Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom - wracam jak bumerang ;-)

Recommended Posts

Ostatnie tygodnie to wewnetrzna walka dom w bliskich okolicach stolicy kontra mieszkanie w stolicy.

Ogladalam domy z rynku wtornego, to jakas masakra. Trzeba duzo wlozyc w remont.

Ostatecznie jednak dom. Murowany albo szkieletowy. Działki nie mam wiec od tego zaczne. Południowo-zachodnie rejony Wwy czyli linia Pruszków - Grodzisk Maz.

Marzy mi sie dom max 80m2, parterowy, cieply.

Do zamieszkania ja i nastolatka i 4 koty ;-) metraz mysle ze bedxie akuratny.

Marzy mi sie parterowy ale jesli duzo tanszy bylby z poddaszem rozwaze taki :-)

parterowy + wiązary ;) w okolicach grodziska kupisz po 80pln-100 m2 ~~ Pruszków to już tak 250-350 :) chyba że działki z defektem jakimś ;)

uważaj na CPK, planują również kolej do CPK .... oglądałem fajną działkę :) 2km do pkp, 5 min wjazd, 2km do szkoły co było dla mnie "must have" ;) tyle ze jak spojrzałem na mape targeo to sie okazało ze 50m od granicy dzialek planuja obwodnice grodziska .... a miało być tak pięknie ;)

Mam na oku działkę. Droga dojazdowa od drogi asfaltowej ma szerokość 4m i prowadzi do 2 działek. Niestety ta działka, która mnie interesuje jest prostopadle do tej drogi. tzn droga prowadzi po szerokości działki i wjazd jest jakby pod kątem 90st (wiem, że trzeba inaczej wzjazd na posesję zrobić) Pytanie czy 4m wystarczą na dojazd maszyn budowlanych i dostaw? Dadzą radę? To mnie martwi

Mam na oku działkę. Droga dojazdowa od drogi asfaltowej ma szerokość 4m i prowadzi do 2 działek. Niestety ta działka, która mnie interesuje jest prostopadle do tej drogi. tzn droga prowadzi po szerokości działki i wjazd jest jakby pod kątem 90st (wiem, że trzeba inaczej wzjazd na posesję zrobić) Pytanie czy 4m wystarczą na dojazd maszyn budowlanych i dostaw? Dadzą radę? To mnie martwi

Droga to mojej działki ma 4-5 metrów szerokości, dodatkowo jest z małym zakrętem ok 15 stopni a w pewnym momencie mocno się zwęża. Z miarką w ręku 3 metry od płotu do płotu. Na styk, ale weszło wszystko: betoniarki, dostawy, nawet auto z wiązarami. 4 metry szerokości to żaden problem. Oczywiście zjazd musisz odpowiednio szeroko zrobić.

Ciekawe, ja mam 5m szerokosc drogi wewnętrznej i wjazd oczywiscie prostopadle do tej drogi i nie jest latwo osobowka. Specjalnie robilem szeroką bramę żeby wygodnie podjeżdzać. Nie wyobrazam sobie co by bylo jakby było 4m albo jeszcze 3.5. A żona to już by chyba przeklneła takie parkowanie. Musialbym zrezygnować z ogrodzenia frontowego i zrobić parking otwarty przed domem.

Zresztą 5m to minimalna szerokosc ze wzgledu na przepisy ustawowe a nie miejscowe - musi straż pozarna swobodnie podjezdzać itp więc mozliwe że w ogole nie dostaniecie pozwolenia na budowe na takiej dzialce.

Nie patrz na to czy maszyny budowalne wjada tylko jak ci się bedzie tam żyło po budowie, pewnie do konca zycia.

Ciekawe, ja mam 5m szerokosc drogi wewnętrznej i wjazd oczywiscie prostopadle do tej drogi i nie jest latwo osobowka. Specjalnie robilem szeroką bramę żeby wygodnie podjeżdzać. Nie wyobrazam sobie co by bylo jakby było 4m albo jeszcze 3.5. A żona to już by chyba przeklneła takie parkowanie. Musialbym zrezygnować z ogrodzenia frontowego i zrobić parking otwarty przed domem.

Wiadomo, że czym innym jest skręcanie z takiej drogi a czym innym jazda na wprost. Na czas budowy można odsunąć frontowe ogrodzenie lub zrobić je ruchome na jakiś palikach. A później poświecić kawałek działki na wjazd. Jest to jakiś kompromis, ale jak masz ograniczony budżet, to przy każdej działce będzie jakieś ale.

@Natka24, a jaki jest status tej drogi? To jest droga wewnętrzna, gminna itp?