Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom ZERO na równo z wieńcem na fundamencie.

magdziek

Recommended Posts

Najpierw nasz kierownik budowy wymusił na nas zrobienie wieńca na fundamencie, przekonując że jest on niezbedny mimo że w projekcie takiego rozwiązania nie ma. Teraz okazuje się że wymyslił i kazał tak zrobić budowlańcom że chudziak bedzie w zagłebieniu a poziom zero bedzie na równi z wieńcem na fundamencie. Nawet nasz majster był zdziwiony takim rozwiązaniem - ale jak kierownik kazał tak zrobił. Zostałam tylko poinformowana po fakcie. Na budowaniu sie nie znam , wiec nie widziałam w tym nic złego. Dopiero mnie tkneło i zaczełam przeszukiwać forum jak nasz znajomy hydraulik zwrócił nam na to uwagę przy rozkładaniu kanalizacji. Chudziak jeszcze nie wylany.

Zmień kierubuda, jak nie pilnuje realizacji zgodnie z projektem. Do tego psuje.

Chudziak ma być na równo ze ścianą - więc poziom zero odpowiednio wyżej wypadnie, jak dołożysz hydroizolację (na płasko aż do końca izolacji termicznej fundamentów), styropian, wylewkę i okładzinę.

Na sam wieniec się zgodziłam, natomiast stan zero na równi z wieńcem nie był ze mną konsultowany. Chudziaka jeszcze nie ma więc mam nadzieję ze nie wszystko stracone :-) Pytanie czy moge na tym etapie podnieść zero do góry o te 30 cm (20 stryropianu/ 8 wylewki/ 2 cm płytki/panele). Z wysokosci pomieszczenia nie uszczknę bo wysokość do dolnego pasa wiazarów to 2,8, chciałam do wiązarów od spodu montować rury do wentylacji mechanicznej , potem sufit podwieszany na ruszcie, wiec wysokośc pomieszczenia pewnie wyjdzie jakieś 2,6 max.

Na sam wieniec się zgodziłam, natomiast stan zero na równi z wieńcem nie był ze mną konsultowany. Chudziaka jeszcze nie ma więc mam nadzieję ze nie wszystko stracone :-) Pytanie czy moge na tym etapie podnieść zero do góry o te 30 cm (20 stryropianu/ 8 wylewki/ 2 cm płytki/panele). Z wysokosci pomieszczenia nie uszczknę bo wysokość do dolnego pasa wiazarów to 2,8, chciałam do wiązarów od spodu montować rury do wentylacji mechanicznej , potem sufit podwieszany na ruszcie, wiec wysokośc pomieszczenia pewnie wyjdzie jakieś 2,6 max.

Wieniec OK, tylko czemu w takim razie tak wysoko?

O 30cm pewnie nie możesz podnieść - masz 2% "luzu" co do wysokości budynku. Więcej wymaga pracy projektanta i zmiany PnB. Wbrew pozorom podniesienie chudziaka to spora zmiana, bo musisz potem odpowiednio wszystko podnieść - jak nie dopilnujesz, to schody wychodzą dziwnie, drzwi za niskie i inne cuda.

Na jakiej wysokości względem terenu miałeś mieć poziom zero?

teraz nie pamiętam dokładnie ale dość wysoko wyszło (70cm od przodu -może więcej, od tyłu domu jakieś 50 cm). Na pewno bedziemy musieli trochę ziemi dowieźć, również ze wzgledu na kanalizację bo cięzko bedzie zachować odpowienie spadki robiąc przyłacza. Musze poważnie z kierownikem budowy porozmawiać - co dalej...