Pilniks 25.07.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Witam,Chciałbym wybudować dom pasywny (lub jemu bliski) z rekuperacją i pompą ciepła. Z uwagi na jakość, szybkość i uproszczenie całej budowy chciałbym skorzystać z konstrukcji prefabrykowanej. W związku z tym mam parę pytań (od razu się przyznaje, że temat domu jest świeży dla mnie i dopiero się w niego zaczynam wkopywać): - Nie udało mi się znaleźć wiele sensownych projektów domów pasywnych. Czy w prosty sposób powinienem być w stanie adoptować gotowe projekty na potrzeby domu pasywnego?Chodzi mi tu o to, czy nie lepiej znaleźć projektanta domów pasywnych (co nie wygląda na takie łatwe) i zlecić to jemu, bo adaptacje będą spore i do końca też nie będzie prosto te projekty adoptować w pełni. - czy możecie polecić rodzaj prefabrykacja najlepiej sprawdzający się wg Was w praktyce i byłby odpowiedni dla domu pasywnego? - czy warto zlecić wybudowanie domu prefabrykowanego wykonawcy od początku do końca, czy jednak lepiej znaleźć firmę, która na płytę fundamentowa wstawi prefabrykowany dom w stanie surowym otwartym? - firmy oferujące prefabrykowane domy często mają własne projekty. Czy dużym problemem (cena) jest prefabrykacja domu wg indywidualnego projektu? Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Ideą pasywności jest idealnie dopasowanie projektu do posiadanej działki (a nie tylko do potrzeb rodziny).Dlatego mało jest projektów gotowych, bo rzadko kto ma wzorcową działkę. Taki M3 system - prefabrykat styropianowy - konieczność projektowana pod system, gdyż ma ograniczenia technologiczne. Szkielet drewniany - większa dowolność, ale dłuższa nieco budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilniks 25.07.2018 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Dziekuję za podpowiedź. A jak ma się sprawa z betonem z keramzytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian115-92 14.08.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Dziekuję za podpowiedź. A jak ma się sprawa z betonem z keramzytu? http://mihata.pl/montaz-scian-z-prefabrykatow-keramzytowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 15.08.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Najpierw kupić działkę, potem zlecić projekt domu w pisujacy się w nia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts