Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie lampy czujnikiem pir

Recommended Posts

Witam.

Kupiłem lampę zewnętrzna http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7341738045 chciałem ją podłączyć pod łącznik aby przy włączonym zaświecala się i swiecil się podczas ruchu a przy wyłączonym nie włączała się wogole.

Niestety poległem, nie wiem czy lampa była uszkodzona czy może mam instalacje zrobiona pod lampę bez czujnika?

W domu jest łącznik pojedynczy na dwa przewody, brązowy i niebieski i takie też wpialem do niego. Na zewnątrz do lampy są trzy przewody, połaczylem kolorami tak jak w lampie z aukcji, brązowy, niebieski i żółto-zielony. Efekt był taki, że po włączeniu włączeniu włącznikiem zaświecala się ale nie wylaczala mimo ustawionego minimalnego czasu i czujnika światła aby w dzień nie swiecila.

Czy problem jest z lampa czy instalacja?

Witam.

Kupiłem lampę zewnętrzna http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7341738045 chciałem ją podłączyć pod łącznik aby przy włączonym zaświecala się i swiecil się podczas ruchu a przy wyłączonym nie włączała się wogole.

Niestety poległem, nie wiem czy lampa była uszkodzona czy może mam instalacje zrobiona pod lampę bez czujnika?

W domu jest łącznik pojedynczy na dwa przewody, brązowy i niebieski i takie też wpialem do niego. Na zewnątrz do lampy są trzy przewody, połaczylem kolorami tak jak w lampie z aukcji, brązowy, niebieski i żółto-zielony. Efekt był taki, że po włączeniu włączeniu włącznikiem zaświecala się ale nie wylaczala mimo ustawionego minimalnego czasu i czujnika światła aby w dzień nie swiecila.

Czy problem jest z lampa czy instalacja?

Raczej problem z elektrykiem. W domu łącznik na dwa przewody niebieski i brązowy, a przecież tak być nie powinno. Na początek trzeba ustalić czy kolory znaczą co znaczyć powinny.

• 3 weeks później...

Z Twojego opisu prawdopodobnie problem jest z samą lampą, jednak żeby się upewnić zamień lampę na zwykłą bez czujników i sprawdź czy wyłącznik powoduje jej zapalanie. Sprawdź przy okazji, czy wyłącznik przerywa na pewno przewód fazowy bo z opisu wynika, że kolory przewodów dla Twojego elektryka niekoniecznie miały znaczenie. Na końcu należało by jeszcze sprawdzić lampę spokojnie na stole warsztatowym.

Pozdrawiam