Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowanie chudziaka pod papę

marcin225

Recommended Posts

Czy gruntowaliście chudziaka pod zgrzanie papy? Miałem dać jakiś grunt ale dzisiaj wykonawca mi powiedział , że pierwsze słyszy i może śmierdzieć. Dodatkowo znalazłem takie coś na internecie:

""Gruntowanie preparatem Siplast Primer Szybki Grunt SBS może być stosowane tylko w pomieszczeniach nie przeznaczonych na stały pobyt ludzi. Zadaniem preparatu gruntującego jest związanie z podłożem pyłów powierzchniowych (np. pyłu betonowego lub kurzu) aby nie przeszkadzał w przyklejeniu papy zgrzewalnej do podłoża. To jedyne zadanie podkładu gruntującego - jego stosowanie nie poprawia hydroizolacyjności układu. W pomieszczeniach, w których będą przebywać na stałe ludzie należy odkurzyć z pyłów podłoże - wtedy uzyska się podobny efekt umożliwiający zgrzanie papy."

Wychodzi na to , że wystarczy dokładnie odkurzyć posadzkę i tyle. W sumie to samo mi powiedział dzisiaj wykonawca.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Nie ma sensu gruntowanie chudziaka, bo zgrzewasz tylko zakład. To bezpieczniejsze w sytuacji, gdyby chudziak pękł czy osiadł (a ściana fundamentowa nie). Zgrzany do chudziaka ma mniejszą możliwość "pracy".

Przecież nie chodzi o to, żeby papa trzymała się chudziaka (i tak nie spadnie) tylko żeby tworzyła jedną szczelną powierzchnią.

• Like 1

Nie ma sensu gruntowanie chudziaka, bo zgrzewasz tylko zakład. To bezpieczniejsze w sytuacji, gdyby chudziak pękł czy osiadł (a ściana fundamentowa nie). Zgrzany do chudziaka ma mniejszą możliwość "pracy".

Przecież nie chodzi o to, żeby papa trzymała się chudziaka (i tak nie spadnie) tylko żeby tworzyła jedną szczelną powierzchnią.

Nie czytać tych głupot, technologia stosowania pap jako hydroizolacji to gruntowanie a nastepnie zgrzewanie po calosci do podloza jak i na odpowiednik zakładach,

żaden producent pap nie potwierdzi bzdur pisanych przez użytkownika Kaizen

A jak pęknie chudziak ? Wtedy rozerwie papę i po hydroizolacji. Też nie widzę sensu zgrzewania po całości, tylko zakłady żeby było szczelnie. Jak dajesz folię to też zgrzewasz ?

Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy kładzeniem foli a papy to tylko należy współczuć.

Ps. chciałbym zobaczyć jak przykleisz folię po całości do podłoża a nie tylko zakłady .

papa jest na tyle elastyczna że od byle pękniętej ryski się nie przerwie :)

Dobra uwaga co do elastycznosci - trzeba wybierać papę zbrojoną elastyczniejszym poliestrem, a nie włóknami szklanymi.

Nie zmienia to faktu, że zgrzanej wystarczy mniejsza rysa, niz niezgrzanej do przerwania. A czy i jakie pęknięcie się pojawi nie przewidzisz. Zawsze warto wybiierać bezpieczniejsze rozwiazanie - a zgrzewanie cała powierzchnią to tylko dodatkowy koszt i praca, która tylko szkodzi.

Edyta:

Tutaj rady producenta papy w tym temacie

Edytowane przez Kaizen

Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy kładzeniem foli a papy to tylko należy współczuć.

Ps. chciałbym zobaczyć jak przykleisz folię po całości do podłoża a nie tylko zakłady .

A co ma piernik do wiatraka ? Jedni kładą folię inni papę. Folie kładą, łączą taśmą, nie kleją z podłożoną pod ściany papą czy folią i też jest dobrze i żyją, mniej siwych włosów mają niż my. Papa fajna rzecz i też będę kładł takową, ale nie widzę sensu grzania jej po całości. Więcej uszkodzeń może powstać przy zgrzewaniu z podłożem, nie licząc tego że po podgrzaniu papa robi się w tym miejscu mniej elastyczna. Jakiś argument by się przydał, jakieś zjawisko, co daje zgrzanie ? tym się posługujmy a nie bo producent taki mówi bo tak mówi technologia, a czemu nie .. bo tak. Do tego gruntowanie ... nie macie co z kasą robić ?

Jakiś argument by się przydał, jakieś zjawisko, co daje zgrzanie ? tym się posługujmy a nie bo producent taki mówi bo tak mówi technologia, a czemu nie .. bo tak.

Przed połozeniem papy na chudziaku u siebie szukałem instrukcji czy wytycznych. I jedyne zalecenia, które znalazłem to te z linka który wrzucałem. Z przekonującą mnie argumentacją.

Nie widziałem zaleceń żadnego producenta, żeby przygrzewać papę do chudziaka.

jak papa nie będzie przygrzana będziesz po niej łaził zarówno ty jak i elektrycy tynkarze itp. to też może gdzieś pęknąć gdzieś na jakimś kamieniu z chudziaka się

przedziurawić

To musiałby być specjalny kamień - np odpowiedno ustawiony krzemienny grot dzidy.

Tyle, że przygrzanie nic nie pomoże w takim przypadku. A raczej pogorszy sprawę już w czasie przygrzewania w tym miejscu rozciągając i osłabiając papę.

A co ma piernik do wiatraka ? Jedni kładą folię inni papę. Folie kładą, łączą taśmą, nie kleją z podłożoną pod ściany papą czy folią i też jest dobrze i żyją, mniej siwych włosów mają niż my. Papa fajna rzecz i też będę kładł takową, ale nie widzę sensu grzania jej po całości. Więcej uszkodzeń może powstać przy zgrzewaniu z podłożem, nie licząc tego że po podgrzaniu papa robi się w tym miejscu mniej elastyczna. Jakiś argument by się przydał, jakieś zjawisko, co daje zgrzanie ? tym się posługujmy a nie bo producent taki mówi bo tak mówi technologia, a czemu nie .. bo tak. Do tego gruntowanie ... nie macie co z kasą robić ?

Właśnie dlatego że szanuję swoją kasę wykonałem to lepiej i zgodnie z zaleceniami technologicznymi producenta.

Koszt silast primera przy koszcie papy - pomijalny , a wykonanie własnoręcznie - możesz ocenić na fotce powyższej.

Kaizen jak umiesz czytać ze zrozumieniem to spróbuj http://www.fundament.icopal.pl/ProduktySystemu/Fundament%204-0.aspx Przeczytaj KRYTERIUM SZCZELNOŚĆ .

"Specjalistyczna papa modyfikowana kauczukiem SBS zaprojektowana wyłącznie do zabezpieczania fundamentów.

"

I jeszcze twierdzisz, że robisz zgodnie z zaleceniami producenta? Jego zdaniem nie nadaje się na chudziaka. I nic nie napisał o przygrzewaniu do niego.