Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pasywny prefabrykowany

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym wybudować dom pasywny (lub jemu bliski) z rekuperacją i pompą ciepła. Z uwagi na jakość, szybkość i uproszczenie całej budowy chciałbym skorzystać z konstrukcji prefabrykowanej. W związku z tym mam parę pytań (od razu się przyznaje, że temat domu jest świeży dla mnie i dopiero się w niego zaczynam wkopywać):

- Nie udało mi się znaleźć wiele sensownych projektów domów pasywnych. Czy w prosty sposób powinienem być w stanie adoptować gotowe projekty na potrzeby domu pasywnego?

Chodzi mi tu o to, czy nie lepiej znaleźć projektanta domów pasywnych (co nie wygląda na takie łatwe) i zlecić to jemu, bo adaptacje będą spore i do końca też nie będzie prosto te projekty adoptować w pełni.

- czy możecie polecić rodzaj prefabrykacja najlepiej sprawdzający się wg Was w praktyce i byłby odpowiedni dla domu pasywnego?

- czy warto zlecić wybudowanie domu prefabrykowanego wykonawcy od początku do końca, czy jednak lepiej znaleźć firmę, która na płytę fundamentowa wstawi prefabrykowany dom w stanie surowym otwartym?

- firmy oferujące prefabrykowane domy często mają własne projekty. Czy dużym problemem (cena) jest prefabrykacja domu wg indywidualnego projektu?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Ideą pasywności jest idealnie dopasowanie projektu do posiadanej działki (a nie tylko do potrzeb rodziny).

Dlatego mało jest projektów gotowych, bo rzadko kto ma wzorcową działkę.

Taki M3 system - prefabrykat styropianowy - konieczność projektowana pod system, gdyż ma ograniczenia technologiczne.

Szkielet drewniany - większa dowolność, ale dłuższa nieco budowa.

• 3 weeks później...