johnybravo81 30.07.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Witam serdecznie Czytam forum od czasu kiedy dojrzała we mnie myśl o budowie domu czyli dobrych kilka lat. Postanowiłem założyć dziennik ponieważ ja z dzienników tutaj założonych dowiedziałem się wielu rzeczy i może ktoś w przyszłości dowie się czegoś ciekawego z mojego. Liczę także, że WY forumowicze, będziecie mi wytykać błędy w moim rozumowaniu, a także pomagać podejmować decyzję itp.. Nie jestem zbyt dobry w regularnym pisaniu ale postaram się aktualizować przyszłe postępy na bieżąco. A więc tak: Działka na której ma stanąć dom ma 1500 m2 i wymiary 30x50. W domu maja zamieszkać żona z dwójka małych dzieci 4 i 1,5 roku, teściowa, no i ja. Wymarzyłem sobie parterówkę, ponieważ przez ponad 30 lat mieszkałem w 2 blokach i zawsze na ostatnim piętrze, dlatego schodów nie lubię ) Dom ma mieć niecałe 130 m2 powierzchni, na planie prostokąta z dachem dwuspadowym, na płycie fundamentowej, ściany z silikatów 18, konstrukcja dachu z wiązarów prefabrykowanych. Ogrzewany pompą ciepła powietrze-woda. Na tą chwilę to chyba wszystko Zdecydowałem się na projekt indywidualny, który jest już chyba ostatecznie gotowy, a ostatnią koncepcje załączam poniżej. Mam kilka pytań i wątpliwości ale to innym razem. Tymczasem wszystkie pytania i uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voopeem 30.07.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Witamy! Też marzyła nam się działka 1500m, no ale przegapiliśmy moment i sprzątnęli nam ją sprzed nosa... także gratulacje! Zwłaszcza że przy parterówce w końcu przestrzeń potrzebna Zwarta bryła, dwuspadowy dach zawsze na plus. Nie planujecie garażu? Czy w przyszłości są plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnybravo81 30.07.2018 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Szukaliśmy takiej działki minimum 1200 m2, udało się nawet większą w przystępnej cenie. A garażu nie planuję, budżet jest ograniczony, a samochód nie chce się dołożyć więc będzie nocować na dworze )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnybravo81 13.08.2018 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Witam Dawno mnie nie było, ale za bardzo nic się nowego nie dzieje. Mam do was jednak pytanie: Ile wody zużywacie do podlewania waszych ogródków ? Mam mieć w przyszłym roku podciągnięty wodociąg ale zastanawiam się nad studnią do podlewania ? Nie wiem czy zrobić studnie kopaną czy jednak wierconą, zależy od tego czy i kiedy by się ewentualnie taka studnia zwróciła. A nie potrafię ocenić ile wody będę potrzebował na podlanie około 800-1000 m2 w ciągu roku, ale tak praktycznie, a nie książkowo )) stąd pytanie ile tej wody idzie u was ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Sprawdź w gminie, czy nie ma ograniczen co do podlewania w upały. Jak nie, to jeszcze wypytaj tambylców, czy nie ma problemów z ciśnieniem. Jak faktycznie masz wolny wybór źródła podlewania (znaczy ciśnienie jest, ograniczeń nie ma) to bym się nie bawił w studnię. No, chyba, ze planujesz naprawdę wodochłonny ogród. Rozkładnpomieszczen jak dla mnie słaby. Chyba, że to celowa złosliwość i pokoik dla teściowej z oknem tylko na północ i hałasami tak długo, jak ktoś urzeduje w części dziennej + konieczność defilowania do toalety wśród oklasków, gdy Ty lub Twoje dzieci przyjmować bedą gości w salonie. Chyba, ze to przy jadalni to biuro rachunkowe. Ale wtedy dzici w jednym pokoju? Przy takich założeniach brałbym to (albo wzorował się). Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnybravo81 14.08.2018 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Wodochłonny to ogród raczej nie będzie (dużo trawy, jakiś ogródek mały z kwiatkami i warzywami), problemem jest raczej to, że na działce pod cienką warstwą hummusu, mam sam piasek i woda nawet po największych ulewach wsiąka baaardzo szybko. Co do pokoju "na uboczu", teściowa okno sama sobie zażyczyła od tamtej strony, a na imprezach bawi się z nami (taka w porządku kobitka jest ) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnybravo81 28.09.2018 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Witam W końcu zaczęło się coś dziać. Wysłałem kilka zapytań z prośbą o wycenę płyty fundamentowej. Z tych trzech skłaniam się ku opcji z ogrzewaniem podłogowym w płycie, chociaż zakładałem tradycyjną płytę. Czy ktoś kto ma grzewczą płytę fundamentową mógłby napisać czy jest zadowolony ? czy coś by zrobił inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts