WandaL 29.07.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Witam planuje ogrodzić działkę jak najtańszym kosztem i żeby z działeczki kurki nie uciekały do tego planuje tez dokupić słupki. Zna ktos jakiś fajny sklep z tyakimi ogrodzeniami /siatkami ślaskie?Dziekuje za pomoc pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambaras 10.09.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Jak zwykla siatka to w markecie budowlanym coś takiego znajdziesz. Ale prezencja będzie wątpliwa więc raczej czegoś porządniejszego lepiej poszukać np. modułowe ogrodzenie, może być Joniec bo ceny mają spoko a jednak jest trochę możliwości aranżacyjnych. Ja bym radziła bloczki plus gabion z kamykami, tanio będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 10.09.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Najtańszy koszt, siatka leśna gęsta od dołu i jak na dłużej to słupki metalowe i zalać.Jak na czas np budowy stare stemple i siatkę rozciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michauek 06.10.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Cześć Żeby nie zakładać nowego tematu podłączę się tutaj. Mam do wykonania 700mb ogrodzenia- 3 odcinki po około 200-300mb. Dookoła mojej działki są pola uprawne i widok jest mało kuszący, wieje, a poza tym chcę działkę ogrodzić na tyle, żeby nie podkradały się lisy, nie uciekały kury, ale żeby wyglądało to jak najbardziej naturalistycznie- nie po to wyprowadzam się poza miasto, żeby oglądać siatkę. Chcę całość obsadzić obronna- naturalistycznym żywopłotem złożonym z około 10 gatunków przymieszanych, piętrowych. Mam dużo miejsca, z doborem roślin ne mam problemu, natomiast całość chcę wzmocnić siatką. Po pierwsze po to żeby ogrodzenie spełniało swoja funkcję także w miejscach gdzie się może przerzedzić, a po drugie aby być zabezpieczonym w pierwszych latach wzrostu roślin Długość ogrodzenia jest znaczna, a muszę wydać jak najmniej pieniędzy dlatego planuję tak: co 3,5mb świdrem fi25 wywiercić dziury o głębokości 90cm Zalać je 80cm betonu Osadzić w nim słupki na głębokość 50cm Gdy wszystko stężeje wykopać między nimi bruzdę o głębokości około 20cm i szerokości około 10cm Do bruzdy i nad betonem (zostaje 10cm) powkładać spore kawałki gruzu i kamieni polnych (obydwu mam pod dostatkiem) tak żeby wystawały około 10cm ponad grunt Na słupki naciągnąć siatkę leśną tak, żeby nachodziła na gruz/kamienie Obsypać kamienie ziemi z wykopu bruzd (żyzna ziemia bo płytko kopana) Posadzić 3-4m szerokości pas drzew i krzewów po mojej stronie działki Czekać na wzrost krzewów i zarastanie obsypanych kamieni trawą i chwastami Obserwować ogrodzenie, gzie dzikie zwierzęta lub mój pies znajduje drogę przejścia (nieszczelność kamieni, odginanie siatki Czy ten pomysł ma sens? A jeśli ma słabe strony to proszę o wskazanie. Załączam rysunek poglądowy, w którym pomagał mi syn, Michałek, któremu już z góry dziękuję za przyszła pomoc w budowie ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.10.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Rozsądny kompromis, lecz trzeba mieć na uwadze częste patrole, czy dziki nie poderwały siatki. Potrafią się wbić pod siatką , to jest 200kg rozpędzonego mięsa z twardym grzbietem i gwizdem tuż nad ziemią. Widziałem watahę gdy przebiegała pod siatką, tak ze 30m od nas. Na czele największy -wbił sie pod siatkę naciągnietą na drutach na oko ze 3mm, zanim przebiegł pierwszy już następne wbijały się pod siatkę . Przebiegło z osiem sztuk, siatka opadła, druty zadzwoniły o słupki, zostały tylko ślady na zrytej ziemi. Nikt nie zdażył nawet wyjąć komórki ani aparatu. Dlatego obciążenie kamieniami jest bardzo ważne i dopóki drut siatki nie pęknie pod naporem Ek=mv^2/2 to bedzie dobrze. Jeśli zimą nasypie dużo sniegu to sarny przeskoczą, a wtedy pozostaje tylko otwarcie bramy i nagonka w kierunku bramy. Może się przydać fotopułapka skierowana w newralgicznym kierunku, wszystko bedzie zapisane tropami na śniegu. Rysunek udany, masz pożytek z Michałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.10.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Cześć Długość ogrodzenia jest znaczna, a muszę wydać jak najmniej pieniędzy dlatego planuję tak: co 3,5mb świdrem fi25 wywiercić dziury o głębokości 90cm Zalać je 80cm betonu Osadzić w nim słupki na głębokość 50cm Gdy wszystko stężeje wykopać między nimi bruzdę o głębokości około 20cm i szerokości około 10cm Do bruzdy i nad betonem (zostaje 10cm) powkładać spore kawałki gruzu i kamieni polnych (obydwu mam pod dostatkiem) tak żeby wystawały około 10cm ponad grunt Na słupki naciągnąć siatkę leśną tak, żeby nachodziła na gruz/kamienie Obsypać kamienie ziemi z wykopu bruzd (żyzna ziemia bo płytko kopana) Czy ten pomysł ma sens? A jeśli ma słabe strony to proszę o wskazanie. Pomysł ok, ale zrób to tak jak robią przy autostradach, będzie taniej i szybciej 1. Siatka leśna zagęszczona u dołu 2. Słupki nie na fundamentach betonowych, tylko na kotwach wbijanych 3. Siatka zagłębiona na 40cm, a nie na 10 - po prau deszczach będzie na wierzchu 4. Kopiesz małą koparką rów wzdłuż ogrodzenia, w dno wbijasz słupki na kotwach, potem rozwijasz i naciągasz siatkę, zasypujesz, koniec roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariett 03.11.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Kup po prostu w makecie budowlanym najtańszą siatkę leśną plus słupki i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matylda95 14.11.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Witam planuje ogrodzić działkę jak najtańszym kosztem i żeby z działeczki kurki nie uciekały do tego planuje tez dokupić słupki. Zna ktos jakiś fajny sklep z tyakimi ogrodzeniami /siatkami ślaskie? Dziekuje za pomoc pozdrawiam!!! Jednak myślę że trzeba pomyśleć nad czymś porządniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek12344 28.11.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Panele ogrodzeniowe z drutem fi 4mm, w zupełności wystarczą tutaj to masz jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts