KromaXXL 25.07.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Jak w warunkach domowych dokonać kalibracji w centralach Airpack home? Nie mam modułu CF. Mam kod instalatora i jak wchodzę w kalibrację to widzę tylko wartości nawiewu i w wywiewu w "V" nawiew mam 5.0 v a wywiew 6,4v . Dla jakiego przepływu są to wartości. gdzie zobaczę ile m3 równa się tym wartościom. Jak zrobić aby nawiew = wywiew. Ustawić nawiew 5.0v i wywiew 5.0v? Czy może nawiew 10v i wywiew 10v. Czy ktoś mi wytłumaczy o co w tym, chodzi? Mam panel Air++ Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 26.07.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 W skrócie - musisz mieć miernik przepływu powietrza (anemometr), kupiony lub pożyczony (np. termoanemometr Testo 405i) plus nasadkę pomiarową na anemostaty (kawałek rury PCV fi110 plus doniczka plastikowa lub rura fi 160 też powinna dać radę jak masz anemostaty fi125). Ustawiasz centralę np. na 8V i nawiew i wywiew, mierzysz przepływy na każdym anemostacie, sumujesz osobno nawiewy i wywiewy. Widzisz wtedy ile na które pomieszczenie idzie i czy wywiew=nawiew. Jeżeli nie, to korygujesz nastawę centrali i znowu sprawdzasz przepływy. Powtarzasz to tak długo, aż wyregulujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.07.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Widzisz wtedy ile na które pomieszczenie idzie i czy wywiew=nawiew. Fajnie brzmi w teorii. Ale przyłożenie anemometru to dołożenie oporu do jednego kanału i zmniejsza w nim przepływ (i zwiększa w innych). Żeby to miało sens, to należy jednocześnie przyłożyć anemometry do wszystkich anemostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Fajnie brzmi w teorii. Ale przyłożenie anemometru to dołożenie oporu do jednego kanału i zmniejsza w nim przepływ (i zwiększa w innych). Żeby to miało sens, to należy jednocześnie przyłożyć anemometry do wszystkich anemostatów. Jakiego jest rzędu błąd , wynikajacy a takiego sposobu pomiaru? Czy az tak duzy ze taka metoda jest zla? Jaka jest róznica zmniejszenia przepływu na badanym anemostacie a zwiekszenia na pozostałych. Tak bez jakichkolwiek wartosci to krytyka nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 26.07.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Jakiego jest rzędu błąd , wynikajacy a takiego sposobu pomiaru? Czy az tak duzy ze taka metoda jest zla? Jaka jest róznica zmniejszenia przepływu na badanym anemostacie a zwiekszenia na pozostałych. Tak bez jakichkolwiek wartosci to krytyka nie ma sensu. Już gdzieś to specjalnie dla Kaizena liczyłem (szacowałem), wyszło że różnica jest prawie żadna, mniejsza niż dokładność urządzenia pomiarowego, ale on dalej swoje. Co do samej kalibracji, prościej będzie pozamykać szczelnie chałupę i przystawić kadzidełko np. do dziurki od klucza (takiej większej albo innej nieszczelności), a potem tak regulować, żeby ani do niej dymu nie zaciągało, ani z niej nie dmuchało (w bezwietrzną pogodę). Jeszcze lepiej jak jest jakiś przepust z rurką przez ścianę, założyć na niego balonik (prezerwatywę) - ma być sflaczały. Mając miernik lepiej pomierzyć bezpośrednio w kanałach przy reku za pomocą sondy prandtla niż na anemostatach. Edytowane 26 Lipca 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.07.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Już gdzieś to specjalnie dla Kaizena liczyłem (szacowałem) Z uwzględnieniem "doniczki"? Nie przypominam sobie. Skoro zwężenie przewodów nie robi istotnej różnicy w oporach, to co robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 26.07.2018 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Niestety nie mam tego sprzętu. Rekuperacja sam robiłem a projekt kupiłem. Wg projekt nawiew= wywiew. Jakie wartości wpisać w polach kalibracji aby to względnie chodziło jak należy.... 5v i 5v czy może 10v i 10v bo tego nie rozumiem ehh. Dzięki wielkie za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 26.07.2018 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 I kalibracja jest na 100% mocy czy może na 30%... Mało to intuicyjne ehh. Jednak bez modułu cf ten rekuperator jest nic nie wart bo nawet ręcznie nie można przepływów wyregulowac... Widzę tylko napięcie A nie widzę przepływów powietrza ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 27.07.2018 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Z uwzględnieniem "doniczki"? Nie przypominam sobie. Skoro zwężenie przewodów nie robi istotnej różnicy w oporach, to co robi? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?222208-Sam-robi%C4%99-wentylacj%C4%99&p=7677988&viewfull=1#post7677988 Zwężenie robi jakiś tam opór dodatkowy, ale czy istotny to kwestia instalacji. Tu mówimy o instalacji nawiewno-wywiewnej, czyli od czerpni do wyrzutni pomiędzy którymi znajdują się filtry, kanały, anemostaty - razem minimum 200Pa strat - i dodatkowa strata rzędu 0,5-2Pa na "konfuzor" miernika. Przeciwko temu walczą 2 wentylatory w szeregu. Opór instalacji zmienia się mniej niż 1%, prędkość przepływu w jeszcze mniejszym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Opór instalacji zmienia się mniej niż 1%, prędkość przepływu w jeszcze mniejszym stopniu. Szacujesz czy zmierzyłeś? Przepływ całosci się tak zmienia, czy tego zdławionego anemostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 27.07.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Szacujesz czy zmierzyłeś? Przepływ całosci się tak zmienia, czy tego zdławionego anemostatu? Nie zmierzyłem tylko liczyłem, tak jak się liczy opory na poszczególnych kształtkach przy projektowaniu. Na jednym anemostacie prędkość (wydatek) spada, na pozostałych rośnie, ale w tak małym zakresie, że nie ma takich dokładnych przyrządów pomiarowych żeby ten efekt miał znaczenie przy regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Na jednym anemostacie prędkość (wydatek) spada, na pozostałych rośnie, ale w tak małym zakresie, że nie ma takich dokładnych przyrządów pomiarowych żeby ten efekt miał znaczenie przy regulacji. Czyli zmniejszanie pola przekroju anemostatu daje niemierzalne zmiany przepływu i regulacja anemostatem jest niemożliwa? Gdzie indziej pisałeś coś przeciwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 27.07.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Czyli zmniejszanie pola przekroju anemostatu daje niemierzalne zmiany przepływu i regulacja anemostatem jest niemożliwa? Gdzie indziej pisałeś coś przeciwnego. To pytanie też już zadawałeś, zawsze pisałem że na anemostacie można dodać około 15-30Pa dodatkowego oporu i to na ogół wystarcza do regulacji, a nadal go nie słychać. Rękaw pomiarowy na zwężeniu ma np. fi 100mm i to żaden opór dla przepływu jaki jest na anemostacie, opór powoduje zwężenie rękawa z większej średnicy na mniejszą, ale nieznaczny bo to nadal duża średnica i mała prędkość. Anemostat jest przysłonięty grzybkiem, jak go skręcamy robi się znacznie mniejsza powierzchnia czynna niż wynika z fi anemostatu, wyższe prędkości i wyższe opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.07.2018 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Niestety nie mam tego sprzętu. Rekuperacja sam robiłem a projekt kupiłem. Wg projekt nawiew= wywiew. Jakie wartości wpisać w polach kalibracji aby to względnie chodziło jak należy.... 5v i 5v czy może 10v i 10v bo tego nie rozumiem ehh. Dzięki wielkie za każdą pomoc Ustaw takie same wartości i już. Zimą możesz minimalnie, np. o 0,5V zwiększyć wywiew. To bez większego znaczenia. Jeśli chcesz zrobić porządnie, to pożycz od kogoś kalibrator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 28.07.2018 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 03.08.2018 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 jeszcze jedno pytanie,JEżeli centrale mam 400m3/h a zapotrzebowanie budynku 310m3/h to napięcia pownienem dać jako 77,5% maxa czyli jeżeli maxymalnie napiecie to 10v to dla mnie byłoby to 7,75v na moj dom? CZy to nie ma nic do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 03.08.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 jeszcze jedno pytanie, JEżeli centrale mam 400m3/h a zapotrzebowanie budynku 310m3/h to napięcia pownienem dać jako 77,5% maxa czyli jeżeli maxymalnie napiecie to 10v to dla mnie byłoby to 7,75v na moj dom? CZy to nie ma nic do tego? Ile ludzi w tym budynku mieszka? Wentylacja jest dla ludzi, nie dla budynku. Jeśli nie mieszka przynajmniej z 10 osób, to przy takim przepływie w zimie uschniesz. Napięcie sterowania nie jest proporcjonalne do wydajności. Pożycz lub kup sobie np. na Allegro anemometr np. taki: https://allegro.pl/anemometr-miernik-wiatru-wiatromierz-gm816a-i7346850841.html będziesz miał przynajmniej jakiś wgląd na przepływy powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 03.08.2018 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 narazie nikt nie mieszka.... a za niedługo 3 osoby... robimy regipsy i jak było ustawione 5v to czulem sie jakby wentylacji nie bylo wcale (nawiew i wywiew 40%) . Nie wiem czy to za sprawa tego ze dalej jest budowa i po wprowadzeniu będzie lepiej ale komfortu było 0. Po zwiekszeniu na 7,5v od razu czuć róznicę... kupię ten anemomentr i zmierzę przepływy.... tylko co mi da wynik z niego uzyskany? mam znalesc odpowiednie napięcie dla 100% mocy czy dla 20% mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Popatrz na wykresy swojego reku. Wydajność przy danym biegu czy % nominalnej wydajnosci wentylatorów zależy od oporów całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.08.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 robimy regipsy I wciągasz cały ten pył do kanałów wywiewnych? Rzuć okiem na filtr w rekuperatorze, bo może jest już cały zabetonowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts