest to, co przychodzi na twoją działkę, Miejsce skrzynki możesz sobie wybrać- albo niech to zrobi elektryk.Uzgodnić to z energetyką na wniosku. . Twoje kable to te od tego miejsca, przez licznik i dalej. Bezpieczniki możesz zostawić w starym miejscu, jak wygodnie są umieszczone. W skrzynce będzie licznik i zabezpieczenia wymagane prze energetykę.Mur nierówny wyrównaj tynkiem, zanim zabierzesz się za ocieplanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Zapytaj mu się , czy Enea bilansuje miedzyfazowo prosumentów . Odpowie , że tak , ale cały szkopół w tym, w jaki sposób. Postumentów on odczytuje. Nie rozlicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Postumentów on odczytuje. Nie rozlicza. Nie pytałem o to , pytałem o bilansowanie międzyfazowe . A może nie wie co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Podejrzewam, że nie wie. Jest to nadal element rozliczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.07.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 @remontowo Wrzuć fotki tej przybudówki, którą zamierzasz ocieplać. Jak duże są odchyłki płaszczyzn do niwelacji? Czy ściany z BK są otynkowane? Czy masz tam okna? Czy drzwi zostają stare, czy będą nowe? Jak grubo planujesz styropianu? Jeśli są okna, jak głęboko osadzone? Czy zamierzasz docieplić fundament? Jak odpowiesz na te pytania i dodasz więcej informacji będzie łatwiej coś doradzić. Bo na teraz to: Listwa startowa o szer. gr. styro. Szlifowanie starych powłok malarskich i gruntowanie. Jeśli goły bloczek, również gruntowanie zabezpieczające przed wchłonięciem wody z kleju do styro. Klejenie styro. na placki i obwodowo z niwelacją krzywizn. Kołkowanie. Listwy BellaPlast do okien i drzwi Parapety. Klejenie siatki Gruntowanie pod tynk. Tynkowanie. Zrywanie elementów traconych z listew okiennych i drzwiowych. Radość z pięknie ocieplonej przybudówki. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Z ciekawości proszę zapytaj czy wie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontowo 30.07.2018 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 @remontowo Wrzuć fotki tej przybudówki, którą zamierzasz ocieplać. Jak duże są odchyłki płaszczyzn do niwelacji? Czy ściany z BK są otynkowane? Czy masz tam okna? Czy drzwi zostają stare, czy będą nowe? Jak grubo planujesz styropianu? Jeśli są okna, jak głęboko osadzone? Czy zamierzasz docieplić fundament? Jak odpowiesz na te pytania i dodasz więcej informacji będzie łatwiej coś doradzić. Bo na teraz to: Listwa startowa o szer. gr. styro. Szlifowanie starych powłok malarskich i gruntowanie. Jeśli goły bloczek, również gruntowanie zabezpieczające przed wchłonięciem wody z kleju do styro. Klejenie styro. na placki i obwodowo z niwelacją krzywizn. Kołkowanie. Listwy BellaPlast do okien i drzwi Parapety. Klejenie siatki Gruntowanie pod tynk. Tynkowanie. Zrywanie elementów traconych z listew okiennych i drzwiowych. Radość z pięknie ocieplonej przybudówki. Pozdrawiam Cezary Niestety zdjęć nie mogę zamieścić bo nie ma mnie u Rodziców (to ich dom mam modernizować). Z tego co pamiętam okna licują ze ścianą. Ściana jest nie otynkowana. Nad drzwiami się jeszcze zastanawiam, ale raczej będę wymieniał. Czyli z grubsza wyrównać ścianę mechanicznie, zagruntować i lecieć z przyklejaniem. A czym najlepiej przyklejać dla amatora i na krzywe ściany? klej czy pianka? No właśnie - co z fundamentem... Fundament był lany do gruntu - czyli pewnie krzywy i nierówny okropnie, więc raczej trudno będzie przykleić sensownie styropian. więc raczej nie ma co go ruszać - jak sądzicie? Czy jednak jakoś zająć się tym fundamentem? Cezary - dzięki za konstruktywną wypowiedź, taką wypunktowaną i czytelna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.07.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Przyłóż długą łatę i sprawdź ile masz tej odchyłki na długości ściany. Jakie są wymiary ścian?Do tynkowania wyrównawczego również należy bloczek komórkowy zagruntować.Fundament możesz ocieplić XPS klejąc go na piankę z puszki.Klej do siatki na XPS koniecznie bezcementowy.Nowe drzwi lepiej zamontować przed ociepleniem. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts