Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki okap z możliwościa przełączania filtracja/wyciąg do komina

tomno

Recommended Posts

Praktycznie każdy okap może pracować jako wyciąg lub z filtrem. Problemem jest szerokość 80cm. Standardem jest 60cm lub 90cm.

Z tańszych firm zostaje Toflesz, tutaj znajdzie coś do 1200zł, a później to już kwestia 2000zł i do góry. Nie ma możliwości zamontowania okapu 90cm?

90 też mógłby być. Piszesz, że prawie każdy tak może pracować, jednak jakoś jak szukałem to wszystkie można było podłączyć jako filtr lub wyciąg, a ja chciałbym móc przełączać tak lub tak. Np. w lecie by pracował jako wyciąg, a w zimie jako filtr.

Widziałem raz u kogoś (dawno temu i nie pamiętam nawet u kogo) okap podszafkowy, który wystawał spod szafki i tu do góry dmuchał przefiltrowanym powietrzem. Jak ktoś zna taki model, to plizz o namiary.

Ale żeby przełączać czy ma dmuchać jak powyższy, czy przez rurę to nie słyszałem, nie widziałem.

Widziałem raz u kogoś (dawno temu i nie pamiętam nawet u kogo) okap podszafkowy, który wystawał spod szafki i tu do góry dmuchał przefiltrowanym powietrzem. Jak ktoś zna taki model, to plizz o namiary.

Ale żeby przełączać czy ma dmuchać jak powyższy, czy przez rurę to nie słyszałem, nie widziałem.

Pierwszy z brzegu: https://allegro.pl/okap-pochlaniacz-wyciag-dako-60-cm-franke-mega-moc-i7094905651.html

Dawno temu miałem podobny w domu i z boku dało się przełączyć - dmuchało albo do rury, albo przez te dziurki z przodu - jednak teraz nie chcę podszafkowego.