kulibob 05.08.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Do budowanej altany mam przekopany YKY na jaki przewód przejść. OWY 3x1,5 bo chyba najwygodniej prowadzony w listwie. Obciążenie niewielkie dwa gniazda jedno do projektora drugie do radia oraz oświetlenie. Jakiś inny przewód zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.08.2018 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam.OWY nie za bardzo nadaje się do układania na stałe. Po drugie - nie łączymy obwodów oświetlenia z gniazdowymi.I po trzecie - należy dostosować zabezpieczenia, łącznie z RCD dla gniazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.08.2018 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Zabezpieczenia są w rozdzielni w garażu b10 i rcd. W altanie gniazda będą z oświetleniem bo niema sensu tego dzielić przynajmniej nie widzę takiej potrzeby(dwa gniazda i dwie żarówki.. Dlaczego OWY nie nadaje się? trochę tego mam i nie musiałbym nic kupować. Co innego zastosować zamiast OWY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.08.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam. OWY nie za bardzo nadaje się do układania na stałe. Po drugie - nie łączymy obwodów oświetlenia z gniazdowymi. I po trzecie - należy dostosować zabezpieczenia, łącznie z RCD dla gniazd. I po co było się wychylać przecież "Pan" wie lepiej;-) Ciekawe ile mb i jaki przekrój tego YKY zakopano. Zabezpieczenie 10A to i oświetlenie można sobie z gniazdami połączyć i do tego gniazda na 1,5mm2 potem przedłużacz 25mb do czegoś tam i będzie ok. Pomiarów IPZ do altany przecież i tak nikt nie będzie robił bo po co;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.08.2018 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 15m 2,5mm2 Na cholerę gniazda oddzielać od 2 lamp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 25.08.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Przy takiej długości kabla i przekroju z IPZ nie powinno być problemu - jednak należy to sprawdzić po wykonaniu instalacji.Obwodów oświetlenia i gniazdek nie powinno się łączyć, ale należy też zachować zdrowy rozsądek. W tym przypadku nie widział bym w tym nic złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.08.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 15m 2,5mm2 Na cholerę gniazda oddzielać od 2 lamp?? Panowie elektrycy wyjaśnią ci to w prosty sposób - bo tak mówią przepisy,a jeden z nich rzuci ci numery norm, które o tym mówią. Dla nich jest różnica - 2 gniazdka i dwie lampy,a 4 gniazdka, do których podłączysz sobie dwie lampy np. stojące. Wtedy dla nich instalacja będzie OK. Nierozdzielenie dla nich jest błędem bo jeśli wywali ci na gniazdu to zapadną ciemności i nie dojdziesz do domu b "pstryknąć bezpiecznik". A przecież wiadomo, że te max. 20W w żarówkach LED, to daje takie obciążenie,że ho,ho! Ale nie namawiam do twojego konceptu i trzymam kciuki za te dwie pytie, które może wystękają ci schemat połączenia wraz zabezpieczeń i rozmiarami i typem kabla,a nie ich tradycyjnym - zaproś elektryka, zapłać mu bo inaczej zwłoki twoje, rodziny i krewnych będą zalegac w altance. Panowie ci dysponują wiedzą w tym temacie,,ale jest ona tak specjalistyczna, że mogą ją przekazać tylko odpłatnie. A tak tylko będą zgłaszać zastrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.08.2018 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) A co to za filozofia taka instalacja.Tylko pamiętać o fazowym z dobra strony gniazda dać i w łączniku fazę rozłączać.. Zabezpieczenie B10 bo rozprowadzenie z głównego kabla na 1,5mm2 będzie bo takie mam. Jednak usłyszałem w jednej z przednich wypowiedzi że OWY do tego się nie nadaje i zastanawiam się dlaczego jakie to powoduje zagrożenie. Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.08.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) Cyganicie Hipolicie firewallTo po co ja się tutaj za darmo produkuję ?Kolego kulibob, która to jest "dobra strona gniazda" ?PS. Po co od razu numery norm ?Wystarczy Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 (zpóźniejszymi zmianami). Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.08.2018 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) Nie wiesz gdzie w gnieździe daje się N L i PE? Ja nie mówię o normach tylko o rozsądnym zagospodarować materiału jeśli 1,5mm2 spokojnie można obciążyć w sposób ciągły 10A to w czym problem. A nie wiem czy ta instalacja chwilowe 2A zobaczy.Dlaczego OWY nie nadaje się do ułożeniu w sposób trwały?? Osłonięty od deszczu i UV? Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.08.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Kolego kulibob, nawet w normach nie podano, gdze, z ktorej strony ma się znaleźć L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.08.2018 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Przyjęło się że z lewej jak coś masz wyłączone to nie masz fazy na całym odbiorniku.Teraz napisz mi dlaczego nie OWY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.08.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 A to już trzeba do norm zajrzeć. Niestety, z poziomu telefonu nie jestem w stanie tego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 26.08.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Przyjęło się że z lewej jak coś masz wyłączone to nie masz fazy na całym odbiorniku. Nie żebym się czepiał, ale nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Możesz to rozwinąć. Ja przyjąłem sobie, że z prawej, ale mój kolega powiedział, że powinno być z lewej, ponieważ większość ludzi (dzieci) jest praworęcznych i jak wkładają coś do gniazdka (gwóźdź) to zwykle w prawą dziurkę. Taka teoria jest na lewą dziurkę dla "fazy" według mojego kolegi. Badałem kilka oryginalnych zalewanych wtyczek razem z kablem i tam wychodzi mi, przy założeniu, że bolec uziemiający jest u góry gniazdka, faza powinna być po prawej stronie. A co się dzieje jak gniazdko jest podwójne i wtyczkę wkładamy w górne gniazdko. Ot i zagwozdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.08.2018 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 https://www.google.com/search?q=gniazdo+z+kt%C3%B3rej+strony+faza&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj9we_Iq4vdAhWKwAIHHef-BxgQ_AUICigB&biw=1920&bih=923 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 26.08.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Teraz napisz mi dlaczego nie OWY? Pioter z Sosonowca wie ale nie powie. Za to zacytuje normę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.08.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Chłopcze drogi, nie masz nic do powiedzenia, to się nie odzywaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 27.08.2018 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Chłopcze drogi, nie masz nic do powiedzenia, to się nie odzywaj. Vice versa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.08.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Kulibob po co się głupio pytasz jak i tak wiadomo , że ułożysz ten OWY bo go masz (za nowy nie zapłacisz przecież) . Pomiarów żadnych nie zlecisz (bo trzeba by było zapłacić) i tak sobie będzie działało prawdopodobnie przez lata. Jak większość prowizorycznych instalacji (bo przecież to tylko altana) w tym kraju. Zrób jak uważasz , po co głowę zawracasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.08.2018 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Nie zupełnie pomiarów oczywiście nie zlecę nabiję dodatkowy uziom przy altanie i tyle. Jednak zamiast OWY kupie inny jeśli ktoś mi powie co z nim nie tak do takiej instalacji. A ten prędzej czy później do czegoś się przyda tylko po co kupować jeśli ten byłby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts