Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trochę pytań do doświadczonych:)

Recommended Posts

Na początek przywitam się serdecznie.

Już od dłuższego czasu poczytuje sobie to forum - bardzo ciekawe. I wiem, że wiele pomocnych osób tu się udziela.

A chodzi o to, że chcę w tym miesiącu ocieplić styropianem przybudówkę u Rodziców.

Ale zanim zacznę kłaść styropian (o to też będzie kilka pytań), potrzebuję przenieść licznik elektryczny. Obecnie jest na drugiej połowie bliźniaka, czyli u sąsiadów. Już potrzebne papiery złożyłem do mojego zakładu energetycznego. Będzie to przeniesienie licznika i zwiększenie mocy do 17 (kWh ?? chyba taka jednostka) i licznik na trzy fazy. Obecnie jest 5 kWh i jedna faza. Tak jak wspomniałem papiery złożone, jeszcze żadnej decyzji nie ma, ale w energetyce mówią że jest to wszystko możliwe i można już robić przygotowania. A że styropian chcę już na dniach kłaść to muszę przed tym poprowadzić kabel od przyłącza (które jest na szczycie domu u sąsiada) do nowej skrzynki na mojej połowie domu. Kabel będzie szedł po ścianie zewnętrznej. Zakładu energetycznego nic nie interesuje jak zostanie to wykonane i nie dadzą żadnych wytycznych - ma to być zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną / elektryczną. Elektryka już wstępnie mam umówionego itd, ale ten kabel (samo położenie, bez żadnego podłączania) chcę już położyć i zamontować skrzynkę. Kabel to będzie 4 x 10 w miedzi.

I tu pytanie do Was - czy są wymogi czy kabel musi iść w rurce metalowej czy plastikowej? Ja osobiście chciałbym metalową - może być?

Drugie pytanie: jak wielka musi być skrzynka na domu aby zmieścił się tam licznik trójfazowy z zabezpieczeniem (może w przyszłości licznik taryfowy) - może przyślecie konkretne linki? Czy można w tej samej skrzynce umieści gniazdo siłowe? czy nie - bo energetyka zaplombuje tą skrzynkę???

Może jeszcze o kabel spytam - może coś też polecicie (jakiś link)?

To była jedna część pytań. A teraz o ocieplenie...

Ściana jest z BK... i niestety dosyć krzywa... tu coś wystaje, tam jakaś górka....

Jak podejść do tematu? Czy najpierw jakoś wyrównać tą ścianę mechanicznie?

Czy może styropianem - nakładając kleju mniej lub więcej?

Czy może po przyklejeniu przycierać tarką styropian?

Jak opcja jest najlepsza i najszybsza??

Przepraszam za tyle pytań, ale liczę na Waszą pomoc.

Dziękuję:)

Elfir - byłem osobiście. Złożyłem wniosek o zwiększenie mocy, i dostarczyłem oświadczenie właściciela drugiej połówki bliźniaka że zgadza się aby po jego domu leciał kabel. I tyle... Powiedzieli, że już mogę prowadzić kabel do przyłącza (na szczycie domu) z nowej skrzynki. I mam czekać na pismo, że zwiększona moc została przydzielona - wtedy podpiąć nowe kable. Tak mi tłumaczyli, wszystko zapisałem, więc teraz nic nie przekręcam.

Agb - tak. I jak to u Ciebie wyglądało? tak jak u mnie?

Czy ktoś udzieli mi konkretnej odpowiedzi na pytania z postu 1?:)

U mnie było nieco inaczej bo ja miałem licznik w budynku, a chciałem mieć w linii ogrodzenia. I nie wiem po co Tobie na budynku? Żeby przy kolejnym remoncie przechodzić to samo?

Rada #1, pojedź do PGE jeszcze raz. W BOK Dystrybucji są conajmniej 2 kobiety. Pod żadnym pozorem nie idź do ciemnowłosej, która siedzi zazwyczaj po lewej. Nawet jakbyś miał puścić 15 osób w kolejce :D

Rada #2 u mnie w ramach wniosku o zwiększenie mocy (kW, nie kWh) zawnioskowałem jednocześnie o zmianę lokalizacji licznika i PGE zrobiło to na swój koszt. Ja tylko musiałem zapłacić za kW zwiększonej mocy. I potem we własnym zakresie instalacja od skrzynki z licznikiem do budynku.

U mnie takiej opcji nie ma... Penie inna sytuacja niż u Ciebie Agb. Przeniesienie licznika w ogrodzenie wiąże się z prowadzeniem nowej linii z nowego słupa, i cały koszt byłby przerzucony na mnie a to jest ok. 6 tyś - więc całkiem niepotrzebny wydatek - może być na ścianie.

Zostaje tak jak jest ... czyli sytuacja z pierwszego postu.

Doradzi ktoś jaką skrzynkę trzeba zakupić? jak wielką?

I jak podejść do tematu ze styropianem?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Też przenosiłem licznik bez żadnego projektu (2011r , Enea) przyjechali sprawdzili skrzynkę zewnętrzną na ścianie z bemami , nową skrzynkę w domu , powiesili licznik , zaplombowania i pojechali . Dwa miesiące temu miałem zmieniany licznik na dwukierunkowy i gościa nic nie interesowało oprócz licznika.

Skrzynkę potrzebujesz tak dużą , by zmieścić to co masz obecnie przy liczniku zakładając , że masz nowe bezpieczniki itd . Nikt konkretnie tutaj nie podpowie bo nie wiadomo ile masz bezpieczników , zabezpieczeń , a już tym bardziej czy nie będziesz zmieniał/powiekszał instalacji skoro zmieniłeś moc przyłaczeniową to zapewne coś przybędze , swoją drogą to podaje się w kW. Z doświadczenia powiem , żebyś założył taką z zapasem . Ja miałem kilka pól wolnych , ale po założeniu PV musiałem dołożyć szafkę natynkową na dwa liczniki i dwa bezpieczniki. Osobną szafkę mam też na poddaszu bo było robione później .

Zaproś elektryka i porozmawiaj z nim o tym co masz i co ewentualnie przybędzie to wtedy podpowie.

Skrzynki w domu nie plombujące , tylko licznik do niego jest ich , a za już Twoje.

Gniazdo na siłę w skrzynce zajmie sporo miejsca i to raczej nietrafiony pomysł , choć widywałem takie rozwiązanie.

Przewód w ociepleniu lepiej w metalowej rurce , ja mam w plastikowej puszczone( tylko na 150cm w ociepleniu) , ale obecnie wcisnałbym plastikową w metalową i w to kabel .

Podstawa/płyta licznika jest uniwersalna.

Jeśli ściana nierówna to , przejedź mechanicznie. Ja podcinałem rowek w styro.

Edytowane przez cuuube

Edytowałm posta gdy pisałeś swojego , czytaj końcówkę .

To była studentka na infolinii czy oficjalne warunki przyłączenia otrzymane na piśmie?

Mój mąż pracuje dla ENEA i chwycił się za głowę.

No niestety taki tam bajzel , że szkoda gadać , każdy ma inne stanowisko - całkiem jak na forum.

Zapytaj mu się , czy Enea bilansuje miedzyfazowo prosumentów . Odpowie , że tak , ale cały szkopół w tym, w jaki sposób.

Edytowane przez cuuube

Co do przyłącza: Energetyki jest to, co przychodzi na twoją działkę, Miejsce skrzynki możesz sobie wybrać- albo niech to zrobi elektryk.Uzgodnić to z energetyką na wniosku. . Twoje kable to te od tego miejsca, przez licznik i dalej. Bezpieczniki możesz zostawić w starym miejscu, jak wygodnie są umieszczone. W skrzynce będzie licznik i zabezpieczenia wymagane prze energetykę.

