Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drzwi prysznicowe łamane, składane do środka. Ręczniki między kabiną a umywalką.

[ATTACH=CONFIG]417487[/ATTACH]

Albo tak:

[ATTACH=CONFIG]417488[/ATTACH]

Łazienka z wanną jest pomniejszona i z dwóch stron ograniczona ścianami nośnymi więc nie widzę tam możliwości upchnięcia prysznica 120x90cm. Albo prysznic 90x90 w jednej linii w wanną 140cm (jak w propozycji aniki1003 z wątku o łazience) albo dalsze zmiany w ścianach.

A co powiesz na takie przesunięcie ścian w łazience nr 1

2321.jpg

snapshot-Mon, 20 Aug 2018 17_29_46 GMT.jpg

Pozostaje nam wtedy oddzielona część nocna od dziennej, goście mogą korzystać z łazienki nie zaglądając do strefy prywatnej, a w korytarzu zostaje miejsce na schowek czy też szafę

Edytowane przez iroxxx

Tej części korytarzyka nie nazwałabym bardzo prywatną, ostatecznie można zrobić drzwi dwuskrzydłowe lub suwane chowane w ścianie za sedesem.

Ł4.jpg

Planujesz fajny sufit w salonie a chcesz popsuć pewną przejrzystość układu dostawiając kawałki ścian - z jednej strony to ma chyba być zasłonięcie drzwi do łazienki a ta przy wiatrołapie po co?

W łazience układ teoretycznie mógłby być ale przy przesunięciu ściany w stronę salonu, żeby przy umywalce sensownych rozmiarów nie przeciskać się do prysznica i mieć miejsce na wycieranie się.

Troche inne podejście.

3) Ściana nośna przez środek części prywatnej (ewentualnie nośna "dolna" ściana łazienek - po wyrównaniu). Korytarz ma 120cm szerokości a pokoje dzieci i łazienka ok.325cm. Można przesunąć ścianę nośną w lewo o jakieś 20cm - poszerzyć część korytarza oraz sypialnię małżeńską oraz p.gościnny. Opcjonalnie drzwi suwane chowane w ściane łazienki dla większej prywatności. W salonie nie podoba mi się ustawienie kanapy tyłem do okien i dosunięcie jej do ściany - siedząc na niej możesz gapić sie tylko w ściany lub korytarz, żeby wyjść na taras musisz ja okrążyć, część stołowa wydaje sie za duża (zwłaszcza jeśli chcesz mały stół). Moja propozycja na rysunku. Różowa linia to środek sufitu nad salonem, niebieska - środek południowo-zachodniej elewacji na której wstawiłabym okno np.180cm.

d3.jpg

4)Tu starałam się wcisnąć prysznic 120x90cm do głównej łazienki(240x270cm). Pralka o głębokości ok.45cm - jak chcesz głębszą to można ja dać do szafy przy wc lub do wc powiększonego o kawałek garderoby. Zauważyłam też, że na rzutach masz przesunięte biurka (żeby mieć dostęp do okien?) - jak dla mnie to biurko albo w całości pod oknem albo całkowicie pod ścianą a nie tak pół na pół (kwestie wizualne) - narysowałam ustawione bokiem do okien. Jeśli kanapę wolisz z widokiem na to kto wchodzi do domu to raczej ustaw ją na środku (za jej plecami np.komoda).

Są dwie ściany nośne wydzielające łazienkę i wc z garderobą. Ta część domu przedłużona o ok.50cm.

d4.jpg

Alicyja dzięki za super pomysły i poświęcony czas. Pozostają nam 2 wersje do wyboru:

1 Wersja bazująca na naszej pierwotnej koncepcji

Zmiany

Najwęższy pokój poszerzony, pozostaje wnęka ok 30cm

Pierwszy korytarz zwężony

Drugi korytarz poszerzony, powstaje miejsce na szafę

Ściana łazienki wyrównana ze ścianą pokoi po stronie północnej

snapshot-Wed, 22 Aug 2018 16_47_49 GMT.jpg22.jpg

2 Wersja bazująca na Twojej wersji nr2

Zmiany

Prysznic przeniesiony do głównej łazienki do wnęki

Drzwi do sypialni przeniesione do przedpokoju

Zwężony wiatrołap oraz pom. gospodarcze

Tutaj jeszcze zastanawiam się nad zamianą kuchni z pomieszczeniem gospodarczym

2.jpg2.jpg

Plusy wersji 1 - miejsce na szafę w przedpokoju, nie wchodzimy prosto do salonu, minusy - najmniejszy pokój nadal ma małą wnęke, mniejszy salon

Plusy wersji 2 - olbrzymi salon, fajny widok na okno gdy wchodzimy z wiatrołapu. Minusy - z salony widać całą resztę domu, dużo drzwi trochę jak w hotelu, brak miejsca na dodatkową szafę

Co sądzicie?