Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 86m2+52m2

maxiking

Recommended Posts

Witam, Na wiosnę 2019 zaczynam budować domek z projektu: https://projekty.muratordom.pl//projekt_czterolistna-koniczyna-wariant-xvi,3384,0,0.htm . I mam do was pytanie : Jakie ogrzewanie najlepiej sie sprawdzi w takim niedużym domku? Dodam że nie chce mieć gazu w domu. Tylko prąd i woda. Ewentualnie jakaś butla do kuchenki, ponieważ płyta indukcyjna nie przypadła mi do gustu. Co radzicie ? Na dole podłogówka a u góry grzejniki i do tego jakaś rozsądna pompa ciepła ( nie gruntowa). Dodam że mam ograniczone budżet na ten cel a chciałbym to rozgryźć na etapie przed fundamentami i chudziakiem bo sporo osób widziałem robi podłogówkę pod wylewką. Jak to się też sprawdza ? Wydaje mi się, że lepsze rozwiązanie jest zaraz pod płytkami, ponieważ czuć to ciepło pod stopami , ale jeżeli nie to proszę mnie z błędu wyprowadzić.

Dzięki za porady.

takie dom, to najlepiej chyba kable w wylewce, grzane tylko w taniej taryfie. Do drabinki grzejnikowej grzałka, tak jak kolega wyżej wkleił.

wątek dedykowany - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!

były pojedynczne przypadki, że kable były w kleju, bezpośrednio pod płytkami

Podłogówke można mieć w każdym pomieszczeniu, nie ma żadnych przeciwwskazań

A jak wygląda sprawa z podłogówką ? Można ją zrobić normalnie na wylewce zaraz pod płytkami ? Dużo osób teraz robi już w wylewce rurki. I co z pomieszczeniami w których będą panele jak salon czy sypialnia ? Też można taką podłogówkę zastosować ?

Podłogówkę można dawać wszędzie. Przy elektryce (a to najlepsze wyjscie w tak małym domu) powszechnie stosowane umieszczanie kabli czy rurek w wylewce nabiera jeszcze większego sensu, bo umożliwia korzystanie w (prawie) 100% z taniego prądu. W łazienkach można dodatkowo zamontować drugi kabel/matę tuż pod plytkami i grzać z pół godziny przed typową porą kąpiei dla efektu ciepłej podłogi.

Przy elektryce trzeba jeszcze przypudrować EP, bo minister zachęca do biomasy, PV czy kolektorów. Trzeba coś takiego wpisać do projektu i być gotowym do zamontowania (ale może to nie być konieczne).

Edytowane przez Kaizen

Podłogówkę można dawać wszędzie. Przy elektryce (a to najlepsze wyjscie w tak małym domu) powszechnie stosowane umieszczanie kabli czy rurek w wylewce nabiera jeszcze większego sensu, bo umożliwia korzystanie w (prawie) 100% z taniego prądu. W łazienkach można dodatkowo zamontować drugi kabel/matę tuż pod plytkami i grzać z pół godziny przed typową porą kąpiei dla efektu ciepłej podłogi.

Przy elektryce trzeba jeszcze przypudrować EP, bo minister zachęca do biomasy, PV czy kolektorów. Trzeba coś takiego wpisać do projektu i być gotowym do zamontowania (ale może to nie być konieczne).

Jeżeli fundusze pozwolą to PV będzie odrazu lub niedługo po wprowadzeniu.Jaka moc byłaby najlepsza lub optymalna dla takiego domku mając w zalozeniu grzanie prądem? Co to jest EP ? Jak szacujecie mniej więcej koszt ogrzewania takiego domu . Na samym poczatku tylko dolnej części 86m2.

Jeżeli fundusze pozwolą to PV będzie odrazu lub niedługo po wprowadzeniu.Jaka moc byłaby najlepsza lub optymalna dla takiego domku mając w zalozeniu grzanie prądem? Co to jest EP ? Jak szacujecie mniej więcej koszt ogrzewania takiego domu . Na samym poczatku tylko dolnej części 86m2.

Ep - w sygnaturce.

Koszt - OZC (albo Build Desk jeszcze działa i do tego drukujesz PCHE I świadectwo za free).

Jak chcesz z PV zastąpić prąd po 35 gr/kWh (albo tańszy) to się nie opłaci. Jak bytowy po 65gr, to celuj z mocą w swoje zużycie bytowe z jakimś zapasem.

Ep - w sygnaturce.

Koszt - OZC (albo Build Desk jeszcze działa i do tego drukujesz PCHE I świadectwo za free).

Jak chcesz z PV zastąpić prąd po 35 gr/kWh (albo tańszy) to się nie opłaci. Jak bytowy po 65gr, to celuj z mocą w swoje zużycie bytowe z jakimś zapasem.

Troszkę poczytałem i sklanialbym sie do ogrzewania podlogowego wodnego z racji tego że wodne można ogrzać kazdym źródłem ciepła na wypadek awarii a także dałbym tez pare grzejników. Duży w salonie i dwa male w sypialni i łazience. Chciałbym tez dwa niezależne źródła ogrzewania lub na początek jedno tansze rozwiazanie a w miare możliwości rozwoj o PV i pompe ciepła. Co w takim wypadku doradzicie. Rezygnować z wodnej podłogowki z racji uniwersalności.

Nie wiem co czytałeś ale chyba nie to co powinienieś.

Robisz podłogówkę po całości, zadnych grzejnkiów.

Dwa niezależne źródła ogrzewania to nawet w NASA chyba nie stosuja.

Chodziło raczej o to ze lubimy ciepło grzejników w zimie więc chociaz 3 by sie przydaly . A ze zrodlami ogrzewania zle sie chyba wyrazilem . Chodzilo o to ze pierwsze ma byc głównym a drugie za jakis czas je uzupelniac np. PV lub solary do ogrzewania wody w zbiorniku cwu