Mur nierówny wyrównaj tynkiem, zanim zabierzesz się za ocieplanie.

@remontowo

Wrzuć fotki tej przybudówki, którą zamierzasz ocieplać. Jak duże są odchyłki płaszczyzn do niwelacji?

Czy ściany z BK są otynkowane?

Czy masz tam okna? Czy drzwi zostają stare, czy będą nowe? Jak grubo planujesz styropianu? Jeśli są okna, jak głęboko osadzone?

Czy zamierzasz docieplić fundament?

Jak odpowiesz na te pytania i dodasz więcej informacji będzie łatwiej coś doradzić.

Bo na teraz to:

Listwa startowa o szer. gr. styro.

Szlifowanie starych powłok malarskich i gruntowanie.

Jeśli goły bloczek, również gruntowanie zabezpieczające przed wchłonięciem wody z kleju do styro.

Klejenie styro. na placki i obwodowo z niwelacją krzywizn.

Kołkowanie.

Listwy BellaPlast do okien i drzwi

Parapety.

Klejenie siatki

Gruntowanie pod tynk.

Tynkowanie.

Zrywanie elementów traconych z listew okiennych i drzwiowych.

Radość z pięknie ocieplonej przybudówki.:)

Pozdrawiam

Cezary

@remontowo

Wrzuć fotki tej przybudówki, którą zamierzasz ocieplać. Jak duże są odchyłki płaszczyzn do niwelacji?

Czy ściany z BK są otynkowane?

Czy masz tam okna? Czy drzwi zostają stare, czy będą nowe? Jak grubo planujesz styropianu? Jeśli są okna, jak głęboko osadzone?

Czy zamierzasz docieplić fundament?

Jak odpowiesz na te pytania i dodasz więcej informacji będzie łatwiej coś doradzić.

Bo na teraz to:

Listwa startowa o szer. gr. styro.

Szlifowanie starych powłok malarskich i gruntowanie.

Jeśli goły bloczek, również gruntowanie zabezpieczające przed wchłonięciem wody z kleju do styro.

Klejenie styro. na placki i obwodowo z niwelacją krzywizn.

Kołkowanie.

Listwy BellaPlast do okien i drzwi

Parapety.

Klejenie siatki

Gruntowanie pod tynk.

Tynkowanie.

Zrywanie elementów traconych z listew okiennych i drzwiowych.

Radość z pięknie ocieplonej przybudówki.:)

Pozdrawiam

Cezary

Niestety zdjęć nie mogę zamieścić bo nie ma mnie u Rodziców (to ich dom mam modernizować:)).

Z tego co pamiętam okna licują ze ścianą. Ściana jest nie otynkowana. Nad drzwiami się jeszcze zastanawiam, ale raczej będę wymieniał.

Czyli z grubsza wyrównać ścianę mechanicznie, zagruntować i lecieć z przyklejaniem.

A czym najlepiej przyklejać dla amatora i na krzywe ściany? klej czy pianka?

No właśnie - co z fundamentem... Fundament był lany do gruntu - czyli pewnie krzywy i nierówny okropnie, więc raczej trudno będzie przykleić sensownie styropian.

więc raczej nie ma co go ruszać - jak sądzicie? Czy jednak jakoś zająć się tym fundamentem?

Cezary - dzięki za konstruktywną wypowiedź, taką wypunktowaną i czytelna:)

Przyłóż długą łatę i sprawdź ile masz tej odchyłki na długości ściany. Jakie są wymiary ścian?

Do tynkowania wyrównawczego również należy bloczek komórkowy zagruntować.

Fundament możesz ocieplić XPS klejąc go na piankę z puszki.

Klej do siatki na XPS koniecznie bezcementowy.

Nowe drzwi lepiej zamontować przed ociepleniem.

Pozdrawiam

Cezary