Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek w piaskownicy

Recommended Posts

Witam serdecznie

Czytam forum od czasu kiedy dojrzała we mnie myśl o budowie domu czyli dobrych kilka lat. Postanowiłem założyć dziennik ponieważ ja z dzienników tutaj założonych dowiedziałem się wielu rzeczy i może ktoś w przyszłości dowie się czegoś ciekawego z mojego. Liczę także, że WY forumowicze, będziecie mi wytykać błędy w moim rozumowaniu, a także pomagać podejmować decyzję itp.. Nie jestem zbyt dobry w regularnym pisaniu ale postaram się aktualizować przyszłe postępy na bieżąco.

A więc tak:

Działka na której ma stanąć dom ma 1500 m2 i wymiary 30x50. W domu maja zamieszkać żona z dwójka małych dzieci 4 i 1,5 roku, teściowa, no i ja.

Wymarzyłem sobie parterówkę, ponieważ przez ponad 30 lat mieszkałem w 2 blokach i zawsze na ostatnim piętrze, dlatego schodów nie lubię :))

Dom ma mieć niecałe 130 m2 powierzchni, na planie prostokąta z dachem dwuspadowym, na płycie fundamentowej, ściany z silikatów 18, konstrukcja dachu z wiązarów prefabrykowanych. Ogrzewany pompą ciepła powietrze-woda. Na tą chwilę to chyba wszystko Zdecydowałem się na projekt indywidualny, który jest już chyba ostatecznie gotowy, a ostatnią koncepcje załączam poniżej. Mam kilka pytań i wątpliwości ale to innym razem. Tymczasem wszystkie pytania i uwagi mile widziane.

rzut.jpgmodel.jpg

Witamy! Też marzyła nam się działka 1500m, no ale przegapiliśmy moment i sprzątnęli nam ją sprzed nosa... także gratulacje! Zwłaszcza że przy parterówce w końcu przestrzeń potrzebna :) Zwarta bryła, dwuspadowy dach zawsze na plus. Nie planujecie garażu? Czy w przyszłości są plany?

• 2 weeks później...

Witam

Dawno mnie nie było, ale za bardzo nic się nowego nie dzieje. Mam do was jednak pytanie:

Ile wody zużywacie do podlewania waszych ogródków ?

Mam mieć w przyszłym roku podciągnięty wodociąg ale zastanawiam się nad studnią do podlewania ? Nie wiem czy zrobić studnie kopaną czy jednak wierconą, zależy od tego czy i kiedy by się ewentualnie taka studnia zwróciła. A nie potrafię ocenić ile wody będę potrzebował na podlanie około 800-1000 m2 w ciągu roku, ale tak praktycznie, a nie książkowo :))) stąd pytanie ile tej wody idzie u was ??

Sprawdź w gminie, czy nie ma ograniczen co do podlewania w upały. Jak nie, to jeszcze wypytaj tambylców, czy nie ma problemów z ciśnieniem.

Jak faktycznie masz wolny wybór źródła podlewania (znaczy ciśnienie jest, ograniczeń nie ma) to bym się nie bawił w studnię. No, chyba, ze planujesz naprawdę wodochłonny ogród.

Rozkładnpomieszczen jak dla mnie słaby. Chyba, że to celowa złosliwość i pokoik dla teściowej z oknem tylko na północ i hałasami tak długo, jak ktoś urzeduje w części dziennej + konieczność defilowania do toalety wśród oklasków, gdy Ty lub Twoje dzieci przyjmować bedą gości w salonie.

Chyba, ze to przy jadalni to biuro rachunkowe. Ale wtedy dzici w jednym pokoju?

Przy takich założeniach brałbym to (albo wzorował się).

Edytowane przez Kaizen

Wodochłonny to ogród raczej nie będzie (dużo trawy, jakiś ogródek mały z kwiatkami i warzywami), problemem jest raczej to, że na działce pod cienką warstwą hummusu, mam sam piasek i woda nawet po największych ulewach wsiąka baaardzo szybko.

Co do pokoju "na uboczu", teściowa okno sama sobie zażyczyła od tamtej strony, a na imprezach bawi się z nami (taka w porządku kobitka jest :)) :))

• 1 month później...

Witam

W końcu zaczęło się coś dziać. Wysłałem kilka zapytań z prośbą o wycenę płyty fundamentowej.

eco.jpg

grand.jpg

lodz.jpg

Z tych trzech skłaniam się ku opcji z ogrzewaniem podłogowym w płycie, chociaż zakładałem tradycyjną płytę. Czy ktoś kto ma grzewczą płytę fundamentową mógłby napisać czy jest zadowolony ? czy coś by zrobił inaczej ?