kris2682 28.07.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) WitamPytanie do mądrzejszch: żonie urodził się pomysł odrzewania podłogowego. Oczywiście po zakończeniu procesu projektowania, w oryginale są grzejniki.Więc zacząłem przeglądać neta jak to ugryźć. Wszędzie widzę że odbywa się to tak że na styropian kładzie się ta folie specjalna, do tego przytwiersza się rurki od podłogówki i robi się wylewke chyba docelowa. W moim projekcie jest tak patrząc od dołu1. Grunt rodzimy po zdjęciu humusu.2. Piasek 30cm ubijanu warstwami.3. Styropian 20cm pod styropian 1x folia PE4. Folia 0,1mm5. Płyta żelbetowa 10cm zatarta na gladko. 6. Gładź cemetowa 5, 5cm zbrojona siatką 7.panel na piance 1,5cm.Trochę nie rozumiem tej płyty żelbetowej, to tosamo co płyta fungamentowa? Dom pozadowiony na ławkach i ścianach fundamentowych. Jak z tą podłogówka da się zrobić?https://drive.google.com/file/d/1KsKwnyMwqeS_h4ZZ0TURCjnYc92Ac39H/view?usp=sharing Edytowane 28 Lipca 2018 przez kris2682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Styropian na piasek? I bez hydroizolacji? Płyta żelbetowa na to?Taniego projektanta pewnie wybrałeś. Standard to piasek, chudziak równo ze ścianą fundamentową, hydroizolacja najlepiej papa, styropian, folia, "wylewka" grzewcza z miksokreta, okładzina wierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 28.07.2018 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Mój błąd, edytowałem, miedzy piachem a styro jest folia. Dziwi mnie ta płyta żelbetowa. po co to?Projekt gotowy. Pani architekt adaptująca niestety nie wypatrzyła wielu rzeczy które powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 29.07.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Ta płyta żelbetowa to chyba chudziak, tylko u Ciebie inaczej nazwany. Nie rozumiem po co na nią jeszcze gładź cementowa, ale to nie moja branża - mało widziałem, mało wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 29.07.2018 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 W ty przypadku na płytę żelbetową najlepiej wyłożyć jeszcze dodatkową warstwę folii PE, na niej układamy styropian najlepiej z przyklejoną fabrycznie folią (metalizowaną bądź laminowaną) ewentualnie styropian z folią z wystającymi wypustkami (Profil), na izolacji rozkładamy pętle z rur grzewczych (np. Blue Floor), w zależnosci od wielkości powierzchni ogrzewanej należy wykonac dylatację na mniejsze pola oraz zdylatować (oddzielić) docelową płytę grzewczą od ścian zewnętrznych, filarów lub słupów. Całość zalewamy wylewką betonową (będzie stanowić płyte grzewczą) o grubości około 6,5 cm nad powierzchnią rur. Na wylewce układamy docelową wykładzinę. Pętle grzewcze muszą posiadać konkretne rozstawy które zadecydują o mocy grzewczej instalacji. Tę kwestię należy określić na podstawie danych o zapotrzebowaniu na ciepło poszczególnych pomieszczeń. Dobrze jest też wiedzieć z jakim źródłem ciepła będzie współpracować instalacja OP. P.S. Żona miała bardzo dobry pomysł z podłogówką Polecam instalację OP w całości budynku, grzejniki drabinkowe jedynie w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts