Iskierniczek 26.07.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Witam Pytanko jak w temacie, dlaczego wszędzie gdzie spryskałem trawę roundap 360SL pojawił się perz.Rozumiem, zę roundap na perz nie działa, ale go wcześniej tam nie było. Spryskałem trawę wszędzie tam gdzie nie mogłem dojść kosiarką a po czasie trawy nie ma ale perz-u w cholerę. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 działa na perz, ale jesli w glebie były uszkodzone kawałki kłączy to z nich odrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskierniczek 30.07.2018 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 działa na perz, ale jesli w glebie były uszkodzone kawałki kłączy to z nich odrasta. Dziękuję za odpowiedź. Ale od razu nasuwa się kolejne pytanie, czy jeśli teraz będę kosił trawę, pomiędzy którą gdzieś się jakiś ten perz uchował to czy mogę tak skoszoną trawę wrzucić do kompostownika? czy w tej sytuacji tak uzyskany kompost będzie nadawał się do grządek itp? czy "nowy" kompost będzie źródłem nowych chwastów perzu? W lidl-u jakiś czas temu kupiłem takie coś jak "aktywator kompostu" coś ok 9zł za opakowanie 3kg, i tym przesypuję kolejne warstwy skoszonej trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Perz rozrasta się z kłączy lub nasion. Nie z liści.Sama trawa ci się nie będzie dobrze kompostować, bo się zbija i utrudnia wymianę gazową. Kompost zamiast murszeć i pachnieć lasem, zaczyna gnić i śmierdzieć. Wymaga przerzucania rozluźniającymi resztkami - liśćmi, obierkami, nawet papierem (np. ręczniki papierowe z kuchni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts