arko010 28.07.2018 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Witam serdecznie. Sąsiad kupił działkę z pomieszczeniem gospodarczym który w linii prostej znajduje się 6-7 metrów od granicy mojej działki i 8-9 metrów max od ściany mojego domu z oknami. Wynajął ten budynek na stolarnie która bardzo uprzykrza mojej rodzinie życie. Pracują od 7 do 17-18 a zdarzało sie ze do 22 przez 6 dni w tygodniu tnąc , piłując , frezując itd ..jak to na stolarni.Szczególnie teraz w lato przy otwartych oknach czy tarasie mamy zapewniona pobudkę od 7 ranoInterweniowałem u osoby niewynajmującej która zapewniała mnie ze będzie zmieniał maszyny na lepsze wraz z rozwojem firmy ..wiec to dopiero początek mojego problemu. Sąsiad który to wynajął mówił ze jak nie to to zacznie tam chodowa kury nioski...wiec poczułem się zastraszany nijako.Mamy dwójkę bardzo małych dzieci i aby nie budzily się z samego rana musza spać przy zamkniętych oknach bo cała cześć mieszkalna znajduje się frontem do tego zakładu.Te pomieszczenie gospodarcze prawdopodobnie ma pozwolenie na działalność gospodarczą. I tu moje pytania, bo ja na pewno tak tego nie zostawię.Jak mogę z tym walczyć ?, jakie powziąć środki prawne, gdzie iść.Bardzo proszę o pomysły i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.07.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Pomiar poziomu głośności.Jeśli nie przekracza norm, a konczą pracę przed 22, to raczej nic nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.07.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) To się nazywa "nieuciążliwa działalność gospodarcza". Dopuszczona praktycznie w każdym planie zagospodarowania przestrzennego. Żeby było śmieszniej (wiem, że nie dla ciebie ale nasze prawo to często zbiór absurdów), nie ma definicji tego co to jest ta "nieuciążliwa działalność gospodarcza". Stosuje się w tym przypadku przepisy zawarte w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 9 listopada 201r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko. W punkcie 47 i 48 są zapisy, mówiąc ogólnie dotyczące stolarni. Niestety, jak tam przeczytasz taki zakład musi mieć odpowiednią wielkość. Twój przypadek się nie kwalifikuje. Wątpię, by jakiekolwiek interwencje w gminie cokolwiek dały. Jeżeli hałasy będą po godzinie 22 możesz wezwać straż miejską. Pozostają ci chyba działania trochę pozaprawne. Utrudnianie życia właścicielowi stolarni albo w ogóle działki. Możliwości masz bardzo dużo. Np, każda stolarnia musi spełniać normy dotyczące hałasu w pomieszczeniach, zabezpieczenia przeciwpożarowego, ubezpieczenia pracowników, zabezpieczenia maszyn, co jest zwykle pomijane czy zapylenia. Małe stolarnie z reguły nie spełniają większości wymagań. Wystarczy jedna kontrola i kara finansowa, by właściciela utemperować. Niestety oznacza to wojnę. Być może jednak nie będziesz miał wyjścia. Może trzeba pokazać pazurki, by cokolwiek osiągnąć? Coś jeszcze dopiszę. Opłacalnej wielkości hodowla kur niosek to już nie jest "nieuciążliwa działalność gospodarcza". Jest wymieniona w rozporządzeniu. Mała hodowla nie ma sensu finansowego. Edytowane 28 Lipca 2018 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arko010 28.07.2018 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Bardzo dziękuje wam za odpowiedzi. Czy wiecie może jaka jest minimalna odległość jaka takowy zakład musi zachować do granicy działki albo do okien posesji? ( u mnie o tyle jest źle ze mam je praktycznie przy granicy działki która jest przy tym zakładzie. Pytam nie bez kozery, dzwoniłem do inspekcji nadzoru budowlanego i aż mnie zmroziło ze niezależnie od tego czy to dom wolnostojacy czy tego typu zakład odległości sa takie same ..bodajże 5 m !! Co do rozpoczęcia ,,wojny" chyba jednak nie będę miał wyboru,. Dzis teściowa nie wytrzymała i w godzinach kiedy zona usypiała najmłodsze dziecko poszła z prośba aby byli ciszej ...gość wyskoczył na nią z dziennikiem ustaw i artykułami Chciał bym sie jednak na ta ,,wojne" odpowiednio przygotować. Wiem ze na nic mi wzywanie np strazy miejskiej bo hałas z tego zakładu jest rózny ..od naprawde głosnego do hałasu szlifowania itp ...a nie robia tego z zegarkiem w reku abym mógł zaplanować taka interwencje. Bardziej sklaniał bym sie do innej opcji ...bo czasem czuje lakier lub farby a budynek jest naprawde stary ...wiec tu pewne normy powinny byc zachowane a wydaje mi sie ze tak nie jest. Ale tu też nie moge stwierdzić kiedy takie lakierowanie nastapi po raz kolejny. Gdzie moge udac sie aby takowy zakład został skontrolowany naprawdę rzetelnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Jest MPZP? Co w nim stoi na temat przeznaczenia terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts