Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okablowanie do altany ogrdowej ?

Recommended Posts

Zabezpieczenia są w rozdzielni w garażu b10 i rcd. W altanie gniazda będą z oświetleniem bo niema sensu tego dzielić przynajmniej nie widzę takiej potrzeby(dwa gniazda i dwie żarówki.. Dlaczego OWY nie nadaje się? trochę tego mam i nie musiałbym nic kupować. Co innego zastosować zamiast OWY?

Witam.

OWY nie za bardzo nadaje się do układania na stałe. Po drugie - nie łączymy obwodów oświetlenia z gniazdowymi.

I po trzecie - należy dostosować zabezpieczenia, łącznie z RCD dla gniazd.

I po co było się wychylać przecież "Pan" wie lepiej;-) Ciekawe ile mb i jaki przekrój tego YKY zakopano. Zabezpieczenie 10A to i oświetlenie można sobie z gniazdami połączyć i do tego gniazda na 1,5mm2 potem przedłużacz 25mb do czegoś tam i będzie ok. ;-) Pomiarów IPZ do altany przecież i tak nikt nie będzie robił bo po co;-)

• 3 weeks później...
15m 2,5mm2 Na cholerę gniazda oddzielać od 2 lamp??

Panowie elektrycy wyjaśnią ci to w prosty sposób - bo tak mówią przepisy,a jeden z nich rzuci ci numery norm, które o tym mówią.

Dla nich jest różnica - 2 gniazdka i dwie lampy,a 4 gniazdka, do których podłączysz sobie dwie lampy np. stojące. Wtedy dla nich instalacja będzie OK.

Nierozdzielenie dla nich jest błędem bo jeśli wywali ci na gniazdu to zapadną ciemności i nie dojdziesz do domu b "pstryknąć bezpiecznik".

A przecież wiadomo, że te max. 20W w żarówkach LED, to daje takie obciążenie,że ho,ho! :cool:

Ale nie namawiam do twojego konceptu i trzymam kciuki za te dwie pytie, które może wystękają ci schemat połączenia wraz zabezpieczeń i rozmiarami i typem kabla,a nie ich tradycyjnym - zaproś elektryka, zapłać mu bo inaczej zwłoki twoje, rodziny i krewnych będą zalegac w altance.

Panowie ci dysponują wiedzą w tym temacie,,ale jest ona tak specjalistyczna, że mogą ją przekazać tylko odpłatnie.

A tak tylko będą zgłaszać zastrzeżenia.

A co to za filozofia taka instalacja.

Tylko pamiętać o fazowym z dobra strony gniazda dać i w łączniku fazę rozłączać.. Zabezpieczenie B10 bo rozprowadzenie z głównego kabla na 1,5mm2 będzie bo takie mam. Jednak usłyszałem w jednej z przednich wypowiedzi że OWY do tego się nie nadaje i zastanawiam się dlaczego jakie to powoduje zagrożenie.

Edytowane przez kulibob

Nie wiesz gdzie w gnieździe daje się N L i PE? Ja nie mówię o normach tylko o rozsądnym zagospodarować materiału jeśli 1,5mm2 spokojnie można obciążyć w sposób ciągły 10A to w czym problem. A nie wiem czy ta instalacja chwilowe 2A zobaczy.

Dlaczego OWY nie nadaje się do ułożeniu w sposób trwały?? Osłonięty od deszczu i UV?

Edytowane przez kulibob

Przyjęło się że z lewej jak coś masz wyłączone to nie masz fazy na całym odbiorniku.

Nie żebym się czepiał, ale nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Możesz to rozwinąć.

Ja przyjąłem sobie, że z prawej, ale mój kolega powiedział, że powinno być z lewej, ponieważ większość ludzi (dzieci) jest praworęcznych i jak wkładają coś do gniazdka (gwóźdź) to zwykle w prawą dziurkę. Taka teoria jest na lewą dziurkę dla "fazy" według mojego kolegi.

Badałem kilka oryginalnych zalewanych wtyczek razem z kablem i tam wychodzi mi, przy założeniu, że bolec uziemiający jest u góry gniazdka, faza powinna być po prawej stronie. A co się dzieje jak gniazdko jest podwójne i wtyczkę wkładamy w górne gniazdko. Ot i zagwozdka.

Kulibob po co się głupio pytasz jak i tak wiadomo , że ułożysz ten OWY bo go masz (za nowy nie zapłacisz przecież) . Pomiarów żadnych nie zlecisz (bo trzeba by było zapłacić) i tak sobie będzie działało prawdopodobnie przez lata. Jak większość prowizorycznych instalacji (bo przecież to tylko altana) w tym kraju. Zrób jak uważasz , po co głowę zawracasz.