Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowanie chudziaka pod papę

marcin225

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.fundament.icopal.pl/~/media/BFIPL/ebooks/PL/fb_raportfundament/files/assets/basic-html/index.html#6 tu sobie poczytaj o szkodliwości.

PS. po przyklejeniu szczelnie do chudziaka ( przed montażem okien - wietrzyło się 24h dobę ), po ok 2 miesiącach poszły styro i wylewka anhydrytowa, na to 1,5 cm gres ze szczelnymi fugami epoksydowymi .

Zamieszkałem 2 latach od zastosowania papy. Normalnie takie wyziewy że strach mieszkać.

To musiałby być specjalny kamień - np odpowiedno ustawiony krzemienny grot dzidy.

Tyle, że przygrzanie nic nie pomoże w takim przypadku. A raczej pogorszy sprawę już w czasie przygrzewania w tym miejscu rozciągając i osłabiając papę.

widzę że na wszystko masz najlepszą odpowiedź :D a prawda taka że i tak i tak jest dobrze bo chudziak na tyle nie pęknie żeby przerwać papę a jak pęknie to tak samo i łączenia mogą się rozerwać, ale na pewno zaraz napiszesz kontrargument

ale na pewno zaraz napiszesz kontrargument

Nie ja jestem autorem takiego zalecenia ani argumentacji. To producent papy napisał:

"Nie należy jej jednak zgrzewać z podłożem, tylko zgrzać dokładnie na zakładach wzdłużnych i poprzecznych oraz połączyć z izolacją poziomą ścian fundamentowych.. Brak zgrzania z podłożem zmniejsza niebezpieczeństwo pękania papy przy ewentualnych pęknięciach "chudziaka" związanych z np. osiadaniem budynku (co ma miejsce do kilku lat od wybudowania). "

Odnoszenie metody ukladania papy na fundamencie nie ma sensu. Tam jak beton pod papą pęknie to przerwanie hydroizolacji będzie najmniejszym zmartwieniem. Natomiast pękniecie chudziaka czy styku chudziaka z fundamentem to nic niezwyklego i hydroizolacja powinna być na to przygotowana.

Jeden producent w prostych słowach, zdecydowani odradza zgrzewanie do chudziaka, żaden nie zaleca.

Edytowane przez Kaizen

^^

Technologia kladzenia papy termozgrzewalnej polega na zgrzaniu papy z zagruntowanym podlozem i zadne piprzenie glupot tego nue zmieni

Wszystko fajnie, ale argument podaj ? to że technologia to już wiemy, teraz pasuje dać argument do uzasadnienia. Jak zgrzewamy to coś się zmienia w papie ? przyklejona do podłoża nie tworzy warstwy wilgoci pod nią ? a może zgrzewanie to po prostu wykorzystywanie tej warstwy pierwszej papy jako izolacja wstępna ?

I dajcie spokój z tym Icopalem ... 300 zł za rolkę papy to chyba przesada. Kosmiczna technologia.

^^ miedzy izolacja a podlozem nie powinno byc "pustek powietrznych" ktorymi woda moze sobie swobodnie migrowac przy cisnieniu az trafi na slabszy punkt, po prostu jest szczelniej, czyli najbardziej prosto jak sie da bez zespolenia z podlozem zawsze jest mozliwosc migracji wody w kazdym kierunku ....

^^ miedzy izolacja a podlozem nie powinno byc "pustek powietrznych" ktorymi woda moze sobie swobodnie migrowac przy cisnieniu az trafi na slabszy punkt, po prostu jest szczelniej, czyli najbardziej prosto jak sie da bez zespolenia z podlozem zawsze jest mozliwosc migracji wody w kazdym kierunku ....

A skąd pustka powietrzna pod papą przyciśniętą wylewką i zawartością pomieszczeń na parterze?

Wow.. same ciekawostki. Chudziak opadający pół metra w dół ..to już jest katastrofa i raczej żadna izolacja tego nie wytrzyma, folia klejona taśmami...jakby nie było odpowiednich wymiarów, by w całości na chudziaka położyć, tynkarze chodzący po izolacji chudziaka... jakby nie można było zrobić tynków po wylaniu posadzki.

Pomijam już to, ze niektórzy "muszą" się budować na bagnach, gdzie im ciśnienie hydrostatyczne niemal posadzkę podnosi, no ale, pewnie działka była tania

:D

Tynki powinny być przed wylewką. Ale hydroizolacja może być po tynkach.

Oczywiście, masz rację, szczególnie w nowo budowanym domu. Chodziło mi głównie o to, że jak się kładzie folię, to po to, by ją zaraz zalać. Tymczasem ludzie ją kładą, później wchodzą elektrycy i ładują instalację po podłodze, później tynkarze, (łażą po peszlach i je łamią) po drodze jeszcze czasami hydraulik. Nikt na nią nie zwraca uwagi, bo przecież oni jej nie kładli. No i po izolacji...

Normalna porządna ekipa nie ma z tym problemu - w pomieszczeniach tynkowanych rozłożone tektury , każde pomieszczenie po tynkowaniu posprzątane. Na styku tynku i posadki jest listwa dylatacyjna obcinana na równo z podłogą i tynk dochodzi do listy. Finalne wykończenie podłogi i tak jest wyższe - np gres + klej ( 2 cm wyżej ), deska 3W + klej 1,6 -1,8 cm wyżej. Dodatkowo listwy przypodłogowe.

Ps. drugi raz zrobiłbym absolutnie tak samo.

• 3 weeks później...
To tak w ramach podsumowania to czym gruntować chudziaka pod papę ?? Kupić wiadro dysperbitu i maziać pędzlem ?

Ja zagruntowałem Primerem Icopala. Po 2 dniach już nic nie było czuć, wszystko wywietrzało jak pisali ludzie. Papę mi dzisiaj skończyli zgrzewać (zaczęli 5 dni po gruntowaniu). Najlepiej szło wałkiem na kiju, w sumie 140m2 zagruntowałem (z wcześniejszym poodkurzaniem zgrubnie) w 3,5 godziny. Nie polecam używać szczotki dekarskiej bo nie idzie tym wcale :)

Wszystko fajnie ale producent pisze do stosowania na zewnątrz i nic nie mówi o posadzkach na gruncie, się postraszyłem tymi wspominkami o rakotwórczości pap, bituminów, gruntów itd. Papę mam asfaltową, niby nie promieniującą do otoczenia, bez wyziewów ale zagruntuje to wszystko "plutonem" i nie będę spał spokojnie.