12marek 05.08.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Witam po dłuuugiej przerwie... Naczytałem się już tyle że wymiękam i nie wiem co zrobić. Im wiecej czytam tym mniej wiem... Zatem postanowiłem zwrócić się do szanownego kręgu posiadaczy ogniw o poradę. Pewnie było itd... ale może znajdzie się ktoś kto bez nerwów i rzeczowo doradzi jak W MOJEJ SYTUACJI będzie najlepiej. Wybudowałem sobie 10 lat temu dom na naszym wybrzeżu środkowym. Do ogrzewania zastosowałem kominek z płaszczem wodnym który sprawdza się i spokojnie daje radę ogrzewać i dom i CWU w sezonie grzewczym. W okresie letnim CWU mamy z 300 l zasobnika połączonego z zestawem solarnym 30 rur próżniowych. Świadomie pomimo tego że mam gotowy komin gazowy zrezygnowaliśmy z przyłącza gazu na rzecz solarów. Podobnie jak kominek system sprawdził się i jesteśmy z tego zadowoleni. Ale stajemy się starsi i wygodniejsi i nie chce nam się drzewa targać co rok. Chcemy też trochę pojeździć sobie w sezonie zimowym szukam rozsądnego rozwiązania dla ogrzewania domu. No i stanąłem przed dylematem: gaz czy fotoogniwa? Jedno i drugie za gotówkę. Tak czy inaczej "naście" tysi muszę wybulić. Część dachu jest zajęta przez solary ale jeszcze trochę zostało Myślałem o pompie ciepła ale rachunki za prąd mnie odstraszały. Może zamontować fotogniwa i przerobić system CO tak aby grzać prądem wodę w obiegu CO zimą? Umowę na gaz co prawda już podpisałem ale jeszcze skrzynki nie mam więc może to ostatnia szansa na zmianę? Jak podłączę gaz to z kolei solary są bez sensu.... Solary zimą za przeproszeniem g...o dają. A jak ogniwa? Jakoś nie chcę być zależny od Putina.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 06.08.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 PV w zimie produkują max 10% swojej mocy. Zatem jedynie nadprodukcja w miesiące letnie i zasady Prosumenta (odzyskanie 80% odprowadzonej energii) powodują, że PV w Polsce ma sens. Czyli samą energią słoneczną w zimie domu nie zagrzejesz. Ale czy jest to tańsze niż gaz? Wybrałem gaz do ogrzewania CO+woda, oraz PV do woda i zapotrzebowanie użytkowe domu. Jednak PV bez dopłat, albo robione samodzielnie ma wątpliwą opłacalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 06.08.2018 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 No właśnie... Analizując z grubsza to zestawienie wychodzi że fotoogniwa są bez sensu a turbinka już a jakże... https://www.meteoblue.com/pl/pogoda/prognoza/modelclimate/ko%C5%82obrzeg_polska_3095795 Zresztą nie na darmo okolica nocną porą mieni się światełkami wiatraków dookoła. Puki co zostało wolne od strony morza ale o ile wiem to już są plany postawienia wiatraków również tam Jakie są zasady oddawania energii do sieci? Czy produkując z turbiny będę mógł jak wy "fotowoltaicy" oddawać a potem odbierać 80% energii? Czy dużo i ciężkie do przejścia są formalności? Ile kosztuje osprzęt potrzebny do tego? Bo rozumiem że w takim układzie gdzie Wy macie fotogniwa jak miałbym turbinę a reszta chyba taka sama? Hm... Jakiś regulator prądu chyba potrzebuję jeszcze bo foto daje stałe napięcie a turbina zmienne zależne od obrotów? Maszt do 6 m kiedyś można było postawić bez zezwolenia a teraz? Im dalej w las tym więcej drzew.... Że interesu na tym nie zrobię to wiadomo ale frajda by była Dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojtam17 06.08.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezol 06.08.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam.Powtorze to co tutaj wielokrotnie Wielcy tego fofum proponowali.;ocieplic ,ocieplic; poznać zapotrzebowanie domku na ciepełeko i wtedy zdecydowac o sposobie ogrzewania .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.08.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 06.08.2018 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Ok. dzięki za odpowiedzi. Wychodzi że gaz jednak tak czy inaczej podłączamy. Niech się Miszka cieszy... A co do wypowiedzi kolegi Witam.Powtorze to co tutaj wielokrotnie Wielcy tego fofum proponowali.;ocieplic ,ocieplic; poznać zapotrzebowanie domku na ciepełeko i wtedy zdecydowac o sposobie ogrzewania .Pozdrawiam Odpozdrawiam i informuję że mieszkam już "trochę", ociepliłem zgodnie z tym co "wielcy" radzili, znam zapotrzebowanie domku a jeszcze bardziej swoje na ciepełko Aczkolwiek wybór sposobu ogrzewania jest naprawdę indywidualną i zależna od wielu innych czynników rzeczą Mało tego jak widać na moim przykładzie zmienia się w trakcie życia.... Dziękuję! P.S. Ale ta turbinka mi się kurna tak podoba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezol 06.08.2018 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam.Rzecz ujmę tak..Mały domek w okolicach Lubina Gazu nie ma i nie będzie.Pieco- kuchnia połączona z c.o.-przyda się ,gdyby się kiedyś zachciało rosołu ze swojej kury -.Solary 40 rur ,wody od wiosny do jesieni full.Fotowoltaika na dachu ponad 4 kw./do rozbudowy/We wrześniu montowana będzie pompa ciepła aby mniej oddawać zielonej energii..Przy tych inwestycjach nie ma mowy o zwrocie poniesionych kosztów .Tym bardziej że przepisy nie są jasne,a prawo nie jest stabilne.Energetycy np Tauron nie bilansuje między fazowo w czasie rzeczywistym,co nie jest w porządku,ale to pikuś,bo kto zgadnie co nasi władcy wymyślą ,jakie kazusy i zarządzenia.Niby 15 lat powinni przyjmować nadwyżkę zielonej energii,ale co później-kto wie. Może powiedzą;nie spełniasz warunków ,albo co bądź i co wtedy-droga akumulacja .Oczywiście jak ten sprzęt tyle wytrzyma.Ale czujemy się eko..Fajne by było takie śmigiełko.Pomyślnych wiatrów..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 09.08.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Wiatraczek ma tę przewagę nad PV, że czy zima czy lato, dzień czy noc, może się kręcić, natomiast jeżeli nie masz pewności, ze na drodze wiatru nikt nie postawi domu to nie masz pewności, że wiatraczek będzie się kręcił z taką samą ochotą jak na początku. Duża działka na górce = ok, płasko a w okolicy 100m, inne działki budowlane na sprzedaż, wtedy NIE. Odnośnie tematu i pytania głównego. Gaz do ogrzewania a inne wiatraki czy PV jako dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 13.08.2018 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Ok. Sprawa jasna.Wiatrak z tego co policzyłem to i tak min. 6 lat czas zwrotu.A o dopłatach można zapomnieć puki co.Myślę że można zamknąć temat.A przy okazji to wyklikałem że mogę dostać dopłatę do zakupu i montażu gazu jeśli ZLIKWIDUJĘ całkowicie możliwość ogrzewania kominkiem.Aż tak naiwny to nie jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelromanski85 12.06.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 ja fotowoltaikę założyłem do opłat za normalne używanie + boiler a dom ogrzewam gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 12.06.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 12.06.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Uuuusssfff - czuję jak pachnie..Tylko gaz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.06.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 PC + pV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.06.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 PC + pV ? Popieram. Na dzień dzisiejszy to chyba optymalne rozwiązanie. Ale Kolega @12marek nad tym zastanawiał się 2 lata temu. I chyba już dawno grzeje gazem. Jeśli się wypowie, to będziemy wiedzieli co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.06.2020 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Gaz to przeżytek. Najlepiej PC i PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Popieram. Na dzień dzisiejszy to chyba optymalne rozwiązanie. Wykażesz na liczbach, że warto te 20-30k zł wydać na PC i wodną podłogówkę niż na PV+kable? Z uwzględnieniem kosztów serwisu i napraw PC i wymiany co kilkanaście lat (albo drogiej naprawy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.06.2020 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Wykażesz Kaizen że kablami schłodzisz dom ? Ja dziś mam w domu 22C ( na zewnątrz było 32 C ), a klimy ani kabli nie mam. PC i PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.06.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Wykażesz na liczbach, że warto te 20-30k zł wydać na PC i wodną podłogówkę niż na PV+kable? Z uwzględnieniem kosztów serwisu i napraw PC i wymiany co kilkanaście lat (albo drogiej naprawy)? Nie, nie podejmuję się, bo z Tobą nie wygram. To jest moje zdanie i je popieram. W moim otoczeniu ostatnio kupiono C350E z bajerami. Na tym da się przejechać bez przechodzenia na PB około 20 km. Do tego trochę kosztuje.. Pewnie taniej by się jeździło Golfem TDI. A i serwis VW znacznie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2020 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Nie, nie podejmuję się, bo z Tobą nie wygram. To matematyka, a nie zapasy. Ziemia jest płaska, bo takie masz zdanie? Czy masz na to jakieś argumenty, dowody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts