Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niefachowo wykonana zmiana połaci dachowej - rzeczoznawca, sąd ?

arnet1

Recommended Posts

Witam,

Kilka dni temu zakończono u mnie wymianę połaci dachowej.

W mojej ocenie i w ocenie kierownika budowy w skali 2-5 jest to obecnie ocena 3- .

Proszę zwrócic uwagę na obróbki blacharskie , które są największym mankamentem.

Kolejna wada - wiele dachówek jest "luźnych" wg wykonawcy tak musi być. Proszę najpierw o Waszą ocenę, czy mam z tym działać dalej tzn. rzeczoznawca, sąd czy faktycznie jest wszystko OK tak jak twierdzi wykonawca.

IMG_20180719_181341.jpgIMG_20180719_181359.jpgIMG_20180719_181404.jpgIMG_20180719_181410.jpgIMG_20180719_181417.jpg

Zainteresowanym mogę podesłać więcej zdjęć

Bez przesady albo poprawia albo przychodzi inny dekarz robi to ładnie tak jak należy i odlicza od ich wynagrodzenia. Bertha równie dobrze można powiedzieć żeby sobie ten dekarz założył monitoring bo może mu się przydać gdy tego nie poprawi. Wcześniej czy później trafi kosa na kamień.....

• 2 weeks później...
Łatwo się krytykuje ale tu są dość trudne przejścia. Sprawa estetyki jest bezdyskusyjna ale zdjęcia są zrobione z bardzo bliskiej odległości. Warto by pokazać to z pozycji gruntu. Poprawić się tego nie da, to trzeba rozebrać i wykonać jeszcze raz (dlatego wykonawca nie chce tego poprawiać). Do sądu tu nie ma z czym iść tym bardziej, że oceniono robotę na 3- czyli zaliczono! Należało zwrócić na to uwagę w trakcie wykonywania. Gdyby były błędy w sztuce to co innego. Pozdrawiam.

Masz rachunki, umowę to załatwiaj polubownie. Jak zapłaciłaś to ekspertyza techn, prawnik i pisemka a na koniec do sądu.

Wg tego co pokazałaś na fotach to wszystkie obróbki i ten kosz są do poprawy, tylko jak bo wg mnie parapet okna jest na równo z dachówką a prawidłowo jego obróbka powinna nachodzić na dachówkę. Woda nie popłynie pod górkę, chyba, że sposobem speca z YT puścisz wodę pod pierwszą dachówką na drugą za nią.