Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja na jakim etapie podlaczenie do sieci?

kris2682

Recommended Posts

Zastanawiam się na jakim etapie robi się kanalizację. Wiem, że wewnętrzna musi być ułożona na etapie fundamentów, przed zalewaniem podłogi na gruncie, wyjście z budynku też. A co potem? Kiedy łączy się to do sieci? Można to zrobić jak budynek będzie zadaszony?

Chodzi o to, że mam kawał drogi do podłączenia, kanalizacja została zaprojektowana w mojej drodze dojazdowej. Droga ma 3metry i mam zrobić w niej dwie studzienki rewizyjne. Chcę wykorytować drogę i zacząć utwardzac wstępnie. Jak wystawie te studzienki na środku drogi to mi ani grucha ani żadne auto tam nie wiedzie.

Zrobienie kanalizy teraz ma sens. Głęboki wykop, dwie studzienki i rury to dwa trzy dni góra. Potem ładnie osiada, walcowane przez ciężki transport, dosypujesz w zapadliska, wymrozi przez zimę a potem na luziku korytujesz, szykujesz pod kostkę bez obawy o osiadanie. Inna sprawa że projektowanie przyłączy na własnym wjeździe gdy obok też jest twój grunt (trawnik, sad lub tp., to jakaś aberracja umysłowa za strony pana projektanta. Sieci w drodze mają sens tylko przy projektowaniu komunalki, bo zgody, odszkodowania za gaje pomarańczowe i zarysowane budynki, itp.

Problem w tym że też wzdłuż tej drogi chce gaje posadzić i nie specjalnie powinna być pod nim rura.

W kwestii wyjaśnienia, na mojej działce teraz rośnie jeszcze owies. Za tydzień zniknie. Budowa ma wystartować na wiosnę ale z racji tego że. Mam do utwardzenia 1500m2 drogi już teraz chce wziąść koparek i wykorytować na 60cm. Powoli będę zwozil gruz z odzysku tak a te 30cm. Bez tego nie ma mowy żeby tam wiechać czymś innym niż ciągnik rolniczy. Gruz potem zostanie przykryty podsypka docelowa pod kostke. Kanaliza zaprojektowana w srodeczku drogi Kanaliza nie mogę zrobić sobie głębiej bo spadki muszą być zachowane. Ile wynosi bezpieczna warstwa ziemi żeby ten gruz po najechaniu gruchy nie rozwalił rur? Może zrobić Kanaliza wewnętrzna a po zadaszenia domu jak już najcięższych sprzęt nie będzie musiał jeździć przekonać przekonać i położyć rury.?

Edytowane przez kris2682

Masz projekt, sam wyliczysz na którym metrze jaka rzędna, geodeta ci sprawdzi i wyznaczy. Rury PCV opiaskujesz po 10cm pod i nad, a potem zasypujesz gruntem miejscowym bez kamieni. Najczęsciej około 1,4m do 2m głębokości, tak idzie pod ulicami. Pomarańczowe firmowe rury na głębokości >1m wytrzymają. Zrób kanalizę wcześniej, potem tylko ew. wyregulujesz żeliwne pokrywy lub kominki jesli studnie PCV 300/400mm. Przy okazji zbierzesz humus, to nieco zmniejszy błoto na drodze .